Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Problems installing software under win7 64bit

25 Dec 2014   #1
Datamiser

Windows 7
 
 
Problems installing software under win7 64bit

Hi

A friend of mine is faced with an odd issue that I have not been able to quite figure out.
He is running a custom built system, I5 CPU, 8gb DDR3, high end components in general.
We installed Windows 7 Ultimatex64 on it and made a system image of it.
Then installed a few programs. Initially everything was fine.

After a few days[weeks?] of usage it would not install any software. The installer would run and it would appear to be installing but at some point the install would fail before completion. I tried moving the files from the DVD to the HDD which worked fine. I then tried the install from the HDD which again started installing and looked ok but failed before it completed. Unfortunately I can not remember the message that popped up on the failure.

Anyway I brought the system here, restored the system image and installed the software without a hitch.
He took the system home and tried to install another game and ran into the same issue again. At some point after taking it home he also created another system image and then restored that image once he had the failure on an install but after restoring that image the problem still persisted. He has been unable to install any software of any size [not sure about small programs] nor has he been able to update his game [1gb update] There is plenty of space on the drives, DVD is working fine, system is stable and works fine aside from the installer issues.

At one point someone had suggested that it could be power supply related but I never managed to get my hands on the system to test the power supply. In any case that was over a year ago. The system is still stable, no failures but not able to install new software.

My friend is going to be bringing the PC to my house in the next couple of weeks so I can try to get to the bottom of this strange issue. I have a Win7x64 PC here with all the same stuff on it and never had any issues at all. Mine is an AMD but I doubt that would be a factor here.

So does any one have any ideas what might cause this behavior, what I should check when I get the PC here, what I may be able to do to resolve it?


My System SpecsSystem Spec
.
27 Dec 2014   #2
Gornot

Windows 7 Home Premium x64
 
 

That is a rather generic and widespread issue. It would be good to check a few things when you get your hands on the unit,just as a general starting point:

See if turning UAC off does anything.
Is he logged into an admin account?
Is his system up to date in WU? What about device drivers?
Perhaps an A/V is blocking installers? Firewall?

I have a habit of, no matter what I'm installing, I either right click the zip/rar (before unzipping) or the actual .exe installer and "Unblock" it first if the option is there.
My System SpecsSystem Spec
27 Dec 2014   #3
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

Some programs create an install log.
Search [C] for *.log and see if you can find any install logs, maybe an error message there ?

I would also check Event Viewer to see if there are any errors that might help identify the problem.
My System SpecsSystem Spec
.

27 Dec 2014   #4
Datamiser

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Gornot View Post
See if turning UAC off does anything.
Is he logged into an admin account?
Is his system up to date in WU? What about device drivers?
Perhaps an A/V is blocking installers? Firewall?
1:I don't think I tried that but it couldn't hurt
2:Yes he is using the initial account that I created which has admin access
3:I don't know if it is now or not but it was when the problem began. Not sure if he can even install the updates now.
4: I don't think so. The installers run without issue and they appear as if they are going to work but then they will get to 60-75% complete and throw an error.

Quote:
Some programs create an install log.
Search [C] for *.log and see if you can find any install logs, maybe an error message there ?

I would also check Event Viewer to see if there are any errors that might help identify the problem.
That sounds like it may help to shed some light. I will have a look when I get the system here.

The whole thing seems rather strange to me. I have had many systems with all sorts of OS installed and have never saw anything like this before.

Thanks for the suggestions, hopefully I will be able to get to the bottom of this soon.
My System SpecsSystem Spec
27 Dec 2014   #5
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

You could also look in Installed Programs.
See if the owner installed any System Optimizers, Registry Cleaners, etc.

If none of that helps, try to install a program such as Macrium Reflect free, that creates an install log for me.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Problems installing software under win7 64bit




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Win7 64bit: Installing in other drives/partitions
I came here because I've been searching for at least 2 hours and haven't seen a direct answer to my problem so if my problem turns out to be really noobish please, do tell. Okay I live in an area with frequent black-outs and it makes a very risky place to live especially if your a "System Drive...
General Discussion
difficulty installing win7 64bit via USB key
I was trying to install Win 7 64 bit by the DVD but it froze at "Starting Window" so I followed the tutorial on copying and installing by a USB key. Now if I make the USB key first boot priority it does not install at all and if I make the UEFI USB key the priority it comes up with the Shell...
Installation & Setup
Installing drivers on new win7 64bit ultimate os
I have never installed a new os from start. Do i need to download drivers for my mobo ready for a fresh windows7 install? Or does it find them automatically on the windows disc? Or online later? I have drivers on disc for all other hardware, but not mobo. Just confused before I start.
General Discussion
Win7 64bit SP1 not installing
i'm getting the error while trying to update to service pack1: ERROR_MOD_NOT_FOUND(0x8007007e) tried to download the SP1 and then install it, the same error. as suggested by MS tried with my Kaspersky off with no luck, too. Disconnected all cameras and printers - the same error... could...
Windows Updates & Activation
Installing programs on 64bit win7
I installed win7 64bit but i'm noticing everytime I install any software including software that uses 64bit it's installing under the x86 folder... why the heck is this? like my adobe suite went there.. and when i open my process manager they all say *32 by them.. how can i move them to reach their...
Software
Software migration from WinXP 32bit to Win7 64bit
I've made my decision, I'm going to stick with Windows 7 Professional. The problem is that I have lots of 32bit programs that I need to migrate( along with their settings) to their 64bit version. Is it possible to use settings/profiles from the 32bit version to the 64bit version? Where do...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:09.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App