Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: HDMI 5.1 surround sound not working

06 Aug 2010   #1
treblig83

Windows 7 64-bit
 
 
HDMI 5.1 surround sound not working

I am aware that there are a number of threads on this topic here and elsewhere, yet I have spent hours searching, reading, and attempting fixes to no avail.

I have a computer with a NVIDIA GeForce GT240 graphics card that is passing audio and video via HDMI through a Denon AVR-591 receiver, and on to a 5.1 speaker set up. As many other people have experienced, I get left and right stereo audio but not surround sound. My graphics drivers are fully updated, and set to 5.1 audio in the controls for sound. In fact, in that configure window, I can click each of my five speakers and my sub individually to test, and they all work! As soon as I try to play anything through any media player, however, I go back to stereo sound.

My understanding is that if the source (my music and junk) is stereo audio, that is all it will play. Is there any third party app that will mix the audio to surround? Is there some other clever way I can set this stuff up? Any other bright ideas? Thanks much for any help in advance.


My System SpecsSystem Spec
.

06 Aug 2010   #2
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

treblig83, welcome to the forums.

Do 5.1 sources play in 5.1? If so that rules out it being a 5.1 problem, and makes it that you need some kind of surround sound upmix to be done. I have no idea if there is anything like that for the audio on the Nvidia cards that have a sound card built into them. What you need to look for is some kind of speaker fill option (called Speaker Fill on Realtek, CMSS3d on Creative), or something like Dolby Digital Live (needs to be supported by the card and/or drivers, and can't be just installed as far as I know).
My System SpecsSystem Spec
06 Aug 2010   #3
treblig83

Windows 7 64-bit
 
 

Thanks for the fast reply. 5.1 sources do indeed play in 5.1. I downloaded a sample 5.1 wav file from microsoft and it hits all six channels. So I do believe, as you said, that I need some sort of sound upmix to be done on my stereo sources. I assume my NVIDIA graphics card has a sound card built into it, given that it shows up as such in device manager. Unfortunately, the NVIDIA control panel only has one option for audio, which is just a link to the default built-in windows controls. There is no Speaker Fill option or anything of the sort there. Is there something my receiver can do? Any other options?
My System SpecsSystem Spec
.


06 Aug 2010   #4
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Have a look in the Windows playback properties and see if it is possibly there. With the Nvidia HDMI set as default click on it and the click on Properties, if there is an Enhancements tab click on that and if present that is where you will find it.
My System SpecsSystem Spec
06 Aug 2010   #5
treblig83

Windows 7 64-bit
 
 

Yea I checked there all I have is Room Correction and Loudness Equalization
My System SpecsSystem Spec
06 Aug 2010   #6
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Instead of trying to upmix from the computer, have you tried enabling the Dolby Pro Logic IIx (or the dts Neo:6) on the receiver for those stereo sources you want in 5.1?
My System SpecsSystem Spec
06 Aug 2010   #7
treblig83

Windows 7 64-bit
 
 

That worked, thanks for the suggestion. This is the first receiver I've ever owned so I'm a bit clueless with it and it came with zero documentation, but after pressing every button on the remote I eventually got it set to dolby digital. It is working with 3.1 however for stereo sources, not 5.1. At this point, that is good enough, the bass is what I wanted more than anything else. And blu-rays and other sources with 5.1 audio still play with the full 5.1. Thanks very much for the help and suggestions.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 HDMI 5.1 surround sound not working




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
No surround sound through HDMI in Windows 7
I have a Asrock 330 running Windows 7. Whatever I do I am not able to get surround sound via HDMI. My setup: - Asrock 330 running Windows 7 pro rtm - HDX-1000 media streamer - Samsung 55" 7070 LED display - Onkyo surround reciever The Asrock and the HDX-1000 is hooked up tp the TV via...
Sound & Audio
No Surround Sound via HDMI
I have Windows 7 32 bit running on an Aver Aspire Revo 3610. The "sound card" is a High Definition Audio (I couldn't find further details on it). I'm trying to get surround sound on my Samsung reciever by plugging in a HDMI cable from the computer to the receiver. I get sound, but only through 2...
Sound & Audio
hdmi and surround sound
I have alot of trouble with getting surround to work through hdmi. My setup is the following - the Revo 3600 is connected through hdmi to my Denon AV-Receiver which sends the sound/picture to my Sony TV also through hdmi. But I have alot of trougle to get surround to work. When I look in the...
Sound & Audio
No surround sound through HDMI to AV Receiver
I am connecting my laptop to my AV receiver via HDMI cable. With both streaming video (netflix, hulu) and various video formats, I am not getting any surround sound. Is there a setting in Windows 7 I am missing? Thanks for any help!
Sound & Audio
HDMI surround sound
my computer is connected to my surround sound box then to the TV. But windows only lets you choose 2 ch stero output via the HDMI. The only explaination i could come up for this is that windows detects my TV having only two speakers and doesn't detect my surround sound having 7.1 speaker set...
Sound & Audio
Surround sound works via HDMI, but not WMV's, no audio
Hey everyone, new to this site, I've got a bit of a problem with my audio with my new installation of Windows 7. Previously I had Vista installed, and had no problems with my Realtek HD audio. Installed Windows 7 everything looked good, then realized my Sony A/V receiver model SA-WCT100 was not...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:17.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App