Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Realtek HD Audio No Rear Sound

10 Jun 2009   #1

Windows 7
 
 
Realtek HD Audio No Rear Sound

I have a problem with the Realtek HD Audio. I just installed Windows 7, and configured my audio settings for all my 4 speakers, 2 front and 2 rear. The test was successful, from Realtek HD Audio Manager.
But I was just playing a song on iTunes and there was no sound coming from the rear speakers. I went opened the Audio manager again and checked the settings, and they were fine. I even tested all four speakers and I could hear those BEEPS or whatever from them, but the song only played through the fron speakers.

I went through forum, and found out there's an update to the driver. I just installed it, but it got worse. It doesn't support the 4 speaker settings, all I see is a speaker setting for STEREO. What do I do now, re-install the old driver again?

And what should I do about no sound coming from my rear speakers?

Thanks guys, and please help! =(

My System SpecsSystem Spec
.

10 Jun 2009   #2

Vista Ult64, Win7600
 
 

Hi check to see if you have the latest drivers installed.

Realtek Sound Drivers
Realtek
My System SpecsSystem Spec
10 Jun 2009   #3

W7 64b - Leopard 10.6.2 - Ubuntu 10.10 (MBP Snow Leopard 10.6.3)
 
 

From the top of my head:

If you play music from your computer you get stereo, 2 speaker output, unless you use the option to spread the 2 channels to all your speakers.

Sorry dont know how this option is called in the settings (something with dolby digital i think).

PS in my computer my rear speakers are refered to by the connection "side speakers" in the hd settings.
My System SpecsSystem Spec
.


10 Jun 2009   #4

Windows 7
 
 

But before I installed the updated driver, I had these speaker setup options.
Stereo
Quadraphonic
5.1 Surround

I selected Quadraphonic, and it was 4 speaker layout and settings. When I clicked on the speakers one by one to test the sound, I could hear it even from the rear ones. But when the song used to play there was no sound from the rear.

I'm downloading the new driver again, just in case I got the wrong one. But the download's really slow from Realtek's website.
My System SpecsSystem Spec
10 Jun 2009   #5

W7 64b - Leopard 10.6.2 - Ubuntu 10.10 (MBP Snow Leopard 10.6.3)
 
 

If i have time i will check my settings tonight...
My System SpecsSystem Spec
10 Jun 2009   #6

Vista Ult64, Win7600
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by shaheer92 View Post
But before I installed the updated driver, I had these speaker setup options.
Stereo
Quadraphonic
5.1 Surround

I selected Quadraphonic, and it was 4 speaker layout and settings. When I clicked on the speakers one by one to test the sound, I could hear it even from the rear ones. But when the song used to play there was no sound from the rear.

I'm downloading the new driver again, just in case I got the wrong one. But the download's really slow from Realtek's website.
It may be the driver but we will see, in the meantime while your waiting for the download, why dont you fill in your System Specs, top left of page, in user CP, and it might tell us something.
My System SpecsSystem Spec
10 Jun 2009   #7

Windows 7
 
 

Alright, thanks.
I've filled in my System Specs, you can check them out.
My System SpecsSystem Spec
10 Jun 2009   #8

Vista Ult64, Win7600
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by shaheer92 View Post
Alright, thanks.
I've filled in my System Specs, you can check them out.
Hi also go to the Asus site for your motherboard and install all the latest for it.

ASUSTeK Computer Inc.-Support-
My System SpecsSystem Spec
10 Jun 2009   #9

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by jfar View Post
Hi also go to the Asus site for your motherboard and install all the latest for it.

ASUSTeK Computer Inc.-Support-
Thanks a lot for the site! The updates there will really help me solve some other minor issues.

Btw in the AUDIO drivers section of my motherboard, I saw this.

Realtek Audio Driver V6.0.1.5473 for Windows Vista & 64bit Vista(WHQL).
Should I get this or stick to the one i'm downloading from Realtek? The realtek one got updated a few days ago i think, but this one was last updated on 2007/10/19.
My System SpecsSystem Spec
10 Jun 2009   #10

Vista Ult64, Win7600
 
 

Try the one you are downloading at the moment and we will see what happens.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Realtek HD Audio No Rear Sound




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Realtek HD Audio No Rear Sound
Thread Forum
Realtek HD Audio Manager ''Mute Rear Speakers'' HELP Sound & Audio
Realtek HD Audio Non Working Rear Speakers Sound & Audio
no sound from rear spkrs p6x58-e realtek Sound & Audio
Realtek AC'97, No rear sound Sound & Audio
Realtek audio, no sound, need help! Sound & Audio
Realtek HD Audio 4.1 only uses rear speakers Hardware & Devices
Poor low Rear sound - ALC890 Audio Codec Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:37 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33