Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Random App Crashes on new Install of Windows 7 Ultimate 64Bit


15 Aug 2012   #1

Windows 7 Ultimate 64 Bit
 
 
Random App Crashes on new Install of Windows 7 Ultimate 64Bit

Problems started happening last night just after I installed the new CS:GO Beta, which I think is unrelated.

Anyway I opened up chrome, but wasn't able to open it up. It just wouldn't load whenever I tried to open it. I uninstalled and reinstalled and was fine. Then it happened when I tried to open up Windows Media Player. Eventually I got a BSOD.

Windows then refused to reboot and I went through with the startup checker on the install DVD and it said it fixed it. But then when rebooting it gets past the windows 7 logo, and then a blank black screen. I can't do anything.

I then decide to reinstall Windows 7 (BIOS or hardware setting remains unchanged since 4 months ago). During installation wizard I get a cannot access C:\Boot error just after setting the windows update wizard, apparently my BCD was corrupted? And when running windows for the first time I get the BCD error again.

So This gets fixed by BOOTREC /REBUILDBCD

So I reinstall once again and this time I get no BCD errors. But whenever I try to open some programs be it IE, Device Manager it just has mouse busy symbol then windows acts as if i never clicked it. Eventually restarting Explorer.exe does this as well.

I figure my Memory might be at fault so I run MEMTEST86+ for around 16 hours getting 8 passes and no errors. So RAM is fine.

Figure I need to update my BIOS, so I do that and I reset my Motherboard settings to default, and reinstall Windows.

However I still keep getting errors with opening random programs. This time I managed to get an error (Haven't installed GPU drivers yet so bad res)


So honestly I'm at a loss now.

The only thing I can think of is my SSD (Primary OS) disk has gone bad, but checking SSDLife it says its fine.

Perhaps its the Marvell SATA3 Controller PCI-e I'm using which is at fault?

My motherboard is only SATA2 so I connected the spinning HDDs to it, while I connected my SSD to the SATA3 controller.

Anything I can do?



Specs:

System Manufacturer/Model Number Custom
OS Windows 7 Ultimate 64 Bit
CPU AMD Phenon X2 550
Motherboard ASUS Crosshair iii
Memory 8GB 1600
Graphics Card(s) ATI 5770
Sound Card Motherboard
Monitor(s) Displays LG Monitor
Screen
Resolution
N/A
Hard Drives Marvell SATA3 Controller PCI-e:
OCZ-AGILITY3

Motherboard SATA2:
WD1002FAEX
WD15EARS
WD20EARS
WD20EARS


My System SpecsSystem Spec
.

15 Aug 2012   #2

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

I would not use Marvell unless you have to. It's nothing but a bag of worms. At least on my Intel system. In my case it is no faster than 2.0 Intel SATA.
My System SpecsSystem Spec
15 Aug 2012   #3

Windows 7 Ultimate 64 Bit
 
 

Looks like it might be the Marvell controller. I did an actual speed test and it shows it at 250MB/s max. I was def able to get higher speeds when I first used the controller. So maybe its been effected?

I'll try to remove the controller and see if that helps.
My System SpecsSystem Spec
.


15 Aug 2012   #4

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

You don't have to remove any thing. Just unplug your SSD from SATA 3 port and plug into the SATA 2 port. Make sure the boot order is correct in bios. Your SATA ports should be marked and color coded. Check your motherboard manual.
My System SpecsSystem Spec
15 Aug 2012   #5

Windows 7 Ultimate 64 Bit
 
 

Ok just did a reinstall of everything without the controller. Yep it def was the Marvell Controller. What a pain.

I really don't understand how my Read speed went from 500ish speeds down to 300MB/S with the controller. Are Marvell controllers known to drop speed like that?
My System SpecsSystem Spec
16 Aug 2012   #6

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Marvell is a great idea that doesn't work. They are known to do all kinds of goofy things including many BSOD from my end. It is good things are working for you.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Random App Crashes on new Install of Windows 7 Ultimate 64Bit




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Random App Crashes on new Install of Windows 7 Ultimate 64Bit
Thread Forum
Windows 7 Ultimate 64bit : BSOD at random moments. BSOD Help and Support
Solved Random Freezes in Windows 7 ultimate 64bit BSOD Help and Support
Solved random BSOD brand new g73jw win 7 ultimate 64bit fresh install BSOD Help and Support
Windows 7 (64bit) random system crashes BSOD Help and Support
Windows 7 64bit random crashes BSOD Help and Support
WINDOWS 7 64bit ultimate RTM RANDOM LOCK UPS BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:59 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33