Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Soundblaster X-FI Issues

19 Jul 2009   #1

Windows 7 x64 Build 7600.16384
Soundblaster X-FI Issues

As many people know, Creative Labs has virtually zero customer support and makes the shoddiest drivers ever for their products.

I wasn't until about a year after Vista was launched that I could use all the features on my X-Fi XtremeMusic and now, as many people are having, there's another whole host of problems with Windows 7, in spite of drivers being programmed for it.

Anyway, here's an overview of the problem and how to fix it (as best as possible)


Constant crackling and popping in the sound. When trying to play a music file, it will often stop working after a few seconds of making all sorts of horrible noises.


Creative Labs are unfamilliar with the fact that a lot of people use a 64 bit O/S with 4 GB RAM on nForce Mobos (maybe occurs on other chips too?). There is a problem with the address space when the maximum addressable memory is over 4 GB.


- Start msconfig, go to the advanced boot options and set max mem to 4096. You will lose a load of memory and get a performance hit, but this is the only thing that seems to work reliably.

- The alternative is to disable the sound card in the device manager and to enable it again once the computer is started up and running. When I play the Half-Life 2 cinematic mod for example, I really need the use of all 4 GB of my RAM, so this is what I do and I haven't had any issues. The sound works fine until I quit the game and run another application. Then I have to disable the card in the device manager again and restart the computer again and start over to get sound back. Sometimes it just seems to start working again on its own. It's terribly unreliable, but it's the only way to use 4 GB and the X-Fi

- Don't expect any help from Creative. I have tried all the drivers I can find to no avail. Everyone hails Daniel_K's modded drivers (the X-FI Support Pack 2.0) but this didn't make any difference for me and as far as I can see, the drivers are not actually modded at all anyway.

Hopefully someone will come up with something better.

My System SpecsSystem Spec
24 Jul 2009   #2

Windows 7 7600.16384

I had the same problem in world of warcraft until I noticed the latest beta driver installed Alchemy.
If you open alchemy and add the game to it. Play the game no more crackling. Im not sure but I think it might work in your game too.

Let us know
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2010   #3


I got Problems after i installed 2gb more Ram to 4GB.
No Sound.
I tried a lot Driver packs.
Then I installed the Driver only extracted from "DK SB X-Fi Series AuzenUAA Pack 1.5 (Februar 2010)" over the Device Manager for my Extreme Gamer and it works(without any CreativeTools).
I only got 2.1 Sound (i have a 5.1 Creative Sound System)and no Soundblaster enhancements like the Crystalizer(but its so amazing).
I dont have the Money for another Soundcard or something and i am a Gamer so i need the Performance push i get trough the X-fi Card and i am pleased with this solution for now because i didnt found a better idea.
The Sound is much better than from my Onboard Realtek Chip even without crystalizier & co.

Perhaps this can help somebody.

Please excuse my English.


My System

ASRock alive sata2glan
4 x 1GB Ram 400Mhz
Athlon 6400+ 2 x 3,2 ghz
Creative Xtreme Gamer
Ati HD 5770
Win 7 x64
My System SpecsSystem Spec


 Soundblaster X-FI Issues

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Audigy Soundblaster 2 Mic issues
Driver version SBAX_PCDRV_LB_2_18_0017 Anyone found a fix for the mic issues with this? SBAX_PCDRV_LB_2_18_0017 Windows Driver No More Goat Soup "Vista / Windows 7 microphone issues still remain (undocumended by Creative Labs, typical *Goat)" The mic is Line-In 2. Uninstalled and...
Sound & Audio
SoundBlaster Drivers
Hello all, :) i have difficulty for seach my drivers for Windows 7 (SoundBlaster Sb0100) I need help thanks you and sorry for my english, i'm french canadian lol
Sound & Audio
SoundBlaster Live! Value, please!
Hi dears Could anyone help me to find the correct driver for my soundcard?, it is a Creative SB Live! Value (CT4670). It was working fine on WinXP, but since I changed the OS to W7 its sounds is terrible. I have tried to install many of those mod drivers of Daniel_K, but everytime the...
Sound & Audio
Soundblaster NX2
No BASS :(:( in mp3 or in stereo files :( | In 5.1 dvd-s all speaker works.. but in youtube or other non 5.1 files the center and the woofer not works help me pls :\ Windows Seven Rules ! :)
Sound & Audio
X-Fi SoundBlaster Issue
Ever since installing my X-Fi SoundBlaster Pro (worked prior to issue) new mobo (X58-UD3R), 6GB RAM, and i7-920, the soundcard won't even register in Windows 7. I currently have my 5.1 speakers plugged directly into the mobo, my headphones connected to the front of my PC, my X-Fi soundcard...
Sound & Audio
Creative SoundBlaster 5.1
got a problem installing with driver, any solution? i check the creative site, they don't seem to have an installer for my soundcard?
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:24.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App