Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Extreme performance problem - svchost > 90% CPU for hours

10 Sep 2015   #1
billm5

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 
Extreme performance problem - svchost > 90% CPU for hours

Extreme performance degradation over the past few hours, on an otherwise long-stable Windows 7 machine.
Symptoms: Resource Monitor shows 90%+ CPU utilization by svchost.exe (netsvcs) ... but the Services pane (again, within Resource Monitor) does not show any CPU consumption by services (in that process, or elsewhere)... and interactive use doesn't seem to be affected (including posting this message)

AND now ... literally as I was typing the above... the CPU utilization dropped down to near zero. (!?!)

Cue Twilight Zone theme...


(I'll poke around to see if there were any noteworthy changes in the filesystem, of course.)


My System SpecsSystem Spec
.
11 Sep 2015   #2
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Any updates appeared in Windows Updates? It may have been checking updates. Do you keep Windows up-to-date?
My System SpecsSystem Spec
15 Sep 2015   #3
billm5

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

Yes, I believe it was indeed Windows Update... but it seems odd that Microsoft would ship patches on Friday, Sept. 11 rather than Patch Tuesday (a/k/a today)... but then, "today" has only just begun, in my timezone.

And still no explanation as to why Resource Monitor wasn't displaying the CPU usage as associated with any of the services such as svchost.exe(netsvcs) ... which is often where the CPU usage appears on Patch Tuesday, in my experience.

My machine is configured to download whatever Microsoft sends whenever it's sent, then I selectively apply them (because sometimes Microsoft slips major changes in, "under the covers," so I want to be able to schedule other major workloads to not compete for resources with WinUpd).

This month's batch of updates was certainly massive!
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Extreme performance problem - svchost > 90% CPU for hours




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Laptop's performance slowing down and lagging after few hours
Okay, here's the story. I have a 17" HP Pavilion dv8000 which I bought 6 years ago. Its a really good computer of its time and i've been doing some upgrading on it from Windows XP Media Center to Windows 7. Windows 7 is now working fine and all but if I use it for more than 3 hours, it starts to...
Performance & Maintenance
Corsair Hydro Serires H110i GT 280 Extreme Performance Liquid Cooler
Looks Good, I Like it, I Want One :D Hydro Seriesā https://www.youtube.com/watch?v=HCsXjttry1U https://www.youtube.com/watch?v=n8354g6FKvE They`re available now :)
PC Custom Builds and Overclocking
Sandisk Extreme Pro SSD with Bitlocker encryption performance issue
Hello, first off, I hope I am posting this in the right sub-section. If not, I apologize (and feel free to move it to the relevant section). My general query is to do with SSDs and Bitlocker encryption. Description: I recently upgraded my primary SSD (with boot and OS partitions) from an...
Performance & Maintenance
Win7 Svchost murdering CPU on boot for hours
Hey there, BRAND new to this forum but I've been a lurker for quite a while. I've got a custom build Win 7 Ultimate x64 box that, every time I boot the computer, the CPU is hammered by a Svchost (Power, PlugNPlay, DComLaunch). I cannot for the life of me figure out what's going on so I'm...
Performance & Maintenance
SanDisk Extreme 240GB SSD Low Performance
I have AHCI enabled in BIOS, I installed windows AFTER enabling it I also checked the registry value and its enabled, however I still think its not performing at its best, its connected to a Sata III port so thats not an issue, AHCI is enabled, I don't know what else it could be, its rated at 550...
Hardware & Devices
Extreme Speed Clock + OS Performance
Hi All, In desperation I've had to post here. Since the first install this Windows 7 I have installed has been doing crazy things. The mouse icon goes about 900 x speed, which I thought was weird, but it turns out everything clock related also goes at 900 x speed. Such as system clock,...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:52.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App