Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: No sound, tried everything

05 Sep 2010   #1

No sound, tried everything

Hello people.

I recently reinstalled my Windows 7, everything went smooth, but today, out of nowhere, the sound stopped working. The icon is there, fine, the sound card is installed fine, the drivers are ok, the same from before, latest one.

But no sound at all.

I think I already tried everything that I could find here at the forum, the only thing I was unable to do was that:

No audio
Go to control panel

2. Double-Click on the Sound Icon

3. Single-click the Speakers to highlight them

4. Click on Properties (bottom right corner)

5. Go to the Enhancements Tab and Click on it

6. Now click "Disable All Sound Effects"

7. Click OK and you should be good to go!
This apparently works for everybody, but I don't have the "Enhancements Tab".

My sound card is a Audigy Creative 2 value, I'm using the latest driver from DanielK (3.8), used them on my last Windows 7 installation no problem at all.

I don't think that is driver related. When I try to test the sound it appears the error message: "Failed to play test tone"

The only thing that I can do and ear something from the speakers is when I disable the service and enable it again, I can hear a scratch, like turning it on and off.

Any ideas?


My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2010   #2


This Microsoft thread

In Windows 7 No sound in WMP, WMC and games but I have Windows sound.

Has a lot of fix for it, including users access. I tried every single one of them. Still no sound, same error, same thing.

I really don't want to reinstall windows, I did that yesterday
My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2010   #3


This is getting interesting, oh my...

I went to my BIOS and enabled my 'on board audio', it's one AC97. The system started, Windows installed the default drivers, everything went smooth.

But, I got the same error, no sound and "Failed to play test tone"

One surprise for me, this soundcard has the "Enhancements Tab", so I went and checked the "Disable All Sound Effects" , but no luck. Same error. Nothing working.

I really don't think it's hardware related. I think it's one Windows error. I really don't know what it can be, I will spend all my Sunday searching for one fix and let you all know. Hope that somebody here can helpme.

My System SpecsSystem Spec


 No sound, tried everything

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Custom Sound Scheme: Close Window Sound Plays Instead of Chosen Sound
Cheers all, Problem is as stated in the thread; I downloaded, untar'd and set the theme up today. I know it's specifically the "Close Window" sound since it's unique from the others. I'm referring to the following actions in particular (there may be more things I could do to proc it, but I...
Sound & Audio
Distortion sound using onboard realtek sound card on windows 7ultimate
Hello,i recently upgrade my system from xp to windows7,i use the same realtek driver and get distortions!I try severall drivers,disable all enhancements/levels on speakers properties with no result(2.1speakers-),i configure them in stereo mode,i reduce the default format to 44100 16bits(cd...
Sound & Audio
Sound Control panel takes 2 minutes to open; HDMI sound inconsistent
Brand new Windows 7 Home Premium (6 bit) computer. When I click on the Sound control panel item, sometimes it takes 1-2 minutes to open. But that's kind of minor (although I'd like to know how to fix it), because sometimes the HDMI sound to my HDTV works fine, and sometimes it doesn't work at all....
Sound & Audio
narrator no sound - and sound vbs file no sound
I tried this file on my other win 7 and it works fine , but I have no sound with this file . and narrator has no sound also .. system sounds and mp3 's / movies sound good ... Ideas . thanks
Sound & Audio
Missing Sound Video & Game Controller in Device Manager, no sound
Hi Its bit complicated.:D I have 5 year old Compaq Pressario V3611AU notebook with AMD Atholon X2 TK-55 processor. Was using Windows XP and everything working fine. Recently I upgraded RAM to 2GB & processor was changed to AMD Turion(tm) X2 TL-60 2.00Ghz. I installed windows 7 and everything...
Sound & Audio
System Event - Changing sound makes a sound, how to mute it?
Did my searching and couldn't find this one... When I modify the speaker volume using the "Volume Mixer" icon, it generates a sound. When I adjust using the "Speakers/Headphones" icon, it does not make a sound. I would like to mute the Windows 7 sound that happens when I adjust the sound,...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:54.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App