Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Camtasia Studio Ultra Slow speed?

24 Jul 2014   #1
Vistangel

Windows 7 Home Premium x64
 
 
Camtasia Studio Ultra Slow speed?

Hello maybe someone could help me. Camtasia Studio 6 used only 60% of my old i7 laptop to render (1.6ghz, 4 cores) and now I have a new PC with i7 4790 (3.8ghz, 4 cores) and upgraded to camtasia studio 8. Rendering in every other program is 3x-4x times faster than my laptop. However Camtasia renders at the same slow speed, now with CPU utilization of only 20%. A 30 minute video takes up to 2 hours to render just like with my old laptop. What the***? I bought a new PC to render faster not to use my faster processor with 20% utilization instead of 60%.
So what can I do to make camtasia use 100% of my CPU? This speed ain't right at all. And as you can see, it was never the problem of my processor but that camtasia didn't use the 100% of processor power.
I tried a 30 minute h.264 mp4 1080p video in camtasia and it's been rendering it for 1 hour and it's less than half way in. For example Premiere Pro renders the same video in about 8-10 minutes with 100% CPU usage, same settings.


My System SpecsSystem Spec
.
26 Jul 2014   #2
3D Jed

Windows 7 pro x64 SP1
 
 

I've just done a 1080p render test with Camtasia 8 on an o/c 2600K 8GB system and cpu usage showed around 20%. See screenshot - the Camtasia codec doesn't seem to use all the threads. Maybe your old pc was using all 4 cores, but the new cpu can't use all available threads. Premiere Pro and similar progs will use all threads.

My test was a 1 minute screen record tutorial type presentation, so not much movement. The 1 min clip took 2m 30s to render with settings h.264, 1080p, 30fps, 5 sec key, level 5, 100% quality. Final bitrate was 15Mbps.

I don't know your settings/content, but if you were recording fast movement (ie games), your long render times might be about par for the course. I believe you can use other output codecs eg Quicktime that may be better threaded, but I've never tried that route. Maybe look on a Camtasia forum.

Camtasia Studio Ultra Slow speed?-camtasia_render.jpg

BTW - re : rendering, here's a snip of my little render farm - 6 * i7's = 24C/48T

Camtasia Studio Ultra Slow speed?-48-core-render.jpg


My System SpecsSystem Spec
08 Aug 2014   #3
Vistangel

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by 3D Jed View Post
I've just done a 1080p render test with Camtasia 8 on an o/c 2600K 8GB system and cpu usage showed around 20%. See screenshot - the Camtasia codec doesn't seem to use all the threads. Maybe your old pc was using all 4 cores, but the new cpu can't use all available threads. Premiere Pro and similar progs will use all threads.

My test was a 1 minute screen record tutorial type presentation, so not much movement. The 1 min clip took 2m 30s to render with settings h.264, 1080p, 30fps, 5 sec key, level 5, 100% quality. Final bitrate was 15Mbps.

I don't know your settings/content, but if you were recording fast movement (ie games), your long render times might be about par for the course. I believe you can use other output codecs eg Quicktime that may be better threaded, but I've never tried that route. Maybe look on a Camtasia forum.

Attachment 327068

BTW - re : rendering, here's a snip of my little render farm - 6 * i7's = 24C/48T

Attachment 327072
Thanks for the reply. I used the same settings lol but with level 4 quality. The bad things is if I save the original .avi file and not render with camtasia, I can't use premiere pro to edit the video because it lags and has some frame issues. So it triples the editing time. I tried other codecs with worse results.
But I could make it use 80% of the processor! Here's what I did: I noticed if I produce instantly the video after recording, it resets the resolution to 800x600 instead of 1080p. It seemed weird and even after I set it to 1080p and started rendering, it used 20% CPU. BUT when I went to produce then cancel, the Camtasia Studio popped up. I deleted the video from the timeline and put it back. Started rendering and bumm 80-90% processor utilization Although it's still slower than most video editors, now it took 18 minutes to render a 30 minute long video with same settings.
Btw nice render farm you got there. 24 cores o.O
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Camtasia Studio Ultra Slow speed?




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Is Camtasia Studio Worth Buying?
Hey Everybody, I am looking at buying a video editing program to edit videos with, I would be using it for my youtube videos, as well as making nice home movies as well, for me and other people in my family. I am using a JVC camcorder that records in full 1080P if that makes difference...
Software
Camtasia studio - where to download?
Where i can download camtasia studio?
Software
Win7 installed over XP; problems with Defender & ultra-slow CPU speeds
Hello good people, I recently installed Win7 for a friend of mine, over an existing XP Home Edition. I thought I had done a clean install but, after upgrading her RAM from 256MB to 1.2GB: http://i49.tinypic.com/ejbww7.jpg http://i48.tinypic.com/3167t68.jpg As you can see the PC is an...
Installation & Setup
Ultra slow 'logging off' during shut down
Win 7 64 bit. For some reason my system is no longer shutting down quick. It used to be really quick. Now it hangs for like 3 - 4 mins on the 'logging off' phase of shutdown. This has happened before once when I had an ipod plugged in. It's probably a hardware thing, but can someone tell me...
Performance & Maintenance
cant play video file in camtasia studio 7
i cant play a AVI video file in camtasia studio 7, i can play it fine in wmp but i dont know why i cant in this, heres the error messages...
Software
Camtasia studio 5 gives error for audio
Camtasia studio 5 open without problem, but for record not going, the below image showing that error message happen to me. http://img201.imageshack.us/img201/5718/capturepkb.png
Software


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:51.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App