Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: New Xtreme Audio & Audigy SE/LS/Value drivers released

13 Jan 2010   #41

Windows 7 7600
New creative driver

Creative has just released new drivers for both the PCI and PCI-E Xtreme Audio, as well as the Audigy SE/LS/value series of cards,

Driver does not work, still no sub woofer. Only works when I test. I have a sb audigy ls.

My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2010   #42

Windows 7 7600

I am using that unofficial driver pack some guy made on the creative forums, works pretty well using alchemy etc. Sound is far superior to what it was in XP. Not bad considering the card was designed for XP.

I get BSOD when I try to install that driver.
My System SpecsSystem Spec
19 Jan 2010   #43

Windows 7 Home Premium x64

I had to do the same. The creative drivers "worked" as far as putting sound out of my speakers and recording from a mic but there would be degradation in sound quality over a period of time to the point that it sounded like someone was playing sound through a china bowl crash. My mic sounded like I was underwater. Uninstalled and installed the related Daniel K drivers and everything worked great. Maybe Creative should hire this guy. Just a thought.
My System SpecsSystem Spec

21 Jan 2010   #44

windows 8.1 Pro x64

Quote   Quote: Originally Posted by MickyG View Post
I am using that unofficial driver pack some guy made on the creative forums, works pretty well using alchemy etc. Sound is far superior to what it was in XP. Not bad considering the card was designed for XP.

I get BSOD when I try to install that driver.
agreed, the sound is superior. Shame we using a home made driver pack LOL. Shame on creative.
My System SpecsSystem Spec
08 Feb 2010   #45

Windows 7 Ultimate x64

i got the Audigy Platinum and the issue i have is the sound works. 95% of the time. Then out of no where i get a static, like white noise over the speakers. I switch to my Realtek i think it is and it works perfect. Missing my Audigy..Any fix?
My System SpecsSystem Spec
09 Feb 2010   #46

windows 8.1 Pro x64

there is a new alchemy out guys, released by creative.

fixes crashing problems the old version had.
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2010   #47

Windows 7/10 64 bit

Question, does the latest Audigy SE drivers have the "what you hear" feature? In Vista, it had that feature then it was deleted in a driver update. I had one client that wanted the Sound Enhancements (reverb, etc) and he installed the latest driver and got the sound enhancements but it wiped out the What You Hear.

I have an Audigy SE in my old Vista PC but I've never updated the driver because of the loss of the What You Hear.
My System SpecsSystem Spec
16 Apr 2010   #48

Windows 7 Ultimate x64 SP1

Creative Sound Blaster Audigy series driver 2.18.0017

information   Information

Release date : 9 Apr 10
This download is a driver providing Microsoft® Windows® 7, Windows Vista® and Windows XP support for Creative Sound Blaster® Audigy® series of audio devices. For more details, read the rest of this web release note.

Resolves the following issues:
  • Audio device driver files are not removed completely when uninstalling from Windows Device Manager.
  • Sound Blaster Audigy audio device does not appear in the Encoder tab of Audio Control Panel.
  • Unable to run 64-bit version of ASIO software.
  • Device error caused by enabling audio enhancements.
  • Incorrect speaker configuration shown in Audio Control Panel.
  • System unable to shut down when Dolby® Digital Live is enabled in Windows 7.
  • Passthrough of Dolby/DTS® audio does not work with Windows Media Player 12 in Windows 7.
  • Speaker settings in Audio Control Panel are not in sync with Microsoft Speaker Setup in Windows 7 64-bit.
  • System becomes unstable when uninstalling the audio device driver in Windows 7 64-bit.

information   Information

This download supports the following audio devices only:
  • Sound Blaster Audigy including Platinum and Platinum eX series
  • Sound Blaster Audigy 2 including Platinum, Platinum eX, and Value series
  • Sound Blaster Audigy 2 ZS including Platinum and Platinum Pro series
  • Sound Blaster Audigy 4 Pro and Sound Blaster Audigy 4
  • Sound Blaster Audigy 2 ZS Notebook PCMCIA

Creative Worldwide Support
My System SpecsSystem Spec
26 Jun 2010   #49

Windows 7

Hey, I just recently upgraded to 7 and dealing with these SB X-Fi Xtreme Audio (is it just me or does adding a misspelled "extreme" just make it seem 80's level corny?) has been a real nightmare.

At first Windows auto updated the drivers and it kinda worked. By kinda worked I mean it either dropped 2 of my 5 channels of audio (so I was missing half of my sound) or I could switch it to stereo and it would completely remove all bass from the output (so much for 5.1). So I tried installing the drivers from the Creative site...and that's when it all went wrong.

Now whenever my system starts up it just locks up and keeps repeating the same note very rapidly. On the few times that a safe-mode uninstall works and I manage to get the drivers back on without a lockup it'll just choose some arbitrary other time to lock up instead. Every time it'll do that stuck audio thing even if no audio was playing at the time.

I know it's the audio drivers because if I uninstall them and use my system without audio everything works fine.

Oh, one thing I should mention. When I had first installed the Creative drivers everything was working fine until Windows Update decided to update my Creative drivers and that was when the problems started.

Also, if I disable the audio in safe mode then start in normal mode I can then go and re-enable the audio. This causes the audio to work again, but the sound gets all choppy and distorted.

Seeing as other people seem to have had success with the newest Creative drivers for this I was hoping I could get some extra advice as to why my system would be different than everyone else's.

I'm running Windows 7 x86, 2 gigs of RAM (ran the memtest on the RAM, it seems to check out) with an AMD x64 dual core 4200+ CPU.

Any help or suggestions would be greatly appreciated. Thanks guys and gals.
My System SpecsSystem Spec

 New Xtreme Audio & Audigy SE/LS/Value drivers released

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Creative X-fi Xtreme Audio
Bought this card today. Because it said support for vista, I thought it would work in Windows 7 as well. Installed the card and I had immediately sound. Then I went to the creative site to install the drivers because I had only control over the volume. There was no EAX, no bass control, nothing....
Sound & Audio
Xtreme Audio problems under Windows 7
Hi, I have a problem. I guess I read every possible thread and article about Creative soundcards on Windows 7, but it still did not solve my problem. For start, here is my PC specification: CPU: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz) MB: Gigabyte X38-DS5 Graphics: Gainward GeeForce GTX 560Ti...
Sound & Audio
X-Fi Xtreme Audio PCI
hello, i posted few days ago request for help in one thread from xfi but no help, so im starting new thread. so : i have SB X-Fi Xtreme Audio PCI OEM. can someone help me step by step what to do to enable the mic ? have following problems : cant find any useful drivers cause during...
Sound & Audio
Creative X-Fi Xtreme Audio
Does anyone know where i can download drivers for this card for the Windows 7 RC1? ive tried the Beta drivers off Creative and had no joy, the ones that came out when the "leaked" RC1 was out and im gettin majorly cheesed off.... ive got everythig else set up how i want except the fact ive no sound...
Sound & Audio
Audigy SE to X-Fi Xtreme Audio
Just tried this mod but got the dreaded BSOD. Are there any new updates to this? Thanks in advanced!
Creative X-Fi Xtreme Audio x64
Hello, my Windows 7 x64 (7100) found after a clean install new optional updates which included drivers for my soundblaster X-Fi Xtreme Audio. I also used the drivers I got with the cd and installed them on my system. Everything is working now except a few options. I get sound in 5.1, but when I...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:52.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App