Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Creative sound blaster X-FI audio card PCI Express - Options Missing

21 Apr 2011   #1
viper777

windows 7 ultimate x64
 
 
Creative sound blaster X-FI audio card PCI Express - Options Missing

Hi,

I am hoping someone has the answer for my problem as I have searched everywhere and tried a lot to fix the issue. The issue I have is that I don't have any Bass control or Bass Boost options available. I have tried removing the drivers many different ways even in safe mode and even used driver sweeper and repeated the steps several times and installed the OEM drivers from the cd which had a nice interface for the audio but didnt seem to work when i enabled anything. Once I update the drivers it removes the old control panel and audio console and just replaces it with the creative control panel which has all the other options for EAX, equalizer etc but nothing for Bass Boost or adjust the Bass setting. I know it was there before upon installing the drivers from the CD, so why has it gone now?
I have contacted Creative and they were of no use, all they gave me was links to their drivers. Is there a problem with creative drivers? Ive noticed a similar issue I had with my previous Audigy ZS card where I lost the nice creative mixer and was stuck with just the windows mixer but was fine as I at least had access to the bass and treble controls which I am more interested in.

I hope someone can help as this is a new card and I have tried all the drivers. Also the update program is kind of confusing as it also picks up an older driver as well as new and highlight both as critical which doesn't make sense to install the older 1 then new but I tried that way and even avoided it another time when I was going through the process which didn't work. No matter how many times i uninstalled/reinstalled the drivers I seem to be getting nowhere.
I am now at a wits end as to why this feature is missing and what can I do?

Please help


My System SpecsSystem Spec
.
21 Apr 2011   #2
fireberd

Windows 7/10 64 bit
 
 

I don't have an answer for you, but you need to post the exact model Xfi that you have. That will help someone else to try and help you.
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2011   #3
viper777

windows 7 ultimate x64
 
 

exact model is Creative Labs SB X-Fi Xtreme Audio PCI-Express.

and the driver version installed is 1.4.1 which is the latest from creative.
My System SpecsSystem Spec
.

21 Apr 2011   #4
beagrie07

Windows 7 Ultimate 64 Bit
 
 

Are you sure you have the right drivers for it? The problem with Creative is that the drivers are absolute crap, they are pain to install and work with.
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2011   #5
viper777

windows 7 ultimate x64
 
 

Yeah I am sure the drivers are correct as I have both used the creative software updater to get the new drivers and ive also manually downloaded from the creative website and confirmed they are the same.
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2011   #6
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

What you're looking for is the Console Launcher. Go back to the Creative download page and click on "beta application", and download the,

Creative Console Launcher (Beta) 2.61.49

which is about 3 years newer than the last official version.
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2011   #7
viper777

windows 7 ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by stormy13 View Post
What you're looking for is the Console Launcher. Go back to the Creative download page and click on "beta application", and download the,

Creative Console Launcher (Beta) 2.61.49

which is about 3 years newer than the last official version.

Thank you very much!! That worked! Can't believe creative couldn't provide me with that answer, such a simple solution.

Thanks again! Its just what I was looking for
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Creative sound blaster X-FI audio card PCI Express - Options Missing




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio PCI - microphone problem
Hello there. Yesterday i've installed this sound card and everything works fine but no microphone. I can see it in control panel but it doesn't work. Mic is fine as i was using it before. I have Win 7 64bit. If you have any idea what can cause the issue please help, if nothing will work i will...
Sound & Audio
Creative's Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio PCI Express
Hey mates, Today I bought and installed a new sound card. Creative's Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio PCI Express. More information about the card can be found here: Creative Labs Online Store (Europe) | Sound Blaster | Buy Creative PCI Express X-Fi Xtreme Audio Anyway, this card is a...
Sound & Audio
Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio / Creative.com
Ok, so I read the stickied topic about the X-Fi Xtreme Audio driver, as I think this maybe a part of my computers less-than stable condition after recent Fresh Installs of Windows 7 Home Premium 64bit. I got 2 things... 1) When I install Drivers off my CD, I get a SpiRunE.dll error about a...
Sound & Audio
Creative Sound Blaster Audigy 24bit Sound Card
I installed windows 7 a little while ago but i cant seem to get a driver that will recognize my sound card. the computer doesnt think its installed correctly but when i was using Xp it was just fine. ive tried another PCI slot but no such luck. all of the drivers i have tried tell me that they dont...
Drivers
Audio Problem(Win7) Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Champion Seri
Hi everyone, so I just purchased the Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Champion Series Sound Card. I'm having issues with audio(even before I bought the card) and I'm not sure how to fix them. I'll describe the main issues. Sound Issues: -Odd popping noise at the beginning and...
Sound & Audio
Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio
Hi, im running windows 7 (7100) 32 bit. Ive got Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio in, ive downloaded the xp, vista and 7 beta drivers from creative, they either say driver version not found OR they say the device isnt plugged in properly, which it is having run it with xp. The only thing i...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:37.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App