Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Low Windows Experience Index

22 May 2016   #1
Kevinnngo

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Low Windows Experience Index

Hey, i recently built a new computer and fot some reason the WEI seems extremely low.

Its showing 4.8 due to the processor, everything else is fine and above 7.5

System specs
CPU - i5-6600K
MOBO - MSI Z170A M5
RAM - Kingston FuryX 2400Mhz 16GB
GPU - 980ti Xtreme gaming
PSU - EVGA G2 Gold 750W




Attached Thumbnails
Low Windows Experience Index-xhhidr6.png  
My System SpecsSystem Spec
.
23 May 2016   #2
AddRAM

Windows 7 Pro x64 Windows 10 Pro x64
 
 

I would think that cpu should get at least a 7.6 or 7.7

Are you fully updated, all drivers installed ?

Run WEI again, and again if you have to.
My System SpecsSystem Spec
23 May 2016   #3
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

When you run WEI reboot and try it again.

Have you changed any settings in msconfig/Boot/Advanced Options?
My System SpecsSystem Spec
.

23 May 2016   #4
Kevinnngo

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by AddRAM View Post
I would think that cpu should get at least a 7.6 or 7.7

Are you fully updated, all drivers installed ?

Run WEI again, and again if you have to.
All my drivers are up to date and i have run WEI multiple times with no luck.

Quote   Quote: Originally Posted by Layback Bear View Post
When you run WEI reboot and try it again.

Have you changed any settings in msconfig/Boot/Advanced Options?
I have changed msconfig settings to remove programs from start up
My System SpecsSystem Spec
23 May 2016   #5
AddRAM

Windows 7 Pro x64 Windows 10 Pro x64
 
 

Removing programs from startup has nothing to do with it.
My System SpecsSystem Spec
24 May 2016   #6
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

I posted this and that is the reason for my question.

Quote:
msconfig/Boot/Advanced Options?
Low Windows Experience Index-test.png


My System SpecsSystem Spec
Reply

 Low Windows Experience Index




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 Pro Experience Index
My Windows experience index is 5.5, can I increase it? My Computer is an Intel DH67BL_ Motherboard Intel i7 2600 3.4GHz CPU 16 GB of memory, 500 GB Seagate SATA hard drive, running Windows 7 Pro 64bit. Let me Know! Alvin
Performance & Maintenance
Windows Experience Index.
Hi Folks, After updating my Nvidia Display drivers, (which I believe was done correctly) I attempted to refresh WEI. It did not complete. Reliability Monitor did not show error. 1, Where in 'Event Viewer' do I look to find the error. 2, Does WEI have an entry in 'Task Scheduler' ?
Performance & Maintenance
Windows Experience Index
Hello you guys! I did install a brand new HDD of 750 GB to put my backups and now I am having issue with the Windows Experience Index. Here is a snapshot of the message it gave me! But now it says System rating is not available. I am a little hesitant on just go ahead and click....
Performance & Maintenance
Windows experience index
hi friends, i have got windows experience index of just 1.0. how can i increase it. i am using IBM think center 8123-LQ4 machine. i have 500 GB hard disk and 2 GB RAM. also please suggest which graphic driver to use. i am using old driver and i am not sure how to update it.
Performance & Maintenance
Why won't Windows Experience Index run?
On my Win 7 X64 Ultimate installation the Windows Experience Index will not run. I get an error stating multimedia support is missing. Running ASUS EAH5670 video card with Catalyst 10.1 drivers. I see no reason why this "benchmark" should not run. I can run Prime95, LinX, Everest and other...
Performance & Maintenance
Windows Experience Index can't run
Hello, i'm new here..... I want to ask.... My Windows experience index can't run..... This is the image http://i762.photobucket.com/albums/xx270/nascomp/gmb.jpg
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:42.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App