Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Help my High Performance setting is gone and error with Exp Index.

05 Jul 2010   #1

Windows 7 64 bit
Help my High Performance setting is gone and error with Exp Index.

Before i used to have the high Performance setting, but now its gone! Even when i create a plan its still not there, THe " Xperformance plan is a plan that i created and i cant even delete the plans that i created its soo wierd.

Can someone help me?

Also i am having a problem with the Windows experience index. Before it used to work fine but now when i try to rerun the assessment it gives me this error :

(broken image link removed)

I tried deleting all the files in WINSAT still the same, so i check the log and here is what i found:

6556191 (2420) - winsat\logging.cpp:0815: --- START 2010\7\6 11:47:05 AM ---
6556191 (2420) - winsat\main.cpp:4301: Command Line = "C:\Windows\system32\winsat.exe" formal -cancelevent ccae1d4e-fd92-4a2a-85a3-81d05f733143
6556207 (2420) - winsat\processwinsaterror.cpp:0095: ERROR: tried to read resource strings, unknown exception occured
6556222 (2420) - winsat\main.cpp:4474: > IsFormal=TRUE IsMoobe=FALSE.
6556269 (2420) - winsat\main.cpp:4585: Watch dog system enabled
6556269 (2420) - winsat\main.cpp:4600: Main watch dog timer set to 600.0 seconds
6556472 (2420) - winsat\main.cpp:2490: > DWM Running.
6556737 (2420) - winsat\main.cpp:2497: > turning off DWM.
6556737 (2420) - winsat\main.cpp:2470: > EMD service will be restored on exit.
6558313 (2420) - winsat\syspowertools.cpp:0983: > Read the active power scheme as '0129dc05-6f65-41c8-838a-17be04f1ae80'
6558313 (2420) - winsat\main.cpp:2793: > power policy saved.
6558344 (2420) - winsat\syspowertools.cpp:1018: ERROR: Cannot set the current power scheme to '8c5e7fda-e8bf-4a96-9a85-a6e23a8c635c': The instance name passed was not recognized as valid by a WMI data provider.
6558344 (2420) - winsat\main.cpp:2810: ERROR: Can't set high power state.
6558406 (2420) - winsat\syspowertools.cpp:1015: > Set the active power scheme to 0129dc05-6f65-41c8-838a-17be04f1ae80'
6558406 (2420) - winsat\main.cpp:2855: > Power state restored.
6558406 (2420) - winsat\main.cpp:2870: > Successfully reenabled EMD.
6558438 (2420) - winsat\watchdog.cpp:0311: Watch dog system shutdown
6558438 (2420) - winsat\main.cpp:4909: > exit value = 1.

My System SpecsSystem Spec
05 Jul 2010   #2

64-bit Windows 10 Pro

Hello Byamba, and welcome to Seven Forums.

You might see if doing OPTION ONE in the tutorial below may be able to restore your "High Performance" power plan.

Power Plan - Restore Default Settings

Your image link for the WEI score issue does not work. You might see if resetting WEI may be able to help for now.

Windows Experience Index - Reset

Hope this helps,
My System SpecsSystem Spec
07 Jul 2010   #3

Windows 7 64 bit

OMG! i dunno how to thank u, thanks! it works, u rock!
My System SpecsSystem Spec

07 Jul 2010   #4

64-bit Windows 10 Pro

You're most welcome Byamba. I'm happy to hear that you got it sorted.
My System SpecsSystem Spec

 Help my High Performance setting is gone and error with Exp Index.

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
IE Security Setting Changes to Custom & CPU Usage very high
The security setting on Internet Explorer keeps changing to Custom. I keep changing it back to the default level of Medium-High but some how it reverts back to Custom. I went to the Microsoft website and found a fix that didn't work. The cpu usage is also extremely high 80% - 90% even when there...
Browsers & Mail
GT 620: Low Performance index ??
Hi 2 all, My Windows Performance index is pretty low, 4.8 , caused by my Nvidea GT 620. The rest of my hardware shows 7.5 average. (32 gig ram, Core I7 3.5 ghz, Samsung SSD) I always thought that the GT 620 was a pretty power videocard. But why is my index then so low ? Could there be more...
Graphic Cards
Intel 520 SSD, low performance, high performance, then low again...?
I just now installed an Intel 520 240GB SSD. Measuring the performance, got strange results. First it did not at all perform close to my expectations and Intels promises:...
Hardware & Devices
Power Setting Desktop PC Performance or Balamced
Hi Folks Just wondered what is best ..... Power on High Performance or Balanced? What do you do & why ? :D
Performance & Maintenance
Setting high restrictions for a user account
Hello all, I have two accounts on my computer and want to keep one locked down when my kids are on it. Of course I want my Admin account to have full control and my kids account to have very limited functions. I installed somes games for them to play and I don't want them messing around with...
System Security
Windows 7 Performance Index dropped on Laptop
Hey guys, Just got a weird scenario. I have a Toshiba Satellite A300M00 Notebook and got it about a year ago with Vista Home Premium. I purchased the new Windows 7 Home Premium (Full) and did a clean instal. Now they issues is this. When i was running windows vista my WEI (windows...
Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:02.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App