Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Problem with wuauserv

20 Dec 2015   #1
motim

Windows 7 Pro 32 bit
 
 
Problem with wuauserv

Hello Forum
While investigating why my PC is slow, I opened Task Manager and saw CPU 100 % and memory about 80 %, it was the " wuauserv" service, so I stopped it (I know this prevents updating windows) and CPU went down to normal up to 26 % and programs loaded and acted faster.
After a while, again programs started to slow down, again opened the Task Manager and don't know how this service started running again somehow. I would like to be more of control on this matter, because it is annoying.
Hope I made my question clear enough and hope to solve this problem.
I am the only user of this PC.
Answers will be appreciated
Regards
Moti


My System SpecsSystem Spec
.
21 Dec 2015   #2
motim

Windows 7 Pro 32 bit
 
 

Hello Forum
The "wuauserv" is running again and loads the CPU up to 100%, again I stop it in the Task Manager, but after some time it runs again and slows the machine, How can I stop it until I decide to make a windows update ?
I know I an asking again because it starts to be a problem.
Thanks for any answer.
Moti
My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2015   #3
MeOnMine

Windows 7 Ultimate x64 SP1 OEM
 
 

Hi this is a known issue, is your Win7 up to date on all updates ?
There is a fix for it.
My System SpecsSystem Spec
.

28 Dec 2015   #4
helpful55

W7 Ultimate 64, W7 Ultimate 64, W7 Home 64
 
 

This sounds similar to a problem I have had to fix on more than one of my pc's. I even have the page bookmarked as I may need it again and it took a while to find this info after all of the ideas that did nothing. My prob was usually just maxed out memory which of course freezes up your pc the same as maxed cpu. This may be causing your cpu problem also. From what I could glean it is related to a windows update process. Look into this info. In the Second solution there is a link to a MS hotfix and a couple pages into that MS page are the links for the download. I don't think this is automatically installed by update. Good luck.
svchost.exe high memory usage and 100% CPU usage fix - Tech Racket
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Problem with wuauserv




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
wuauserv causing svchost memory usage to explode
To be honest, I started out investigating the wrong thing. This all started because I would have errors in Chrome. The Aww, Snap or It's Dead Jim errors, etc. Or Chrome would just crash and I would relaunch and restore. I did normal Chrome things like check the shockwave and flash files, disable...
General Discussion
wuauserv service using CPU without updating
UPDATE: One of the links I put in my document to your site gave me this link for some reason. http://www.sevenforums.com/windows-updates-activation/264840-windows-update-posting-instructions.html I guess it's because I'm logged in here now. I shall follow it for now to see if it has some super...
Windows Updates & Activation
Intel Rapid Storage Technology problem : Empty port problem
Windows 7 Home Premium, 64 bit Gateway Laptop NV55C (I would upgrade ut currently not working so a major hardware upgrade is gonna have to wait :( I've got the latest SATA AHCI Driver for my system according to Gateway. As for the latest Intel RST software/drivers, I have version 9.6.2.1001 on...
Hardware & Devices
Blurry Text problem, EDID and registry editing problem on an AMD card.
EDIT:I have found a solution, using a DVI to HDMI cable on an amd card will fix this problem, this thread can now die, hopefully someone else will find it if they have this problem. Basically, i know what the problem is, but not how to rectify it. My tv (Sceptre X235BV-FHD, a rebranded sony...
Graphic Cards
Wuauserv and BITS missing - re-install without OS reboot?
Hey everyone! So.. I've got a machine on one of my networks that was victim to a nasty virus a few months back. I cleaned it and verified that it was healthy again and sent it on it's way. Yesterday, our IP was blacklisted for spam suddenly. After checking the logs from the mail service and...
Windows Updates & Activation
Moving windows/icons down problem!! Move right/left/up - no problem
New system i7 3930K CPU Sabertooth X79 Mortherboard GeForce GTX690 GPU Intel 520 series SSD 32GB RAM Dell U2711 27" Monitor Win 7 Pro
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:23.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App