Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: slow installing any program and high cpu usage and lagg

12 Mar 2010   #1
totalguy

windows ultimate 7 64 bit
 
 
slow installing any program and high cpu usage and lagg

built a new system and what a nightmare!

asus m4a77td pro
xfx geforce 220gt graphics
corsair 4gb 1333
maxtor 6L250so 250gb sata

installed a clean install from dvd 64 bit build version 7600. installs pretty quick really.

first nightmare of a problem is the graphics drivers! when i install and reboot (196.21) come back to windows no mouse and only the background picture. i spent hours trying to sort this problem in the end i put the card in the second pci-e slot and it installed drivers again and all was fine with that part.

had loads of problems with lagging and slow install and uninstalling so i decided to do another fresh install and guess what same problem with the drivers now on pci-e slot 2! so i put the card in pci-e 1 again and low and behold success again.

installing anything is really slow!! lots of cpu useage and lagging. adobe cs4 took over an hour to install! where as usually it would take 20 mins maybe a bit more! installing antivirus took 20 mins where as normally it would take less time.

i have another machine totally different spec tho core 2 duo 3.0ghz geforce 8400gs 4gb ram windows 7 64 bit build 7600 and that runs fine!

i get duplicate processes in the task manager when running setups for programs upto 4 sometimes. the processor seems to be going mental on a setup yet its doing nothing on the setup. doing setups in safe mode are quicker though.

ive had a look at a few posts on this forum found nothing that works so far. fire away with your suggestions and questions i have tried lots of things i cant remember what ive tried overall.


My System SpecsSystem Spec
.

12 Mar 2010   #2
totalguy

windows ultimate 7 64 bit
 
 

hmm strange my thread aint showing when i look for it :S

ah it is now!
My System SpecsSystem Spec
13 Mar 2010   #3
fatedquest

Windows 7 Ultimate
 
 

Are you running any kind of anti virus?
My System SpecsSystem Spec
.


13 Mar 2010   #4
totalguy

windows ultimate 7 64 bit
 
 

yeah eset smart security 64 bit. the installing problem was happening before i installed that too.
My System SpecsSystem Spec
13 Mar 2010   #5
Arc

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 10 Pro Insider Preview 64-bit
 
 

You may do one thing, but if you dont have proper idea about services, it may be a bot risky. Run (win+r) "msconfig" and see how many services are running and out of those which are unneeded, so stop them. Moreover, see how many programs run at startup, and disable the unwanted startup entries.

But if you want to implement it, do it carefully. Make it sure that you are not disabling a system or program which is necessary to run the computer.

There are some third party softwares which can speed up your comuter by tuning it properly. If you want, you may use CCleaner . It is one of the best in this field.
My System SpecsSystem Spec
13 Mar 2010   #6
totalguy

windows ultimate 7 64 bit
 
 

im familiar with msconfig and the startup and service tabs, (hide all microsoft) etc. i dont see why i need a cleaner on a fresh install but i did use easycleaner (toni arts).
My System SpecsSystem Spec
14 Mar 2010   #7
totalguy

windows ultimate 7 64 bit
 
 

i fixed the problem it was either one of the following or a combination of them.

installed driver version 186.34
run verifier and told it to delete exisiting settings.
changed settings for the cpu in the bios.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 slow installing any program and high cpu usage and lagg




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Very high disk usage keeps laptop slow in normal operations also.
My laptop is running slow. everything in task manager i.e. ram usage, processor usage are fine. but the hard disk usage i think is very high. Please look for attached pic. Is it problem with hardware or any software related? plz help me. should i change my hard disk.
Performance & Maintenance
High CPU usage when the computation program is running
Dear all This is my first post. I need your help from you. I am doing computational analysis for my project work. The computational analysis will finish approximately 7 hours. When I run the program for computational analysis, the computation process running fast . During this time, I...
Performance & Maintenance
High CPU usage with only a program running
hi everyone^^ again i need your help:cry: almost 2 weeks ago i reinstalled my windows duo to my nvidia..and i had to buy a new nvidia now on the fresh instaled windows. i had windows 7 profesional and nvidia geforce 8400gs and now i have windows 7 ultimate and nvidia geforce 210. it was a...
Performance & Maintenance
High CPU usage problems when starting a program.
Hello, When i Start a game or anything else my CPU usage goes immediately to 100%, but my pc should be more then good enough to run it. See attacment pc data voor info and CPU without game for CPU when i only run chrome and skype. When I start a game like minecraft that almost need no CPU it...
Performance & Maintenance
high cpu usage with streaming data program
Hello fellow bloggers, I am baffled by an issue with my HP Pavilion dv7 windows 7 notebook using an AMD mobile m520 cpu maxing it out when running a gui real time streaming data stock market monitoring program. During peak market hours the cpu usage peaks and the program runs between 35 - 60%...
Performance & Maintenance
Slow Boot, CPU High Usage, Tried Nearly Everything
Hi, Sorry if I have not posted this in the correct forum, I wasn't sure where to post... Specs - Windows 7 Ultimate x64 Build 7600 AMD Phenom II X4 965 Crucial 4GB DDR3 1333mhz Asus M4A785TD-V EVO
General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:05.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App