Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: Audio Endpoint Builder Service Not Starting

11 Sep 2011   #1

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Audio Endpoint Builder Service Not Starting

Hello,

My system's sound suddenly stopped today. I checked the speakers and they are working fine. I also reinstalled the drivers but to no avail. I opened Windows Sound in Control Panel and there it mentioned that the Windows Audio Service wasn't working. I tried starting it and I got a message stating that one of the dependencies are not started. Of the three dependencies, Windows Audio Endpoint Builder service wasn't started. When I attempt to start this service, I get the following message :


This service's dependency i.e. Plug and Play is working fine. Event viewer shows the following entry for this failed attempt :

Code:
Log Name:      System
Source:        Service Control Manager
Date:          11-Sep-11 4:02:15 PM
Event ID:      7023
Task Category: None
Level:         Error
Keywords:      Classic
User:          N/A
Computer:      Vrushank_Desai
Description:
The Windows Audio Endpoint Builder service terminated with the following error: 
The RPC server is unavailable.
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
  <System>
    <Provider Name="Service Control Manager" Guid="{555908d1-a6d7-4695-8e1e-26931d2012f4}" EventSourceName="Service Control Manager" />
    <EventID Qualifiers="49152">7023</EventID>
    <Version>0</Version>
    <Level>2</Level>
    <Task>0</Task>
    <Opcode>0</Opcode>
    <Keywords>0x8080000000000000</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2011-09-11T10:32:15.674120000Z" />
    <EventRecordID>194706</EventRecordID>
    <Correlation />
    <Execution ProcessID="576" ThreadID="2592" />
    <Channel>System</Channel>
    <Computer>Vrushank_Desai</Computer>
    <Security />
  </System>
  <EventData>
    <Data Name="param1">Windows Audio Endpoint Builder</Data>
    <Data Name="param2">%%1722</Data>
  </EventData>
</Event>
Could someone please let me know what's the issue ?

My System SpecsSystem Spec
.

11 Sep 2011   #2

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

See THIS thread that I found doing a search for "windows audio endpoint builder". There are a lot of google hits for this error.
My System SpecsSystem Spec
11 Sep 2011   #3

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Found the solution. It was the Power Service that wasn't listed as dependency but was required. I started the service and rebooted and I can hear sound again...
My System SpecsSystem Spec
.


11 Sep 2011   #4

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Thanks for the feedback and that you found the problem
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio Endpoint Builder Service Not Starting





Thread Tools



Similar help and support threads for2: Audio Endpoint Builder Service Not Starting
Thread Forum
"Windows Audio Endpoint Builder" service will not start Sound & Audio
Weird behavior of Audio Service and Audio Endpoint Builder Sound & Audio
Solved Windows Audio Endpoint Builder Consumes High Memory? Performance & Maintenance
Windows Audio Endpoint Builder issue Performance & Maintenance
Audio Service Is Not Running - Power Service Non-Existent Sound & Audio
windows audio endpoint builder??? Sound & Audio
Audio Endpoint changer Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:51 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33