Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: ReBoot Time

06 Oct 2012   #1731
Dhahn

Windows 7 Home Premium 64 bit SP 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Dave76 View Post
Very nice laptop and good restart time.

Do you notice an improvement with the 8GB mSATA SSD for caching.
Dave76,
I’m not sure how to answer your question. I purchased this machine new in Aug of this year. Right out of the box it was fast in all regards. I wanted to upgrade the RAM, this machine came with 6GB RAM and capable of 8GB max. A few weeks ago I ordered an 8GB card for slot 1. After installing the card, I only had 4GB of RAM. Long story, after talking with a Tech at Crucial, I didn’t have the card inserted deep enough into the slot, plus with the 8GB card the RAM would be 12GB… I guess the BIOS would not handle that? Crucial sent a 4GB card. After a successful card installation I ran WEI and seen an improvement. Prior to RAM upgrade, WEI was 7.5 - 7.5 - 6.5 - 6.5 - 5.9… with upgrade, WEI 7.4 – 7.6 – 6.7 – 6.7 - 6.4
Back to your question. Bear in mind that I’m not a computer geek. The WEI Subscore from 5.9 to 6.4 are for the primary disk performance? I have a 7200 rpm disk and a mSSD. With that, is this saying SSD is improving/helping the 7200 rpm disk? I trust that this has answered your question?

Dennis


My System SpecsSystem Spec
.
06 Oct 2012   #1732
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Thanks for the feedback.

Looks like the mSSD has bumped the HDD WEI score, was the first WEI score when your computer was new?
Caching takes a little while to get itself set up.

Nice laptop, though I'm not a fan of on board RAM, more manufacturers are going to this setup.
Onboard RAM errors will make the laptop unusable, this removes an easy fix for RAM issues.
My System SpecsSystem Spec
06 Oct 2012   #1733
Dhahn

Windows 7 Home Premium 64 bit SP 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Dave76 View Post
Thanks for the feedback.

Looks like the mSSD has bumped the HDD WEI score, was the first WEI score when your computer was new?
Caching takes a little while to get itself set up.

Nice laptop, though I'm not a fan of on board RAM, more manufacturers are going to this setup.
Onboard RAM errors will make the laptop unusable, this removes an easy fix for RAM issues.
Yes the 1st subscore numbers are from my 1st boot and they stayed the same untill I upgraded the RAM. "The caching that takes a while to set up" is that ExpressCache as in the attached snip?

Thank you for the info about the onboard RAM.

Dennis


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
.

07 Oct 2012   #1734
theveterans

Windows 7 Professional x64 SP1
 
 

Nothing home to write about, but probably for a 5400 RPM 500 GB Seagate Momentus ST9500325AS that came with my laptop, it's not bad. This is with all the crapware removed, default Windows 7 services settings (I haven't changed anything from it, nor follow Black Viper's guide), startup programs from the synaptics touchpad, intel HD graphics drivers, Lenovo battery manager and RealTemp CPU temperature monitoring software, and most drivers are downloaded from the parts manufacturer instead of the computer manufacturer.

-untitled.jpg


My System SpecsSystem Spec
08 Oct 2012   #1735
TheCratcher

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

Pretty happy with that.


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
08 Oct 2012   #1736
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by TheCratcher View Post
Pretty happy with that.
I'd think so

A Guy
My System SpecsSystem Spec
16 Oct 2012   #1737
StalkeR

Windows 7 Ultimate SP1 / Windows 10 Pro x64
 
 

I'm not sure if this is good result, but anyway....

Name:  reboot.png
Views: 7
Size:  38.9 KB


My System SpecsSystem Spec
16 Oct 2012   #1738
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Good for a spinner drive yes Boshko

A Guy
My System SpecsSystem Spec
17 Oct 2012   #1739
Ascendents

Windows 7 Pro SP1 x64
 
 

And i'm using an older motherboard with SATA 2 Pretty good if i must say so


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
17 Oct 2012   #1740
TheKloowner

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Mine.


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
Closed Thread

 ReBoot Time




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
ReBoot Time [2]
Continued from - http://www.sevenforums.com/performance-maintenance/592-reboot-time.html Whats your Restart Time? Turns out the Sabertooth is a fairly fast booting board.
Performance & Maintenance
Reboot time excessive
I have a Dell Precision M6600 w/ 16 gigs of Ram and 750 GB HD. I run win 7 pro 64bit. After having to replace the HD and re-installing all drivers, the system takes 320 seconds to do a re-boot. Otherwise the machine works great. Does anyone have any ideas as to what could cause this or...
Performance & Maintenance
Reboot Time Problem
i went into Event Viewer>Applications and Services>Microsoft>Windows>Diagnostics-Performance>Operational and it listed a bunch of errors. let me show you the screen shot. I have been having slow start up times and I don't know why considering I just ran a clean install yesterday. Any help on...
Performance & Maintenance
How do I improve reboot time
I bought new Inspiron N5110 i7,4gb ram,500gb hard disk,1gb Nvidia gt525m graphic card, its reboot time is more than 2 minutes. Pls help how can I improve it. Its performance is also low somtimes.Pls help. Thanks.
Performance & Maintenance
Time random after reboot
Whenever I reboot my time is random, how can I fix this? And yes, I've set it to the right time before rebooting.
General Discussion
Reboot time app problem
Hello, My friend is having a problem with the reboot time app posted here. It is showing her like 86 seconds but it only take 50 secconds. The app works fine on my machine. Any ideas as to why it is not working correctly on her machine? I know that the vbs was already unblocked. Thanks for any...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:23.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App