Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: help! installed new motherboard now i'm missing RAM

14 Oct 2015   #11
Mellon Head

Win 7 Pro x64/Win 10 Pro x64 dual boot
 
 

Well, if the voltage is wrong, it won't behave right. Can you give is the exact model of each stick of RAM, please?


My System SpecsSystem Spec
.
22 Oct 2015   #12
frazer

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Mellon Head View Post
Well, if the voltage is wrong, it won't behave right. Can you give is the exact model of each stick of RAM, please?


the geil one it one of 2 the same


Attached Thumbnails
help! installed new motherboard now i'm missing RAM-20151022_214309-1-.jpg  
My System SpecsSystem Spec
22 Oct 2015   #13
Mellon Head

Win 7 Pro x64/Win 10 Pro x64 dual boot
 
 

Ok. you have mismatched RAM. The voltage on the Geil is 1.5 Volts, and the voltage on the G.Skill is 1.6 Volts. They cannot exist together on the motherboard, meaning that you can't use them at the same time.

To get the G.Skill to work properly, you will have to raise the memory voltage to 1.6 Volts, which would fry your Geil RAM. They are also different speeds. The best you could hope for is to run them at 1333. You also can't overclock that Geil RAM to 1600 like the G.Skill, or raise the voltage to 1.6 V. It has no heat spreaders to dissipate the heat. They'll burn up and malfunction in no time.

I would scrap the whole idea and just buy yourself an 8 GB set of matched RAM. They come in kits of 2 for about $70 to $80 for the good stuff. Or even go 16 GB if you like, for a little more money. It's not worth wasting your time, or damaging your components trying to get this mismatched RAM working.
My System SpecsSystem Spec
.

22 Oct 2015   #14
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

frazer please go back and read my post #3.
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2015   #15
frazer

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Mellon Head View Post
Ok. you have mismatched RAM. The voltage on the Geil is 1.5 Volts, and the voltage on the G.Skill is 1.6 Volts. They cannot exist together on the motherboard, meaning that you can't use them at the same time.

To get the G.Skill to work properly, you will have to raise the memory voltage to 1.6 Volts, which would fry your Geil RAM. They are also different speeds. The best you could hope for is to run them at 1333. You also can't overclock that Geil RAM to 1600 like the G.Skill, or raise the voltage to 1.6 V. It has no heat spreaders to dissipate the heat. They'll burn up and malfunction in no time.

I would scrap the whole idea and just buy yourself an 8 GB set of matched RAM. They come in kits of 2 for about $70 to $80 for the good stuff. Or even go 16 GB if you like, for a little more money. It's not worth wasting your time, or damaging your components trying to get this mismatched RAM working.
thanks for that mate.. its not that i dont want to spend any money on ram its more the confusion as to why they worked together before i had a new mobo and cpu ill just get some orded what do you think to this Corsair CMZ16GX3M2A1600C10R Vengeance 16GB (2x8GB) DDR3 1600 Mhz CL10 XMP Performance Desktop Memory Kit Red: Amazon.co.uk: Computers & Accessories
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2015   #16
frazer

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Layback Bear View Post
First off a mismatch of ram can always cause problems.
I would suggest suggest downloading the motherboard manual and installing the ram suggested and in the position the manual indicates.

Here is a little starter look. The manual will give more information.

GIGABYTE - Motherboard - Socket AM3+ - GA-78LMT-USB3 (rev. 4.1)

Quote:
  1. 4 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 32 GB of system memory (Note 1)
  2. Dual channel memory architecture
  3. Support for 1600(O.C.)/1333/1066 MHz memory modules
(Please refer "Memory Support List" for more information.)


You could also have a eBay reject product.
i did all of this mate but as i said above i cant understand how or why they worked together before , thanks for you help
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2015   #17
Mellon Head

Win 7 Pro x64/Win 10 Pro x64 dual boot
 
 

Those are pretty good ones. I don't think you could go wrong with those. Your machine will definitely perform better. Let us know how you make out.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 help! installed new motherboard now i'm missing RAM




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
FPS Drops after i installed a new motherboard and cpu.
Hello everybody! I've had this problem for a few month now and was hoping someone on here could help me. So i installed a new motherboard (MSI 970 gaming) and a new CPU (AMD FX 9590) and my FPS will drop for a few seconds every 30 seconds or so. I've tried to reinstall Windows 7 but i believe it...
Gaming
FPS Drops after i installed a new motherboard and cpu.
Hello everybody! I've had this problem for a few month now and was hoping someone on here could help me. So i installed a new motherboard (MSI 970 gaming) and a new CPU (AMD FX 9590) and my FPS will drop for a few seconds every 30 seconds or so. I've tried to reinstall Windows 7 but i believe it...
Hardware & Devices
BSOD since new motherboard installed
BSOD since new motherboard installed I have my minidump file thanks in advance
BSOD Help and Support
Problems installing Win 7 over XP, new motherboard installed.
Installed new motherboard after old one crashed, have original hard drive installed. When I try to install win 7 I get the following message..."Selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, windows can only be installed to GPT disks." Talked to Western Digital, as I have a WD5000AAJS...
Installation & Setup
Installed new motherboard issue
So i installed my new motherboard and cpu, everything is connected (I double checked) and when i turn it on i can hear one short beep and there is no display. Anyone know this issue? Specs: Asus P8H61-m le/USB3 Gigabyte GTX 550 Ti Intel i5 2500k 3.3 Ghz
Hardware & Devices
No sound after after new motherboard installed
So I am getting no sound after putting a new motherboard in my PC, and doing a clean install of windows 7 64-bit. This is my motherboard P67 Motherboard Series Manufacturing - ASRock Inc. I installed all default drivers from the CD that came with the board
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:22.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App