Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: My start up is slow!

21 Feb 2009   #1

Windows 7 Beta
My start up is slow!

I've been running Win7 build 7000 since it came out, and I have never been too impressed by its boot time. I clocked how fast it boots yesterday and it took 1min 30. I've gone into my start up programs and disabled several of them, but my computer is still slow on start up. Got any ideas about how to speed it up.

P.s. i'm running a dell xps 1330 with 4gigs ram, a 220gig hard drive and 2.4ghz processor.

My System SpecsSystem Spec
21 Feb 2009   #2

Vista Ult 64 bit Seven Ult RTM x64

Hello Sammy7,

This tutorial is for Vista, but some things may apply/work in Seven.
Boot Up - Vista Forums


Edit: I have seen some problems with registry defragers in seven.
My System SpecsSystem Spec
21 Feb 2009   #3


People have reported from around 45 sec to 90 secs on average. My lap top with 7 7022 32 bit takes 35 secs to the log on screen and about another 10-15 secs to a fully loaded desktop. So your 90 secs doesn't really seem that long to me. My old vista used to take almost 3 mins to a working loaded desktop. Now that was indeed ridiculous! I am LOVING win 7.

My System SpecsSystem Spec

21 Feb 2009   #4

XP/win7 x86 build 7127

What kind of RAM? brand and type.... dual channel works like a monster vs single chan for windows 7... In my experience 3gb of single runs slower than 2gb of dual. This OS craves dual chan memory IMO
My System SpecsSystem Spec
21 Feb 2009   #5


Have a look at your 'services' and disable any you don't need, there are quite a few unnecessary ones in there
My System SpecsSystem Spec
23 Sep 2009   #6

Windows 7 Ultimate

I put Windows 7 Ultimate x64 in my laptop MSI and starting windows is verry slow... like 2-10 minutes! What I can do?
My System SpecsSystem Spec
09 Nov 2009   #7
badlands sweden

windows 7
slow here too

I upgraded to windows 7 last week, I´m running on a HP desktop with 6Gb RAM, 8Ghz cpu and so takes one minute to come to the log in, after that I have a "welcome" screen for like 30sec and after that the screen turns black in 90 sec...then it all starts all of a sudden.
That doesnt fit with me...something must be wrong.

And...yes I have updated several things, virusprogram, graphic drivers, I have moved from SATA0 to SATA2 as someone said in a similar thread.

The only thing that really helped was updating the virus cut the boot time from 5min to 3min. So it seems there is something more to do.

When I ran on Vista it took about 90sec to start (I always start from computer turned off, no sleep mode or anything). I heard that seven was so fast to start...disappointed....or...perhaps works great otherwise.
My System SpecsSystem Spec
09 Nov 2009   #8

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)

Welcome badlands sweden,

This is a slightly old thread here on SevenForums, but maybe some others will see our activity here and add some new posts

What did you upgrade from ? Maybe some previous things are causing problems.

Keep adding any more system specs & other info that might help us help you

" Doc "
My System SpecsSystem Spec
09 Nov 2009   #9

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64

What anti-virus program are you using?
My System SpecsSystem Spec
09 Nov 2009   #10
badlands sweden

windows 7

Right now I´m at work so I cant exactly pin-point my spec. on my computer. But I´m using F-secure virus program since it is included in my internet operators deal.
But I have a HP pavilion m9760sc if that helps...1Tbyte harddrive, Intel® Core™2 Quad-processor Q8200, Intel® G33 express, 64-bit OS.

And I updated from vista home premium 64.
My System SpecsSystem Spec

 My start up is slow!

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Win7 Very slow normal start, Safe start with Net -fast
When I allow Win 7 to load normally, all actions are very slow. Takes 15-20 sec to bring up Google in newest Explorer. Frequently hangs-website not responding. If I load system in safe mode with network support, runs very fast (1-2 sec ot open Google) No hangs. I get error message with normal load...
Performance & Maintenance
Slow start-up; crawls into BIOS setup; then slow to load windows
Hi there, please can you help? I realize this BSOD might be a commonly reported problem but the issues here seem not to have been addressed specifically by other threads so I hope I haven't opened a new thread unnecessarily. Anyhow, here goes...:) Various pc problems have arisen since coming...
BSOD Help and Support
Slow to start up
Hey guys, my new laptop takes ages to restart. Any hints or ideas? What is not needed in the start up menu? What programs are safe to unclick in the start menu? Thank you TWardy
Performance & Maintenance
Very slow start-up
Hi - I just upgraded from Windows Vista Home Premium 64-bit edition to the Windows 7 version of the same. I have an HP Pavilion dv7-1150us with 4GB RAM. From turning on the computer to having it respond to clicking on program icons takes 6.5 minutes - a lot longer than I expected given that I'd...
BSOD Help and Support
Extremely Slow start up/Freezing on start up
Hey guys, I have a very decent speed computer and rem but recently my computer has been freezing for at least 3 minutes on start up whenever network access is hindered or there is a problem in the action center and is just really slow. Inter quad core at 2.66 ghz and 4 Gb rem. I only turned on...
BSOD Help and Support
Slow start up?
Hi I have an Acer 5738Z with Win 7 Intel Pentium T4300 2.1GHz, 3GB memory, 320GB HDD and it seems to be starting and running up slow? I have deleted cache and recent history, emptied recycle bin, done virus and malware (MSE and Malware)- no nasties reported, plus a defrag and there is 220GB of...
Performance & Maintenance

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:18.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App