Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Realtek AC 97 5.1 error

29 Sep 2010   #1
ltharis

Windows 7 Ultimate x86
 
 
Realtek AC 97 5.1 error

I just reinstalled Windows 7 in my pc. I downloaded and installed newest realtek sound drivers. But as i listen music or play games on 5.1 speaker configuration i hear both speakers and SUB sounds from speakers, and my sub is muted. That sounds really lame... On 2.0 speaker configuration the sound from speakers is good, but my SUB is still muted. I have tryed my SUB on other pc, it works Ok... Anyone know how to fix this?


My System SpecsSystem Spec
.

29 Sep 2010   #2
Lemur

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

Darn. Abit website is having problems with their Apache php scripting. Blah...
Did you pull the driver from Abit's site?
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2010   #3
ltharis

Windows 7 Ultimate x86
 
 

Nope, i got it from realtek website.
My System SpecsSystem Spec
.


29 Sep 2010   #4
Lemur

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ltharis View Post
Nope, i got it from realtek website.
If possible, and when their website permits, I'd like you to try the driver from Abit's site. Lemme know how that goes.
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2010   #5
ltharis

Windows 7 Ultimate x86
 
 

Abit website is still runied and i just noticed that: In audio configuration it says: Green - Front Speaker Out, Orange - Rear Speaker Out, Black - Center/Subwoofer Speaker Out. However on my sound system it is:
Green - Front Speaker, Orange - Center/Subwoofer Speaker Out, Black - Center/Subwoofer Speaker Out.
By connecting Green to Green, Orange to black and Black to orange, my speakers works normally on 5.1, however Subwoofer is still muted... And by the way if i uninstall the drivers and reinstall them using windows update i still got same problems. Well i havent touched my cables and my sound system, so its must be drivers problem.
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2010   #6
Lemur

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ltharis View Post
Abit website is still runied and i just noticed that: In audio configuration it says: Green - Front Speaker Out, Orange - Rear Speaker Out, Black - Center/Subwoofer Speaker Out. However on my sound system it is:
Green - Front Speaker, Orange - Center/Subwoofer Speaker Out, Black - Center/Subwoofer Speaker Out.
By connecting Green to Green, Orange to black and Black to orange, my speakers works normally on 5.1, however Subwoofer is still muted... And by the way if i uninstall the drivers and reinstall them using windows update i still got same problems. Well i havent touched my cables and my sound system, so its must be drivers problem.
Agreed. Wait for Abit to get their act together. Poor guys are having trouble with:
/usr/local/apache/htdocs/common/utility.php on line 63
I guess I could download the php file and debug it. LOL.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Realtek AC 97 5.1 error




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek Event 1000 Application Error
Hi,i keep getting this error almost every time i start the computer i've reinstalled the audio driver/software but i cant find whats the problem.. thanks. Log Name: Application Source: Application Error Date: 5/7/2014 6:52:46 PM Event ID: 1000 Task Category: (100)...
Sound & Audio
Realtek wifi card shows error 43 intermittently
I've had my Toshiba P870 i7 laptop since Xmas but have only experienced this issue in the past month or so. After logging in, my wifi is out. Checking device manager, the Realtek RTL8273AE shows as having been stopped by Windows as the driver reported an issue. Uninstall the device (and drivers),...
Network & Sharing
ASUS/Realtek, Latest Realtek versus default W7 Audio driver
I installed the Realtek HD audio driver from the ASUS download site (P8Z68-V Pro MB) and all was well until I installed an MSI 560TI video card and let it install the Nvidia HD Audio drivers. The problem I have been chasing ever since was the Realtek HD Audio Manager popping up after the system...
Sound & Audio
Gigabyte EX58-UD3R (Realtek ALC888) - What is wrong with Realtek?
Hi, I've been trying to figure out my problem for months and months now. I even contacted Realtek but have no luck getting a reply back. The sound and all works perfect. It's just when I try to record sound from the sound card from my computer for MSN voice clips. It doesn't detect any sound?...
Sound & Audio
Realtek HD Audio Enhancements error
It's been about 2 years since I last had this problem on Vista, but it seems that it's happening again with Windows 7. Windows has detected that audio enhancements for the following device are causing problems Speakers(Realtek High Definition Audio) Disabling the enhancements gives me...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:23.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App