Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Inventor Pro hanging in dynamic simulation mode.

22 Feb 2015   #1
IanRob

Windows 7 Pro 64 bit
 
 
Inventor Pro hanging in dynamic simulation mode.

I have just built a CAD workstation (Z97WS/i7-4790k) and whilst Inventor runs fine in sketch and assembly modes, it hangs as soon as I go into dynamic simulation. I have installed the latest service packs and updates, disabled my AV software, downloaded the latest drivers, increased virtual memory to the max recommended, reduced screen resolution, removed programs that have been know to cause issues, uninstalled and reinstalled the program (having deleted the original registry entries as per Autodesk's instructions), played around with the graphic card settings in the Nvidia control panel but all to no effect.

I am told that my system , which runs at 4.00Ghz (with 4.4 turbo boost) should be quite capable of running the program without any problems but it doesn't.

As soon as I click on dynamic simulation the cursor starts flickering quickly between an arrow and an egg-timer. Simultaneously, Nortons pops-up with "High CPU useage (100%) and the program hangs with a "not responding".

I don't think the issue is being caused by Inventor and having looked at the problem some time , there is probably some sluggishness with some of the other, more processeor intensive, programs I use.

The Quadro K620 is certified by Autodesk for use with Inventor. The GPU graph shows less than 50% usage when the program hangs.

I am at a loss as to what else to do and would be grateful for some help.

PS I sent the model that exhibits the problem to Autodesk and apparently they ran it without any issues. The same issue occurs with other simple models.


My System SpecsSystem Spec
.
03 Mar 2015   #2
Tommix

win 7/8 64
 
 

Hello
We work with Inventor many years.

It looks like your PC hardware or setup is the problem.

1: The K620 has only about 20% of the performance than your CPU!
For a Inventor high GPU power is better, like a K5200, if you run big parts

2: Dont install extra software on a CAD PC, never!!!!!!!!!!!!!!!
A antivirus software ia a must.
So: Dont disable your AV software!!!

If your GPU driver is too new Inventor, will switch to not optimal mode, check with your Inventor dealer.

What about your PC setup RAM 16GB? SSD? What OS?

Tom
My System SpecsSystem Spec
06 Mar 2015   #3
IanRob

Windows 7 Pro 64 bit
 
 

Thanks Tommix.

I have tried earlier GPU drivers, including the one currently recommended by Autodesk but finding that there was no improvement reverted to the latest K620 driver provided by Nvidia. I will try the recommended one again.

Whilst the K620 is only an 'entry level' Quadro, it still has 2Gb of video memory and should, I am told, work reasonably well - though obviously not with the sparkling performance of a high end Quadro.

Somebody has recently suggested that I should check that all four CPU cores are 'un-parked ' and having done so, I find that two aren't. However, somebody else has suggested that as Inventor doesn't make use of Multicore threading that this is unlikely to be the problem. I need to look at this more thoroughly.

I have 16Gb RAM (Corsair Vengeance, 1866Mhz) and a Samsung Pro 250 Gb SSD. The OS is Windows 7 Pro (64- bit).

I only disabled the AV software to see if it was cause of the problem.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Inventor Pro hanging in dynamic simulation mode.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Inventor of computer mouse passes away
BBC News - Computer mouse inventor Doug Engelbart dies at 88
Chillout Room
I want to Go back from Dynamic disk mode to basic mode in HP Probooks
Today I wanted to intsall Windows 8 in dual boot envirnment with Windows 7 so I created a separate 60gb partition for Windows 8 but after the partition was created, all the previous volumes like Windows 7, HP_Recovry and HP_Tools and the newly created Windows 8 partition are now dynamic plus I...
Hardware & Devices
Scandisk - Black screen/Safe Mode hanging
:sarc:I have have been having issues with my dual boot (Win7 & XP SP3) SB ASUS P8P67 Deluxe build (system freezing, black screen on cold boot/failed OC, Win 7 restore points being deleted by XP) and I made the following adjustments: updated the BIOS to v.1305 and made the required registry...
Installation & Setup
Do your OWN AV testing via simulation
Hi all I think we see so many posts on this forum as to AV program A is better than B or whatever but how many people EVER do THEIR OWN testing. I'd suggest first run a "simulation" type of test on scanning for a known virus and then (preferably on a Virtual Machine) load up a test Virus and...
System Security
Hanging on entering standby mode
My computer won't go into standby anymore. It hibernates without any problems, but now when I press Fn + Esc, the screen goes blank and it just hangs there. I tried restarting a couple of times but it doesn't solve the issue. Please help me. :(
BSOD Help and Support
Autodesk Inventor 2010 Context Menu
I have the student version of Autodesk Inventor installed on my computer and it has put five different items in my right click menu. The five items are: Design Assistant, Pack and Go, iProperties, Purge, and Purge All. Is there any way I can remove these items from my right click menu?
Software


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:33.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App