Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Problem with Sony Soundforge 7 on Windows 7

12 Mar 2011   #1

Windows 7
Problem with Sony Soundforge 7 on Windows 7


I recently purchased a laptop with Windows 7 having previously been on Windows Vista. The laptop works very well except when I come to record music through Sony Soundforge 7.

I had Sony Soundforge 7 on my Vista laptop and it worked perfectly but I have been having issues with recording since switching to 7. Basically my problem is everytime I try and record through Sony Soundforge 7 my music records really loud and distorted. (I've tried to turn down my recording levels) What's more my laptop seems to be picking up noise from what I'm doing - for example: tapping on the counter that the laptop is on or touching the laptop itself. It shouldn't be doing this as it should only be picking up noise from my mixer.

I use a cable from a DJM 600 mixer directly into the line in port of the laptop as I did with my vista laptop with no issues. The cable and mixer are in perfect working order so I assume it's something I'm not aware about on Windows 7.

can anybody help me?

Thanks for any answers/help given.


My System SpecsSystem Spec
12 Mar 2011   #2

Windows 7/10 64 bit

Win 7 works the same as Vista in the audio department. But if it's pickup extraneous noises it would appear the microphone is enabled and on all the time.

Go to the Control Panel/Hardware and Sound and finally the Sound panel. Click on the Recording tab and if there is an icon for the microphone, Right click that then disable. Disabling the mic may also fix the overload problem. You can doubleclick on the Line In icon and set the levels for the input if it's still overloading.

I have a PC based recording studio setup using Sonar software.
My System SpecsSystem Spec
12 Mar 2011   #3

Windows 7

Thanks for your help.

I did what you asked but couldn't find the 'line in' Icon anywhere. It just left me with 'stereo mix' active, when I came to record I pick up no volume at all with this active.
My System SpecsSystem Spec

13 Mar 2011   #4

Windows 7/10 64 bit

Stereo Mix (SoundBlaster calls this "what you hear") is what you should be setting as the recording source and not the Line In. Try that and if nothing, enable the Microphone again as apparently that needs to be on in this PC for the jack to be active. Is this a combination Mic and Line In Jack as most laptops have or do you have separate input jacks for the mic and for Line In?

Look for some other configuration panel for the audio, as some audio systems have a separate configuration panel.
My System SpecsSystem Spec
13 Mar 2011   #5

7 Ultimate x64 sp1

Did U try to play with this to check if it improves?
like in pic 2
listen to this device
& do not monitor
for line in, mic & aux.

Attached Thumbnails
Problem with Sony Soundforge 7 on Windows 7-mixer.png  
Attached Images
Problem with Sony Soundforge 7 on Windows 7-sf7.png 
My System SpecsSystem Spec
14 Mar 2011   #6

Windows 7

Thanks for your help guys, I think I've fixed the issue now. Really appreciate your help
My System SpecsSystem Spec
14 Mar 2011   #7

windows 7 32


It's a good idea to let the thread know exactly how you resolved your problem. It makes it easier for the next person with the same problem.
My System SpecsSystem Spec

 Problem with Sony Soundforge 7 on Windows 7

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Sony vaio windows 7 problem
Hi, I have a Sony vaio vpcee2e1e It's a couple of years old, I turned it on the other day and it says upon loading "setup is preparing your computer for first use" it then doesn't ask me to log in it just goes straight to welcome. When it loads a black screen appears with an error message which...
SONY HandyCam Model# DRC-TRV22 IEEE Interface Problem with Windows 7
Hello Forum, I have a SONY DRC-TRV22 HandyCam connected to my system via IEEE 1394 (FireWire). I know that Windows 7 does not support the device connected via USB. For some reason the IEEE card (SIIG 3-port 1394 (FireWire) I/O card Model NN-300012-S6) is recognized by the system, but the...
Hardware & Devices
Sony Vaio Windows 7 Alps Pointing Device Problem
Hello there, I am new to this forum. I use a Sony Vaio VGN-SZ491N laptop that I just recently installed Windows 7 Ultimate 64bit on. However, since updating, my touch pad no longer scrolls. I went to the Sony manufacture site to download the Alps Pointing Device Driver, but it is only for Vista...
Problem with my Windows 7 Sony Vaio DVD Drive (Code 19)
I have an issue with my Windows 7 Sony Vaio DVD Drive. I had the DVD Drive replaced by Sony last fortnight which worked fine up until a couple of days ago. I've tried everything I can think of to get it to work but to no result. The message I’m seeing is ‘Windows cannot start this hardware device...
Hardware & Devices
Windows 7 Installation problem with Sony Vaio
Hi All, I am using Sony Vaio since 10 months with below configuration: Sony Vaio E Series Model no. VPCEB21EN Windows 7 Home Basic 64 bit Intel® Core I3-350M Processor 2.26 Ghz 2 GB RAM, 320 GB hard disk Had upgraded from 64 bit to 32 bit , 4-5 months back. Was playing a video and system...
Installation & Setup
sony vaio windows 7 problem
Hello i have a sony vaio that came with vista on it i installed 7 about 8 months ago. it worked great until today. Im getting windows boot manager saying, windoes has encounterd a problem communicateing wit ha device connected to your computer file \boot]BCD status: 0xc00000e9 what...
BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:39.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App