Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No Audio Deviced Installed. RealTek AC97

09 Jun 2009   #1
zelkuta

Windows 7
 
 
No Audio Deviced Installed. RealTek AC97

Hello fine people of the Windows 7 forums I am in need of help. You see when repartitioning my hardrive for the windows 7 install windows xp exploded, however I was not fazed by that due the fact all my data was on a external hardrive. So instead of trying to recover windows XP I simply reformatted the entire hardrive and installed windows 7 with no problems.
However now I have problem. I have no sound. Windows 7 keeps insisting that my onboard RealTek AC97 isn't installed and no update seems to be fixing this issue. And I can't seem to install drivers, or at the very least I am doing terribly wrong because I can't even seem to find the option for such things. So my request here now is, how the blazes do I go about fixing this problem?


My System SpecsSystem Spec
.

09 Jun 2009   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

zelkuta

Do you have the drivers for win 7 or vista? If not you can get them here Realtek
It should work after you install the correct driver (32 bit or 64)
hope this helps somewhat
Ken
My System SpecsSystem Spec
09 Jun 2009   #3
zelkuta

Windows 7
 
 

Yes I have tried those, specifically the R2.26 "Vista, Windows7 Driver(32/64 bits) Driver only (Executable file)" and still no luck with that.
My System SpecsSystem Spec
.


09 Jun 2009   #4
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zelkuta View Post
Yes I have tried those, specifically the R2.26 "Vista, Windows7 Driver(32/64 bits) Driver only (Executable file)" and still no luck with that.
zelkuta

What I do notice is that all the drivers only cover up to win2003. Is this an older card?

Ken
My System SpecsSystem Spec
09 Jun 2009   #5
zelkuta

Windows 7
 
 

It's an on board card from 2005-2006ish.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No Audio Deviced Installed. RealTek AC97




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek driver installed, but no Audio Manager
Well, I'm doing a fresh Windows install and I'm having a little problem. With my old system, along with the Realtek driver install, came an Audio Manager (with nice features such as an equalizer). Now with my fresh install (different motherboard, but on-board realtek sound), I just installed the...
Drivers
occasional crackles when realtek audio driver installed
Hi i built myself a new computer and it has an ASUS Rampage 3 Formula motherboard which has: SupremeFX X-Fi 2 built-in 8-Channel High Definition Audio CODEC - Supports : Jack-detection, Multi-streaming, Front Panel Jack-retasking Audio Feature : - X-Fi® Xtreme Fidelity™ - EAX® Advanced™ HD...
Sound & Audio
Realtek AC97 audio driver (not HD driver)
After installing W8 on a Toshiba satellite laptop, all went well except Realtek AC97 won't install. Re-installing the driver didn't work. Windows reveals a code 10 and mentions the driver did not install correctly. Naturally there are no sound devices present with this occurrence. Plugging in an...
Drivers
Realtek audio devices vanish with 4Gb memory installed
The Realtek ATI HDMI Audio device in my machine works perfectly when the machine has got 2Gb of memory installed in it, but when I put another 2Gb in and reboot the audio devices vanish from the Device Manager and I get a red X in the little speaker icon on the taskbar. I'm running Windows 7...
Sound & Audio
Realtek Audio: No Audio Output Device is Installed
Hello. Im having the dreadful "No Audio Output Device is Installed" problem on my realtek audio. It worked some months ago, but im in no position to do a roll back. Im sure the hardware is just fine, it works with Ubuntu. The computer is a Dell Vostro 430. My OS is win7 64bit. I tried...
Sound & Audio
Problem with Realtek AC97
Back when I was just using Windows Vista, my computer recognized my sound card as Realtek AC97, which is what's built into my motherboard (ASUS M3A79-T Deluxe). However, when I started using Windows 7, all that Windows would show for my sound card is "High Definition Audio Device" for some reason....
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:49.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App