Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: No Surround Sound via HDMI

28 Sep 2010   #1

Windows 7 Ultimate 32 bit
No Surround Sound via HDMI

I have Windows 7 32 bit running on an Aver Aspire Revo 3610. The "sound card" is a High Definition Audio (I couldn't find further details on it). I'm trying to get surround sound on my Samsung reciever by plugging in a HDMI cable from the computer to the receiver. I get sound, but only through 2 speakers. I tried to adjust the settings in control panel; I don't have an option to select 5.1 surround sound under the HDMI device. Most forums I've found say to just select that option and I would love to, if only it was there!

I've updated Windows, made sure my drivers were up to date. I'm stuck. Any help would be greatly appreciated. I was told and read that I can do at least 5.1 surround sound with this computer...

My System SpecsSystem Spec

28 Sep 2010   #2
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64

cwirick, welcome to the Seven Forums.

I would start with checking you have the Nvidia HDMI audio driver installed,


Also is the source 5.1/surround or stereo only? If it is stereo then an upmix somewhere along the line is required to get surround sound.

Also found this thread here,

Acer Aspire Revo Owners Thread -

No idea if the answer is there, but seeing as it is 34 pages long I would hope someone has brought it up.
My System SpecsSystem Spec
28 Sep 2010   #3

Windows 7 Ultimate 32 bit

Ok, so updating the Nvidia driver worked. I've got surround sound going through the HDMI. The only problem now? 5/6 speakers are working. The rear right speaker doesn't play sound. I tested it on the configuration menu of Windows and it tests just fine. Is there a setting I need to change? I can't figure out why it's just the one speaker not working.

Also, most of my sources are 5.1 so I don't have to upmix. But I do have some stereo sources, how do I upmix them.

Thanks so much!
My System SpecsSystem Spec


 No Surround Sound via HDMI

Thread Tools

Similar help and support threads
Thread Forum
No surround sound through HDMI in Windows 7
I have a Asrock 330 running Windows 7. Whatever I do I am not able to get surround sound via HDMI. My setup: - Asrock 330 running Windows 7 pro rtm - HDX-1000 media streamer - Samsung 55" 7070 LED display - Onkyo surround reciever The Asrock and the HDX-1000 is hooked up tp the TV via...
Sound & Audio
HDMI 5.1 surround sound not working
I am aware that there are a number of threads on this topic here and elsewhere, yet I have spent hours searching, reading, and attempting fixes to no avail. I have a computer with a NVIDIA GeForce GT240 graphics card that is passing audio and video via HDMI through a Denon AVR-591 receiver, and...
Sound & Audio
hdmi and surround sound
I have alot of trouble with getting surround to work through hdmi. My setup is the following - the Revo 3600 is connected through hdmi to my Denon AV-Receiver which sends the sound/picture to my Sony TV also through hdmi. But I have alot of trougle to get surround to work. When I look in the...
Sound & Audio
No surround sound through HDMI to AV Receiver
I am connecting my laptop to my AV receiver via HDMI cable. With both streaming video (netflix, hulu) and various video formats, I am not getting any surround sound. Is there a setting in Windows 7 I am missing? Thanks for any help!
Sound & Audio
HDMI surround sound
my computer is connected to my surround sound box then to the TV. But windows only lets you choose 2 ch stero output via the HDMI. The only explaination i could come up for this is that windows detects my TV having only two speakers and doesn't detect my surround sound having 7.1 speaker set...
Sound & Audio
Surround sound works via HDMI, but not WMV's, no audio
Hey everyone, new to this site, I've got a bit of a problem with my audio with my new installation of Windows 7. Previously I had Vista installed, and had no problems with my Realtek HD audio. Installed Windows 7 everything looked good, then realized my Sony A/V receiver model SA-WCT100 was not...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:50.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App