Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Audio in Win7 is not working


22 Oct 2010   #1

Windows 7 64-bit
 
 
Audio in Win7 is not working

Hi all!
Stumbled across this forum in search of a solution to my recent audio problem. People seem very helpful so i thought i might give it a try.

My issues started when i upgraded from Vista to Win 7. And the audio just does not work. I have tried everything i can think of and i have not gotten a single eligable word out of my speakers. All i get is static and hints of it trying to "say" something.

I have tried updating my bios, installing every kind of driver to my onboard Realtek audio device. Both via Windows, Realtek server and Original MB cd. Have also tried various fixes that people has recommended to others with similar problems.

Also in my Realtek audio manager my back panel and front panel is greyed out. Only the digital out/in is visible. And my speakers are not detected allthough they work 100%. Somewhere it was recommended to "disable front panel detection" And that got my speakers and front panel detected but neither work.

Hopefully someone here can help, would be very grateful since i cant play Fallout: New vegas with no sound


My System SpecsSystem Spec
.

22 Oct 2010   #2

Windows 7 Ultimate x86
 
 

Welcome to SF, infidel.
You said you tried every kind of driver...just to make sure, you grabbed the right one...
According to Gigabyte the 64-Bit Driver (Realtec Function for Realtec Azalia Chip) for the board in your specs would be

Here

In the mean time I would check the Device manager for any yellow or red triangles.

-DG
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2010   #3

Windows 7 64-bit
 
 

Thanks and hi Sledge.
I DL the driver u linked and it did not do any difference. I have tried that one before as well but with no success. Is it possible to download other drivers for my sound? Read somewhere about someone using Sigmatel audio drivers and that solved the problem. But i dont know if i can use thoose drivers for my onboard Realtek card?

In the device manager there are no yellow or red triangles of any kind. No matter what ive tried Realtek audio manager wont detect anything but my digital output/input. So i cant set my speakers to default or anything.
My System SpecsSystem Spec
.


23 Oct 2010   #4

Windows 7 64-bit
 
 

Correction to when i say i upgraded from Vista to Windows 7 in my first post. I did a clean install and many of them.
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2010   #5

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by infidel View Post
Thanks and hi Sledge.
I DL the driver u linked and it did not do any difference. I have tried that one before as well but with no success. Is it possible to download other drivers for my sound? Read somewhere about someone using Sigmatel audio drivers and that solved the problem. But i dont know if i can use thoose drivers for my onboard Realtek card?
No, you can't just load any audio driver. Drivers are written specifically for the hardware.

I know you had audio in Vista so this next request may seem a bit odd, get into the BIOS and check the audio settings... if onboard audio is set to AUTO, change it to Enabled.

You've downloaded the latest Realtek drivers, it used to be the first install removed the old drivers then the same drivers had to be installed a second time.
I haven't updated for several versions because all is working well so I'm not sure about the double install.

Ap
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2010   #6

Windows 7 64-bit
 
 

I have been in the bios and checked if there is any relevant audio settings. All i found was Azalia codec and the options are Auto or disabled. And i have tried both.

About the drivers u think i should install them once more? I'll give it a go and see what happens.
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2010   #7

Windows 7 64-bit
 
 

Did the driver double install but it didn't do the trick. Still the same problem. Realtek audio manager cant detect my speakers and i have no sound. Only thing to make my speakers detected is to "disable front panel jack detection"
But that still doesnt get me any sound from either the front or back panel
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2010   #8

Windows 7 64-bit
 
 

Uploading a picture for the first time so people can see my desktop

http://img408.imageshack.us/img408/7126/captureuu.png
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2010   #9

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by infidel View Post
I have been in the bios and checked if there is any relevant audio settings. All i found was Azalia codec and the options are Auto or disabled. And i have tried both.

About the drivers u think i should install them once more? I'll give it a go and see what happens.
Ok, what jack are you plugging the speakers into, are these stereo speakers?

They should plug into the light green jack in the back of the computer.

Of course, you will never get audio from the digital output, unless you have a DA converter connected.

Also, for now, go into Device manager and disable the ATI HDMI Audio Device.
Don't remove it, just disable and reboot.

Ap

Once the speakers are recognized
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2010   #10

Windows 7 64-bit
 
 

I have a 4.1 system with 2 speakers connected to the light green jack and 2 in the dark gray, think its called rear speakers. And its connected to the back panel. The physical configuration should be correct since i have not changed it since it worked fine.

Will disable the ATI thing and get back to you
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio in Win7 is not working




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:02 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33