Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: High CPU Usage Due to svchost.exe

12 Oct 2016   #1
Rain08

Windows 7 Professional 64-bit (6.1, Build 7601)
 
 
High CPU Usage Due to svchost.exe

So this problem just happened out of the blue today. I was just browsing with my desktop and it just so happens that I noticed the jittery/laggy movement of my cursor occasionally. So I checked the Task Manager and noticed that svchost is putting my CPU usage at 50%~75% constantly.

The high CPU usage happens a few minutes after the computer was turned on. It seems that there's no "trigger" for this problem. It just suddenly appears.

During the previous days, I didn't had this problem. Last I used the computer was last night and it was not showing any signs of this kind of problem. I'm also the only person that uses this computer.

I've done system restore twice rolling back to Monday (10/10) and again to Sunday (10/9). The problem still persists. I've even done scans with RogueKiller and MBAM but nothing was detected.

The concerned services are:
AeLookpSvc
Appinfo
BITS
Browser
IKEEXT
iphlpsvc
LanmanServer
MMCSS
ProfSvc
Schedule
SENS
ShellHWDetection
Themes
Winmgmt
wuauserv


My System SpecsSystem Spec
.
14 Oct 2016   #2
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
Make sure KB3020369 & KB3172605 are installed if not manually install them both in that order
Refer to post 2 here
Windows Update will not update and I've tried multiple fixes
My System SpecsSystem Spec
14 Oct 2016   #3
Rain08

Windows 7 Professional 64-bit (6.1, Build 7601)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ThrashZone View Post
Hi,
Make sure KB3020369 & KB3172605 are installed if not manually install them both in that order
Refer to post 2 here
Windows Update will not update and I've tried multiple fixes
Thank you for the reply.

Here's just an update to my situation:
My internet went out since yesterday but I still decided to use my desktop instead of my laptop to do some stuff. One thing that I noticed is that the CPU usage was normal (the usual 1%~10% jumps) even after 4 hours. I didn't notice the stuttering anymore especially when playing games like DCS World, CS:GO or WG:RD. This "normal" situation continued on today. The internet just came back 10 minutes ago and I'm monitoring CPU usage. Everything seems normal for now.

However, just to make sure, I'll still do that update.

Edit:
Just another update, everything still seems to be normal for now. I haven't applied the "fix" yet as I'm still busy with some tasks.
My System SpecsSystem Spec
.

14 Oct 2016   #4
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
See if the updates exist or not and let us know when ever you get a chance
Cheers.
My System SpecsSystem Spec
14 Oct 2016   #5
Rain08

Windows 7 Professional 64-bit (6.1, Build 7601)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ThrashZone View Post
Hi,
See if the updates exist or not and let us know when ever you get a chance
Cheers.
I actually had the update applied last night. KB3172605 is not installed (the other is here already) so the standalone installer added it to my computer. I also did reset the update components (step 3). I used the computer after updating and I played WG:RD with no more stuttering (bad FPS in general too).

As of today, 1 hour after the computer was turned on, everything seems fine now. The CPU usage was back to the normal low % jumps.

Edit:
After 3 hours of being on, the CPU usage is still normal. Looks like the updates did fix the problem.

Thanks for the help .
My System SpecsSystem Spec
15 Oct 2016   #6
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
Manually check for updates and the system might find any other missing updates
The system should start a new search after switching the service and update settings back to default or your preference
Cheers.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 High CPU Usage Due to svchost.exe




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
svchost.exe (netserv) high cpu usage
I have a Dell Inspiron 1545 running windows 7, 2.16Hgz, 3.0 gigs memory, google chrome browser. Recently the laptop began to slow down quite a bit. Looked at Start Manager and CPU usage was 100%. I then looked at the Resource Monitor and saw that svchost.exe (netserv) fluctuates from 70% to...
Performance & Maintenance
svchost.exe High CPU usage 98% of at least one CPU.
I have had that message a couple of times whilst on the Forum. Haven't noticed it when I am doing anything else. Here's the info I get when I click on more details; Here's a screenshot of Process Explorer which I think indentifies the problem. I'm just not sure what to do to rectify this. ...
Performance & Maintenance
Very high memory (and sometimes CPU) usage by svchost.exe: up to 1 GB
Hi everyone I have been experiencing some really annoying problem since I switched from XP to Seven on my Dell Vostro 1500 laptop. I had BSODs often, and also VERY high memory and cpu usage by svchost.exe. I tried to install another windows 7 and I still have the same problems. I also still...
Performance & Maintenance
svchost.exe high memory usage
hello everyone, recently my pc has been having some minor 'lag' problems, i think best describes it. Its relatively new with good specs so it should be able to handle the programs that i use on a regular basis easily. I looked in the task manager and sorted processes by highest memory usage,...
Performance & Maintenance
High SVCHOST.exe memory usage
Hi, my name is Chris. I'm having quite a bug problem with a high memory usage in one of the svchost.exe processes(more than 120,00+ memory usage) and if i try to use another program like firefox, the computer crashes. I'm using an VAIO VGN-NW310F 2.2GHz Intel Pentium Dual-Core T4400...
BSOD Help and Support
svchost.exe / Schedule, high CPU and RAM usage
I've been having a problem where svchost.exe is using 25% of my CPU (X4 630) and 1GB+ of RAM. I tracked this down to the Schedule service but still don't know why it's happening. The Tasks that run (in case someone happens to know that one of these is known to cause this problem) are: ...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:59.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App