Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Realtek HD Audio No Rear Sound

12 Jun 2009   #41

Windows 7

From Soundmax do you mean the speakers? If that, then no...I don't have those speakers.

I've installed Realtek again.

Attached Thumbnails
Realtek HD Audio No Rear Sound-sound.png  
My System SpecsSystem Spec
12 Jun 2009   #42

Windows 7 RC

You might need to enable Dolby Prologic in order to get 2 channel audio to make use of the surround speakers.

Try right-clicking on your volume icon and selecting playback devices. Highlight speakers and click on properties. From there, open the Dolby tab and check Dolby Prologic IIx. Clicking the box beside it will bring up the width and depth adjustments.

Realtek HD Audio No Rear Sound-dolbysetup.png

My System SpecsSystem Spec
13 Jun 2009   #43

Windows 7

Quote   Quote: Originally Posted by Seij View Post
You might need to enable Dolby Prologic in order to get 2 channel audio to make use of the surround speakers.

Try right-clicking on your volume icon and selecting playback devices. Highlight speakers and click on properties. From there, open the Dolby tab and check Dolby Prologic IIx. Clicking the box beside it will bring up the width and depth adjustments.

Attachment 14145
I don't have a Dolby Tab.
The thing is, my speakers are 4.1 surround, not 5.1. But the SPEAKER fill doesn't work when I select the Quadraphonic Speaker option, I have to select 5.1.
My System SpecsSystem Spec

31 Jul 2009   #44

Windows 7 RC (64-bit)


I had exactly the same problem with my sound (Win7 RC 64-bit, 4.1 Speaker, Realtek AC 97). I tried the also the "Speaker Fill", but first I didn't hear anything. I skipped through the song, only my rear speakers active (front speakers were muted). And one part I did hear something, but it was very low. Next I checked "Loudness Equalization" and had normal sound!
My System SpecsSystem Spec
12 Nov 2009   #45

Windows 7

Message to thread starter: were you able to fix the problem? Coz I had a similar problem with you, just that my MONITOR sound didn't work.. and the headset and mic and speakers were all messed up.. lol. The only stable thing was the speakers..

So I was reading and everything didn't work out for me (although when I came here, I alr installed the newest Realtek driver from the site the realtek site, anyway..) so I tried experimenting..

And now, my speakers, mic + headset, and monitor sound all works simultaneously.. ^^~

If you haven't solved your problem, I will try to help.. coz my rear panel also works..
My System SpecsSystem Spec
21 Mar 2010   #46

Windows 7

hey chiichan!
Sorry for replying so late. I read your post on the thread.

No, my problem is still not solved. I'd be glad if you can help me with the audio!
My System SpecsSystem Spec
22 Mar 2010   #47

Windows 7
No / poor quality Rear Sound

I resolved this issue by downloading the latest drivers from Realtek

Having installed the latest drivers I then launched the Realtek HD Audio Manager.
Changed speaker configuration to Quadraphonic (check both Full - range speaker boxes are ticked)
Then Select Sound effects tab. I have found that by selecting the environment "room" it has resolved the problem on my PC.

(With some of the sound effect options I still get no rear sound)
My System SpecsSystem Spec
06 Aug 2010   #48

Windows 7 x64

I realize the last entry in this thread has already been a while ago. However, I have been able to solve my problem, partly thanks to this thread.
I also want two pairs of speakers getting delivered the same signal from one soundcard.
Under WinXP, I used to have a Creative Labs Soundblaster Live! where I just had to activate "Quadrophonics" in the included software.
However, it wasn's that simple with the Realtek onboard sound adapter.

First, I downloaded the Realtek HD Audio-Manager on this German site: Realtek HD Audio-Treiber Download - ComputerBase

I installed it, but the start menu was missing. I found the necessary .exe in C:\Programme\Realtek\Audio\HDA\RAVCpl64.exe

The Audio Manager opened and I clicked numerous times here and there, even in the "Erweiterte Geräteeinstellungen" [Advanced Settings] in the upper right corner.
While testing some settings, I found out, what Realteks idea was:
Having another stereo jack at the FRONT of the computer case.
Luckily, my case has one. I plugged the second pair of speakers to the front panel and instantly had, what I wanted: Twice the identical stereo signal.

The solution is to attach a second sound panel to the mainboard. Mine has two USB jacks, one for speakers and one mic-in.

Good luck, I hope I could give you guys some hints.

My System SpecsSystem Spec
01 Jan 2011   #49

Windows 7 Ultimate x64

Hi, I went through this discussion what I tried and worked:

1) One stereo plugged in front green output and one stereo plugged in rear green output - now under stereo settings you have two simulataneous stereo streams - four speakers in total.
If this doesn't work try to change settings in "Device advanced settings" in upper right corner of Realtec HD Audio Manager (mine is strange the options there work quite opposite way they should)

2) Plug the speakers as quadraphonic (black and green rear outputs). In Realtec HD Audio Manager go for quadraphonic settings. Don't go for "Speaker fill" it sounds awful! If you run the speaker test, it has to work for all four speakers.
And now all you have to do is to choose any sound effect from the "Sound Effects" menu. I went for "room". To my ears it sounds as 2 identical stereo streams then.
My System SpecsSystem Spec
21 May 2014   #50

Windows 8 Pro x64
Closest thing to a solution as we're going to get tonight.

I know this thread is old as f***, but unfortunately we still have this problem in 2014. Reading through this thread i played around with some of the suggestions and found a solution not exactly mentioned on here. A huge part of my solution is made up of previously suggested solutions though.

What worked for me, as mentioned before:

1) In Realtek HD Audio Manager go to Sound Effects -> Environment -> change to "Room"
2) In Realtek HD Audio Manager go to Speaker Configurations -> set to "5.1 Speaker" (produces better bass then Quadraphonic, also do not enable "bass management")

This may have been mentioned as well, but not about to read these 5 pages over again to verify:

3) Go into Playback Devices -> Right click "Speakers" -> Properties -> Levels Tab -> Bring the "Front" volume down to 50%

This set up is working pretty nicely for me right now. Getting even sound from my 2 front speakers and my 2 back ones, bass is okay, only center speaker isn't working, but i can live with that for now. I was using iTunes music while playing with these settings, so im not sure how these settings translate to movies or games.
May not be the ultimate fix, but defiantly better then before, and until something better comes up.
My System SpecsSystem Spec

 Realtek HD Audio No Rear Sound

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek ALC889 audio, audio fine on S/PDIF, nothing from rear output
I'm having a strange problem in my HTPC. Audio is coming perfectly fine out from the S/PDIF coaxial output, and it's normally connected only that way to the receiver, but now for other reasons I also need to connect it using a 3.5 mm to a small mixer. So in the sound manager I changed the output to...
Sound & Audio
Realtek HDMI+NVIDIA = no sound+frezze screen using pc rear audio jack
Hi every one i am new at this i might carry on please forgive me if that happens. i am having this Realtek HDMI+NVIDIA =No Sound issue + if i connect back to my rear audio jack with my speakers its fine to listen music but it freeze the screen during game play and gives out a loud buzz sound than...
Sound & Audio
Realtek HD Audio Manager ''Mute Rear Speakers'' HELP
Hey, For quite a while now i've been using a pair of USB Speakers. I had it set so my games came out my speakers and my Team speak Voice chat came through my headset. I recently decided to swap back to my Creative speakers, but now i have an issue. When i plug my speakers and headphones in...
Sound & Audio
Realtek HD Audio Non Working Rear Speakers
Hello Everyone , I recently searching in forums to get solved my problem , but no one fix that issue . I Read many threads so i need the fix because i'm sick to see another posts from fools that they don't know anything about software's or hardware's. So My Problem Is : Yesterday i format...
Sound & Audio
no sound from rear spkrs p6x58-e realtek
hi pls help just finished a new build and can get sound from rear speakers windows 7 ultimate sound configured to quadraphonic realtek driver installed . i do a speaker test with realtek and windows sound settings and get the test sound from all speakers 1 by 1 all play loud and at same volume...
Sound & Audio
Realtek AC'97, No rear sound
Hi all, my problem is as follows: Currently running Windows 7 Professional 64, with an Asus A8N SLI Premium, which features the Realtek ALC850 (AC'97) audio chipset. Back when I had XP Pro, the 5.1 speakers I have worked fine. After upgrading, the rear speakers refuse to work. Checking the...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:50.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App