Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound through HDMI


04 Aug 2011   #1

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
No sound through HDMI

A few days ago, I plugged a HDMI cable into my new laptop and watched a few videos on my HDTV. No problems whatsoever. Since then though, every time I plug in the HDMI cable, the video comes through just fine, but there's no sound. I've found several threads with similar problems, both here and on other sites, but nothing I've found and tried has worked.

Some more details:

Laptop is a HP Pavilion DV6-3141ea
Graphics card ATI Mobility Radeon HD 5470 (Most threads say it's something to do with the graphics but I've still not managed to fix it)

I've updated the drivers for both the graphics card and the sound card (IDT High Definition Audio CODEC). When I plug in the HDMI, nothing changes in my sound settings - the only choices I have are Speakers and Headphones, Independent Headphones, and Speakers (Bluetooth Hands-free Audio). There's no HDMI option or SP/DIF or anything appearing once I plug in the HDMI. I've checked for disconnected and disabled devices too, and it still doesn't show up.

Any advice would be greatly appreciated - I get the distinct feeling this is one of those things that's been staring me in the face the whole time ><'


My System SpecsSystem Spec
.

05 Aug 2011   #2

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

If the HDMI is not listed in the Control Panel/Hardware and Sound/Sound Panel playback section. RIGHT click in a blank area in that panel and select show disabled and disconnected devices. If it then displays the HDMI you can then select it as default playback device and you should get HDMI audio. But, if it still does not display that USUALLY indicates a problem with the Video drivers.
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2011   #3

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
If the HDMI is not listed in the Control Panel/Hardware and Sound/Sound Panel playback section. RIGHT click in a blank area in that panel and select show disabled and disconnected devices. If it then displays the HDMI you can then select it as default playback device and you should get HDMI audio. But, if it still does not display that USUALLY indicates a problem with the Video drivers.
Like I said in my original post, I've already checked for disabled and disconnected devices, and updated all my drivers. Still lost :/
My System SpecsSystem Spec
.


05 Aug 2011   #4

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Where did you update the video? From HP or ATI (AMD)? I would update it from AMD, the entire package including the Catalyst Control Center.

This appears to be the latest driver direct from AMD ATI Catalyst
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2011   #5

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Yeah, I updated it from ATI, got the Catalyst software and such. Still nothing.
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2011   #6

Windows 7 Pro 64bit build 7601 SP1
 
 

Did you try another HDMI Cable?
Are there settings in the Catalyst Control Panel?
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2011   #7

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

There's nothing in the CCC (at least in the one for my ATI HD4850) about sound.

Go to the Device Manager and uninstall the sound and video then restart the PC and when Windows starts it will detect and reinstall the devices. If there is a corruption in the status between the devices and the Windows this usually fixes it.

In the Device Manager, RIGHT click on the device to highlight it then LEFT click "Uninstall". DO NOT check the box to uninstall the drivers.
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2011   #8

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

I solved it - and now I feel a right eedjit. Was looking in the Device Manager, about to follow your advice fireberd, when I noticed there were two identical items called High Definition Audio Controller - one of which was disabled. Enabled, fixed. Unbelievable. I think I missed it since I was only looking in the Sound, video and game controllers section, this was in System Devices. I definitely didn't disable it, which is confusing. No matter, it works now

Thanks for the help guys, it's much appreciated, sorry it turned out to be me being a noob ><
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2011   #9

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

The problem got solved and that's what we are here for. Whether we solve it or we lead you to solving it yourself.
My System SpecsSystem Spec
27 Dec 2012   #10

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by RyuuzakiMasato7 View Post
Was looking in the Device Manager, about to follow your advice fireberd, when I noticed there were two identical items called High Definition Audio Controller - one of which was disabled. Enabled, fixed. Unbelievable. I think I missed it since I was only looking in the Sound, video and game controllers section, this was in System Devices.
I know this is an ancient topic, but i just have to say THANK YOU! Ive struggled with this for 5 straight hours now after i had a power breakdown here.. This finally helped me! THANK YOU!

And by commenting on this, hopefully the reply will appear higher on google search for others with the same problem
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound through HDMI




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:44 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33