Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: one or more audio service isnt running

19 Feb 2011   #11

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

I have been having the exact same problem, and getting the exact same errors. All of my dependencies match yours. Windows Audio and Windows Audio Endpoint are both stopped. When I try to start either one I get the error "Error 1068: The dependency service or group failed to start." I have also tried uninstalling and reinstalling drivers and disabling and enabling drivers, and none of that has worked.

My System SpecsSystem Spec
.

19 Feb 2011   #12

Operating System : Windows 7 Home Premium Edition 6.01.7600 SP1 (x64)
 
 

hello all
have you tried this in services? change Startup type of power
>Control Panel
> System and Security
> Administrative Tools
> Services
> Right click on Power go to properties
> Change to Automatic if setting is different click OK and restart.

Note: do not disable this


Attached Thumbnails
one or more audio service isnt running-brys-snap-19-february-2011-18h41m44s.png  
Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
19 Feb 2011   #13

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

Yes, all of the services mentioned are set to automatically start up.
My System SpecsSystem Spec
.


20 Feb 2011   #14

Operating System : Windows 7 Home Premium Edition 6.01.7600 SP1 (x64)
 
 

have you checked in device manager? look for red crosses

type or copy & and paste >> device manager in start menu search box and click on result in the result pane. and enable SHOW HIDDEN DEVICES see my screenshot.


Attached Thumbnails
one or more audio service isnt running-brys-snap-20-february-2011-09h47m05s.png  
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2011   #15

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

This is all that showed after I enabled show hidden devices.


EDIT:
I went and downloaded the Realtek High Definition Audio driver and now this is what I get after enabling hidden devices.
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2011   #16

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Also make sure that the following services are started and their Startup Type is set to Automatic

Plug and Play

Multimedia Class Scheduler

A Guy
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2011   #17

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

Plug and Play is started and set to automatic.

Multimedia Class Scheduler is not started and set to automatic. When I try to start it, I get this error message "Windows could not start the Multimedia Class Scheduler service on Local Computer. Error 193: 0xc1".
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2011   #18

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Have a look here:

http://social.answers.microsoft.com/...c-be5987797dec

If no help, it may be time for a repair install, try the System File Checker 1st:

SFC

SFC /SCANNOW Command - System File Checker

If gives error that some files could not be repaired, run it again after restart. If no help, a Repair Install will almost assuredly fix it:

Repair Install

I just did a repair install last night to fix a System Restore problem.

A Guy
My System SpecsSystem Spec
21 Feb 2011   #19

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

I used the SFC /SCANNOW tutorial. The scannow showed that I had corrupt files but it wasn't able to repair them. I ended up using the tip where I extracted the files from the Windows 7 Installation DVD and replaced the corrupted files with new ones, and the problem was solved. Thanks so much for all your help!
My System SpecsSystem Spec
21 Feb 2011   #20

Operating System : Windows 7 Home Premium Edition 6.01.7600 SP1 (x64)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by jessicafarina View Post
I used the SFC /SCANNOW tutorial. The scannow showed that I had corrupt files but it wasn't able to repair them. I ended up using the tip where I extracted the files from the Windows 7 Installation DVD and replaced the corrupted files with new ones, and the problem was solved. Thanks so much for all your help!
well done jessicafarina some times you have to run SFC several times to find the corrupt files
My System SpecsSystem Spec
Reply

 one or more audio service isnt running




Thread Tools



Similar help and support threads for2: one or more audio service isnt running
Thread Forum
The Audio Service is not running Sound & Audio
The Audio Service is not running Sound & Audio
Solved The Audio Service is not running . Sound & Audio
The Audio Service Is Not Running! Sound & Audio
Audio Service Is Not Running - Power Service Non-Existent Sound & Audio
audio service not running Sound & Audio
Audio Service not running Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:09 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33