Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Audio problem

29 Jul 2010   #1
rice1337

Microsoft Windows 7 Ultimate 64bit
 
 
Audio problem

Hello all, my audio was working fine for a year, but a few days ago there was no sound, so I restarted my computer and the sound worked for 30 mins or so then went out.

I checked to see my drivers were up to date and they were. So then I uninstalled the driver and tried to reinstall one from HP but I'm getting an error of cannot find media device etc.

I believe the problem is windows 7 is not detecting my sound device at all therefore I cannot even install a driver for the sound device the pc does not know is even on there.

I've tried to install UAA Bus Driver for High High definition audio, because I read this is required for the pc to detect the sound device in the first place, but i'm getting an "HPQNT.dll failed, reply was FALSE" error.


no sound devices


as you can see there is not "Sound, Video and game controllers" option under the Device Manager anymore.

Also the same time the audio stopped working the HP Quickplay buttons on the keyboard also stopped functioning.

HP dv6607nr Laptop


My System SpecsSystem Spec
.

29 Jul 2010   #2
Aphelion

Windows 7 Home Premium
 
 

Did anything major change before this happened?

Like a BIOS update or any major applications or games installed?

Have you run a virus/Malware scan?

One thing you can try... get into the BIOS, is the audio/sound option enabled?
If so, disable it, reboot, after windows loads reboot again and enable audio in the BIOS, see if Windows picks it up on the next boot.

Other options.. Could audio have been disabled in services?

Services include both:

Windows Audio
Windows Audio Endpoint Builder


Ap
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2010   #3
rice1337

Microsoft Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

hmm thx for reply,

I did install a new game PSO:BB and a week after that the sound problems came, also during this week I've been playing around with the mixer option in sound for the first time, because I wanted to mute the game's sound, I dunno if this contributes to anything.

No recent BIOS Update.

And I'm not sure how to check if the audio/sound is enabled in my BIOS, not seeing the option anywhere,
I got phoenix BIOS, and it's up to date.

Virus scan done, nothing.

Audio services are auto and on.
My System SpecsSystem Spec
.


31 Jul 2010   #4
Jacee
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

Quote:
I did install a new game PSO:BB and a week after that the sound problems came, also during this week I've been playing around with the mixer option in sound for the first time, because I wanted to mute the game's sound
Did you go back and undo the things you tried above? You could also do a repair install.
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2010   #5
rice1337

Microsoft Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Jacee View Post
Quote:
I did install a new game PSO:BB and a week after that the sound problems came, also during this week I've been playing around with the mixer option in sound for the first time, because I wanted to mute the game's sound
Did you go back and undo the things you tried above? You could also do a repair install.
yes I've tried and nothing
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2010   #6
steve-pressman

Windows 7 Ultimate 64 - OEM Service Pack 1
 
 

I notice on your other devices there is a question mark there can you expand by clicking on the little arrow and post a screen shot please.


Steve
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2010   #7
rice1337

Microsoft Windows 7 Ultimate 64bit
 
 





Also under "System Devices" there is no Microsoft UAA bus" w.e ... after I installed it in compatibility mode - vista sp2
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2010   #8
Jacee
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

See if this method works No sound with Windows 7 64-bit.
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2010   #9
rice1337

Microsoft Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Jacee View Post
See if this method works No sound with Windows 7 64-bit.
Ah i've alrdy came across this thread and tried, but no help
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2010   #10
Jacee
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

Do you have external speakers to see if they will work?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio problem




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
realtek high definition audio and high definition audio device problem
Hi everyone, I would be very grateful for some help please! My laptop recently installed a BIOS update - I don't know what this was but since it happened I have been having sound problems with my laptop. After the update I had no sound. I read around and found how to get the sound back on - I...
Sound & Audio
"Scan for Hardware Changes" fixes audio problem, but problem returns
Hi all, Issue: The sound on my internal laptop speakers does not work when I try to play audio. Solution: However, if I go into "Device Manager" and click "Scan for Hardware Changes" on the "Sounds, video and game controllers" section, my sound returns instantly. The moment I click "Scan..."...
Sound & Audio
Audio problem, Audio device is disabled.
I turned on my laptop the other day and no audio would play from anything, like youtube videos or itunes. I checked my volume control nothing was muted. When I opened itunes I got a message saying "itunes has detected a problem with your audio configuration. Audio/video playback may not operate...
Sound & Audio
restart problem BSOD glitchy audio win7 ultimate w/ m audio 1010lt sou
m audio 1010lt sound card not sure why..usually when I shut down it restarts automatically..recently i was watching a movie and it restarted out of no where..any help appreciated.... windows ultimate 7 amd 6000 3.0 ghz processor 4 gb ram I did do some searching i do have m audio 1010lt and...
BSOD Help and Support
plz help me out with AUDIO problem
i have lenovo 3000 N100 with win 7 beta installed on it.(build 7070 ultimate. previous xp was removed completly as i had a lot of problem with some .dll file. controller info. microsoft 6.1.70770 saying this device is working fine . YET i have no audio sound at all , video working fine. i...
Drivers

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:19.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App