Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Windows 7 Home Premium 32xbit front jacks/panels doesn't work

26 Aug 2010   #1

Windows 7 Ultimate 64bit
Windows 7 Home Premium 32xbit front jacks/panels doesn't work

I have a really frustrating problem...
My front panel/jacks won't work..
I tried installing realtek audio drivers..
But no audio manager..
I downloaded the drivers from realtek website
Others say it is already packed in with the codecs..
I mean the audio manager is already packed with the codecs.
There's no icon on the taskbar
and no realtek control thingy in the control panel
My headset and my mic doesn't work on the front panel
The rear panel is fine
But I want my front jacks
Tried searching on the webs.. But couldn't find any audio manager
I installed the drivers and restarted over and over..
Still nothing.. Mind helping me out?
Please... I really need assistance..

I have ASRock G31M-S for my motherboard
Intel Core 2 Duo
Nvidia GeForce 9500
Memory is 4GB

I'm really pissed... But I'll check out the BIOS

My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2010   #2

windows 7 Ultimate x64

This is probably a silly question but have you checked to be sure those front panel jacks are connected correctly?
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2010   #3

Windows 7 Ultimate 64bit

Well hell.. It's connected..
My System SpecsSystem Spec

26 Aug 2010   #4
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64

Stupid question time. You sure your motherboard has the Realtek audio and not the Via audio? Seems Asrock released that motherboard with one or the other,

ASRock > Products > G31M-S

Audio- 5.1 CH Windows® Vista™ Premium Level HD Audio (ALC662 / VIA® VT1708S Audio Codec)
They also have the driver download for both in a single download,

ASRock > Products > Motherboard > G31M-S > Download

They even have separate manuals for both,

ASRock > Products > G31M-S > Manual

with the only difference between the two being one shows the Realtek n the specs and the other shows the Via. If it does turn out to be the Via and not the Realtek get the driver from Via (work your way through the dropdown till you get to Audio and 1708S),

VIA Drivers Download - VIA Technologies, Inc.

as it is quite a bit newer than the one from Asrock.
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2010   #5

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer

Do you have all the latest windows updates?
I know you checked the audio drivers, but do you have ANY yellow warnings in device manager?
Stormy is right on - it looks like VIA® VT1708S Audio Codec
My System SpecsSystem Spec
27 Aug 2010   #6

Windows 7 Ultimate x64 SP1

You're going to want to install the drivers available for your motherboard either from the ASRock website or from the CD included with it and that should get you up and running.
My System SpecsSystem Spec
27 Aug 2010   #7

Windows 7 Ultimate 64bit

Quote   Quote: Originally Posted by stormy13 View Post
Stupid question time. You sure your motherboard has the Realtek audio and not the Via audio? Seems Asrock released that motherboard with one or the other
Pretty much I'm not sure. But thanks for the links..
I'll try it out some other time.. My dad got pissed at me and told me to turn it back to XP.. Well.. Blasted... I'll check it out when upgrading again..

@Lemur I don't have much updates..
But I don't see any yellow warnings..

Pretty much I'm getting the feeling it's VIA..
I tried the disc for the motherboard drivers.. But the comp doesn't see any drivers that's worth installing.. I even went to the BIOS and still no slice..
Enabled the front jack and still nothing.. Cranked up the DevMan and I don't see any front jacks or whatsoever in the sound devices.. Installed the Realtek drivers and trying to find the audio manager and still no slice.. The realtek drivers I'm meanin are the ones on the net.. Something like R2.51 or whatever file name was that.. Stormy13 may be right..
My System SpecsSystem Spec

 Windows 7 Home Premium 32xbit front jacks/panels doesn't work

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 Home Premium activation won't work
I have an older Acer 1410 that I recently replaced the HDD on. On the Microsoft sticker, the product version reads: "Windows 7 Home Prem OA Acer Group" Underneath that is the product key. I know I had a 64bit version of Windows 7 installed, so I downloaded an ISO of Windows 7 Home...
Windows Updates & Activation
Can't get Rear Audio jacks to work While cable connected to front jack
I am fairly new with W7 so please excuse my inexperience with this. I have headphones connected to front headphone jack (Dell Inspiron 560 W7 Home 64). I want to have cable connected to rear jack (for speakers in other room). I can't get audio from the rear if anything is connected to the front...
Sound & Audio
Realtek HD front panels problem
The microphone jack on the front panel of my computer is having detection problems. I have tried the "disable front panel detection" option and then my mic works perfectly after that. However, whenever I hit the mute switch on my microphone, whatever is playing on my computer gets broadcasted from...
Sound & Audio
front panel jacks
When connecting the front panel (mic, headset) of a case to the mobo, is it possible to plug it in backwards and still have it work. I ask only because in my VIA HD screen it lists the back panel and front panel. In it the green jack is highlighted where my speakers are connected to. In the front...
Sound & Audio
Internet doesn't work on Win 7 Home Premium
Hi I have a strange problem. The system was working fine for 3-4 months and suddenly it started giving me the below problems :cry: Background: OS > Windows 7 Home Premium System is connected to internet and its works great on IE8. Ram - 4GB DDR
Browsers & Mail
Front Audio Doesn't work - Windows 7
Hello, I just upgraded from windows XP to Windoes 7 & installed all the latest available motherboard drivers from intel. Everything is working fine but there is no audio via my front audio jack. Even Realteck Audio Manager is even not recognizing any pluggen in jack in the front audio...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:35.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App