Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound with 4GB memory on the laptop

22 Sep 2010   #1

Windows 7x64bit
 
 
No sound with 4GB memory on the laptop

I have an Compaq CQ40 Laptop and today I changed the memory from 1GB to 4GB but after upgrade I do not have sound at all even if the hardware is ok and fully functionally. I took one af the sticks and put the old 1GB stick and is working Now the problem is when I put both 4gb i do not have sound but with 3 GB I have. It is anything what I can do to make the Windows 7 64-bit to have sound with 4GB memory?

Thank you!!

My System SpecsSystem Spec
.

22 Sep 2010   #2

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

Please see if there is a bios upgrade for your mobo. Also upgrade you sound card driver.
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2010   #3

 

Thats a bios issue.. is PAE enabled?
My System SpecsSystem Spec
.


22 Sep 2010   #4

Windows 7x64bit
 
 

Thank you. I will see what BIIOS updates are and I let you know about the results.
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2010   #5

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

ASUSTeK Computer Inc.-Support-


P5Q Deluxe BIOS 2301
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2010   #6

Windows 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by decebal12000 View Post
I have an Compaq CQ40 Laptop and today I changed the memory from 1GB to 4GB but after upgrade I do not have sound at all even if the hardware is ok and fully functionally. I took one af the sticks and put the old 1GB stick and is working Now the problem is when I put both 4gb i do not have sound but with 3 GB I have. It is anything what I can do to make the Windows 7 64-bit to have sound with 4GB memory?

Thank you!!
Are the memory sticks the same brand and matching?
While no sound with 4 Gb installed, what does device manager show for the sound, any yellow marks next to it? Have you tried reinstalling the sound driver?
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2010   #7

 

Quote   Quote: Originally Posted by cybercore View Post

Are the memory sticks the same brand and matching?
While no sound with 4 Gb installed, what does device manager show for the sound, any yellow marks next to it? Have you tried reinstalling the sound driver?
Welcome to the forums.. pretty apt question for a first post.... but it's not really necessary to match brands of memory, so long as they both have the same clock speed and within manufacturers' specs,
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2010   #8

Windows 7x64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Lemur View Post
ASUSTeK Computer Inc.-Support-


P5Q Deluxe BIOS 2301
Sorry mate but is about an laptop.
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2010   #9

Windows 7x64bit
 
 

I did it!! It was from BIOS. It needed an update and now it is working.

Thank you!!
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2010   #10

 

wtg and now that it's done, we'd be very irresponsible not to warn you about upgrading bios.. one wrong move, like a loss of power or a system freeze and your system becomes an expensive doorstop.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound with 4GB memory on the laptop




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:11 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33