Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: ATI Radeon 4550 HDMI - Vista x32 - No Surround

01 Dec 2010   #1
ms3brendan

Windows 7 Pro
 
 
ATI Radeon 4550 HDMI - Vista x32 - No Surround

Alright. I've found threads amongst threads about this but none of their solutions have worked for me. The surround sound has worked once in the past but ever since I reinstalled the OS a good while ago I haven't had surround sound out of the HDMI port since. It displays video just fine but when I go into the sound settings it just gives me the option for stereo.

What're some other common things to try to get this to work?

I've disabled all the integrated sound and integrated HDMI stuff in BIOS already as well so everything is solely relying on the ATI 4550 PCIe card.


My System SpecsSystem Spec
.
01 Dec 2010   #2
fireberd

Windows 7/10 64 bit
 
 

I had an HD4550 video card. You don't have to disable the regular PC's audio. First, install the lastest drivers for the card from ATI (including the Catalyst Control Center) as it has the sound drivers for the built in (on the Video board) audio. Go to the Control Panel/Hardware and Sound and finally Sound. In the Playback section, select the ATI HDMI as the default playback device.
My System SpecsSystem Spec
03 Dec 2010   #3
ms3brendan

Windows 7 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
I had an HD4550 video card. You don't have to disable the regular PC's audio. First, install the lastest drivers for the card from ATI (including the Catalyst Control Center) as it has the sound drivers for the built in (on the Video board) audio. Go to the Control Panel/Hardware and Sound and finally Sound. In the Playback section, select the ATI HDMI as the default playback device.
After I install the latest from ATI I didn't have the ATI HDMI default playback option.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Dec 2010   #4
fireberd

Windows 7/10 64 bit
 
 

Did you reboot the PC after installing the new drivers?

HERE is an older driver (10.1) for Win 7 64 bit. I know this one works OK.
My System SpecsSystem Spec
04 Dec 2010   #5
ms3brendan

Windows 7 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
Did you reboot the PC after installing the new drivers?

HERE is an older driver (10.1) for Win 7 64 bit. I know this one works OK.
I did and again and again after I tried uninstalling the old drivers and installing the new ones. But that driver is just for video and also I'm running Vista x32 not Win7 x64.
My System SpecsSystem Spec
04 Dec 2010   #6
ms3brendan

Windows 7 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
Did you reboot the PC after installing the new drivers?

HERE is an older driver (10.1) for Win 7 64 bit. I know this one works OK.
I just went to that link anyways and downloaded the drivers, when I went to install they said everything is already installed and update to date.
My System SpecsSystem Spec
05 Dec 2010   #7
fireberd

Windows 7/10 64 bit
 
 

Oh, Vista. This is a Win 7 forum and I assumed you had Windows 7. There is a different forum for Vista.

I've always used my HD4850 with Win 7, 64 bit. I've never tried it in Vista.
My System SpecsSystem Spec
05 Dec 2010   #8
ms3brendan

Windows 7 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
Oh, Vista. This is a Win 7 forum and I assumed you had Windows 7. There is a different forum for Vista.

I've always used my HD4850 with Win 7, 64 bit. I've never tried it in Vista.
Well. I used to have the HD4550 running on Win7 x64 but the surround sound didn't work there either.. and back when it was on Vista it did work.. so I returned it to Vista and ever since then it didn't work anymore.. I imagine it'd be the same issues either way.

I'm considering just doing a bulk convert of all my movies and say screw it and get an AppleTV or something and stream it from the HTPC.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 ATI Radeon 4550 HDMI - Vista x32 - No Surround




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
ati radeon mobility hd 4550, no settings to customize
error: the catalyst control center is not supported bu the driver version of your enabled graphics adapter. please update your AMD graphics driver, or enable your amd adapter using the displays manager. when i try to update the driver through devicce manager it says that the driver is up to...
Graphic Cards
HELP! can't find my ATI Radeon HD 4550 graphics card
I just got my laptop back from the HP repair centre because it kept shutting down whenever it felt like it. They replaced the system board, wireless antennae and updated the bios. Now for some reason i can't find my ATI Radeon HD 4550 graphics card. It won't appear on system information, dxdiag and...
Graphic Cards
radeon hd 4550 overclock
hi i have radeon hd 4550 core clock:650MHz - memory clock : 800 MHz i have an issue with the game splinter cell conviction ... it gets low FPS and freezes every 5/10 minutes , they told me it was a video card problem ... so will overclocking it solve the problem and will games be better at all...
PC Custom Builds and Overclocking
radeon hd 4550 vs gt 220
hi which is bttr a ati radeon hd 4550 1 gb or nvidia gt 220 1 gb
Graphic Cards
BSOD - BugCheck 116 - Radeon 5850 & 4550
Hi All, Been looking through the Crashing sub-forum for info regarding a 116 error that induces a BSOD. I started the PC this morning, for it to crash ~15 secs into Windows (after login). Tried it 3 times, got into Safe Mode in between attempts and no issues there. As far as I'm aware,...
BSOD Help and Support
ATI Radeon HD 4550 Blue Screen Cycle On Install
So here's what's happening: I am on an Acer Aspire M5100 desktop that came with Vista 32x preinstalled. I bought a ATI Radeon HD 4550 months ago that worked fine on Vista. I wanted to install Windows 7 64x Home Premium, so I bought a copy through Microsoft, created a boot disk, removed all...
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:39.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App