Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Anyone running an Asus P5K Premium WiFi mobo here?


13 Jul 2009   #1
Bartacus

Windows 7 build 7100
 
 
Anyone running an Asus P5K Premium WiFi mobo here?

Hi All,

I just started toying with Windows 7 64 bit, and I've hit my first snag (a common one it seems): getting my onboard 7.1 surround to work. Mobo is an Asus P5K Premium WiFi.

At first, before installing any drivers, it worked perfectly fine in the sound test, all 7 speakers. But I can't seem to make Media Player use em, or the one game I've installed, Fallout 3. In both cases, only the 3 fronts work. I'm assuming this is a driver issue, as it works fine in 32bit Vista.

I tried installing the last Vista 64 bit driver, but I get the same results: the configuration/tester app works fine, but only the front speakers work in Fallout 3 and WMP. The driver I used was:

AD1988BBlackHawk_V6100126280JVBWHQL.zip

Any idea if such a driver exists for Windows 7? I found this one in another post (DLing now), but I'm not sure if it's the right one for my mobo:

SoundmaxAdi198861016520_61026520bYCrYs18.rar

Any clues guys? Thanks!

Bart


My System SpecsSystem Spec
19 Aug 2009   #2
7problems

Windows 7
 
 

Hi,
I am running the P5k Premium motherboard and I'm not getting any sound at all. Driver says it is installed and working ok and I can't installany other drivers as it comes up saying OS not supported with the version.

Thanks

Graham
My System SpecsSystem Spec
19 Aug 2009   #3
7problems

Windows 7
 
 

Managed to fix it, it seems Windows 7 doesn't like speakers plugged into the head phone socket on the front of the machine. VIsta didn't have a problem with this and happily played sounds through the speakers through that connection.
My System SpecsSystem Spec
21 Aug 2009   #4
Bartacus

Windows 7 build 7100
 
 

Lucky you! I never did. However, I did manage to cook my bios from a flash gone wrong. So I bought an i7 mobo/CPU/RAM with a Creative Labs X-Fi sound card included in the mobo bundle. Haven't tested the surround yet, but considering drivers are available from Windows update, I don't think there will be a problem.

Bart
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2009   #5
comicbookguy

Dule Boot Windows XP (x32) Windows 7 Ultimate (x64)
 
 

i'm running a Asus P5K Premium WiFi mobo and have found that the latest Asus Windows 7 64 bit drivers didnt work for me but the Vista 64 ones did and yes befor i tryed any at all it worked strait up of a fresh install hope that helps
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2009   #6
Bartacus

Windows 7 build 7100
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by comicbookguy View Post
i'm running a Asus P5K Premium WiFi mobo and have found that the latest Asus Windows 7 64 bit drivers didnt work for me but the Vista 64 ones did and yes befor i tryed any at all it worked strait up of a fresh install hope that helps
When you say it worked, do you mean you got full 7.1 surround in games and music/movies?
My System SpecsSystem Spec
27 Oct 2009   #7
joshua03v

window 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Bartacus View Post
Hi All,

I just started toying with Windows 7 64 bit, and I've hit my first snag (a common one it seems): getting my onboard 7.1 surround to work. Mobo is an Asus P5K Premium WiFi.

At first, before installing any drivers, it worked perfectly fine in the sound test, all 7 speakers. But I can't seem to make Media Player use em, or the one game I've installed, Fallout 3. In both cases, only the 3 fronts work. I'm assuming this is a driver issue, as it works fine in 32bit Vista.

I tried installing the last Vista 64 bit driver, but I get the same results: the configuration/tester app works fine, but only the front speakers work in Fallout 3 and WMP. The driver I used was:

AD1988BBlackHawk_V6100126280JVBWHQL.zip

Any idea if such a driver exists for Windows 7? I found this one in another post (DLing now), but I'm not sure if it's the right one for my mobo:

SoundmaxAdi198861016520_61026520bYCrYs18.rar

Any clues guys? Thanks!

Bart
heyy how do manage to install the drivers i try puttin the drivers cd in to install it but it says that it is not compatible with window 7 help plz
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Anyone running an Asus P5K Premium WiFi mobo here?




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Anyone running an Asus P5K Premium WiFi mobo here?
Thread Forum
Hot Swapping Seagate HDD on ASUS Mobo Hardware & Devices
BIOS flash - ASUS MoBo Drivers
Mobo not detecting HDMI? - ATI Radeon HD 4250 onboard ASUS mobo Hardware & Devices
ASUS Mobo - No sound Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:01 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App