Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Slow boot with nothing on screen for ages

28 Sep 2015   #1
thelordgiveth

Windows 7 Professional 64 bit SP1
 
 
Slow boot with nothing on screen for ages

Recently I have been having problems booting up with my trusty Iiyama monitor. This only affects the initial boot, not restarts. I have tried a LG monitor/TV with it and everything is fine, probably quicker than before. So it relates to the monitor but - as the boot works eventually with the original monitor - why? And the TV is wanted elsewhere in the house!

Normally, when I switch on I get a screen telling me briefly that ASUS Expressgate is loading, then a green ASUS screen, everything churns away nicely and I get the Windows logo followed by the menu at which you select which user name. Slowish - a couple of minutes - but usually acceptable.

Now, with the original monitor, I get nothing on screen, except sometimes I got an irregular flickering every one or two seconds. Eventually I get the "menu of user names" after 15-20 minutes (I kid you not), with nothing else on screen beforehand. No problems then for the rest of the session.

I can understand the monitor becoming faulty, but in that case why does it (eventually) work at all?

It is hard to tell, as there is nothing on screen to tell me, but my impression is that the boot process itself is being slowed down somehow, as there appears tome HD activity some of the time.

Booting in safe mode does not make any difference.

I attach a file with two typical ntbtlog.txt files. The first is with the original monitor (slow) and the second with the TV (much faster).

These files are never quite the same from what I have seen but an initial comparison did not make me think "that must be it".

I could just replace the monitor but if I don't understand what is going wrong I might not get rid of the problem.

Grateful for any advice.




Attached Files
File Type: txt ntbtlog examples.txt (37.1 KB, 3 views)
My System SpecsSystem Spec
.
15 Oct 2015   #2
thelordgiveth

Windows 7 Professional 64 bit SP1
 
 

Nobody able to help! In the end I saw an identical TV on eBay for very little and got that in. TV restored to the other room and everyone is happy. A spare monitor which might or might not work with another PC sitting in the loft though. I would still like to get my head round why the problem was arising though.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Slow boot with nothing on screen for ages




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7: Blank screen on boot up, before login screen; slow startup
After the Starting Windows screen a blank black screen with a cursor that I can move pops up that lasts a minute (shouldn't happen with SSD, used to be ~10 second boot). Afterwards the login screen will appear as normal and everything works as normal. This doesn't happen when I boot into safe mode....
General Discussion
64-bit - Blank screen on boot up, before login screen; slow startup
Bonjour mes amis. I recently have started getting the infamous black screen of death at my computer's startup, very similar to this fellow user's problem. Basically, Blank screen on boot up, before login screen; slow startup. The black screen lasts at least two minutes on average, before the...
Performance & Maintenance
Very slow Intel screen at boot
Have a custom made desktop running 7 Home Premium on an Intel DG43NB board Intel quad core Q9650 @ 3GHz 4GB DDR2 RAM (800MHz) Samsung 120GB SSD and 500GB Seagate (for data). Have done almost all of the optimise tweaks from the tutorials set no GUI in the start up yet still the startup takes...
Performance & Maintenance
Blank screen on boot up, before login screen; slow startup
Hey, first time posting here, so sorry if this is the wrong section or anything. Lately my laptop has been experiencing a problem when I boot it up. After the Starting Windows screen with the glowing Windows logo, a blank black screen pops up that lasts for ages (I'd say at least 5 minutes)....
General Discussion
Windows Startup Takes Ages Depending on the Boot Drive
Please help with a strange problem. If I start Windows 7 with only one drive attached (a 2Terabyte SATA with Win7 on the 1st partition) it sits for 20 minutes on the 'Starting Windows' screen, then opens as normal (the event viewer 'performance diagnostics' doesn't even register a 'Event ID 100' so...
Performance & Maintenance
Computer takes ages to boot
Hi all, not sure if this is the right section for this, so sorry if I've made a mistake. Over the last couple of days, my computer takes a good hour to boot when it only took a couple of minutes before. I get the impression it's freezing, because it'll stay on the exact same screen for about 10...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:48.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App