Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Compaq Presario F756LA - 7 Ultimate x64 - Not getting any audio

12 Sep 2011   #1
armanditoh

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Compaq Presario F756LA - 7 Ultimate x64 - Not getting any audio

Hello there,
The audio was working perfectly a few weeks ago, but it suddenly stopped. I thought it was the drivers, so I re-downloaded them and tried to install,, but after a few seconds of it showing the "Initializing application" thing, an error pops up that says "ERROR: Driver Installation Failed: Could not find the MEDIA device for this driver" or "ERROR: Driver Installation Failed: Could not find the device for this driver".

Also, the taskbar icon shows a red X over the sound thing, and it says "No Audio Output Device installed" when the mouse is left over it. In the "Playback" and "Recording" tabs, it shows there's none installed, although this computer has an in-built mic too.

I really don't know what to do. What do you guys need me to tell you about the computer so that you can help me?

(Compaq Presario F700 (F756LA) with genuine Windows 7 Ultimate x64)


My System SpecsSystem Spec
.

12 Sep 2011   #2
Solid Snake

Windows 7 Ultimate 64bit SP1
 
 

It may sound daft, but have you made any recent changes in your bios?
You may have a setting in there for your audio device, it maybe set as disabled or set under the wrong configuration. Im unsure when it comes to Compaq bios but if you have an option for AC97 then make sure its enabled.

Let me know how you get on, I will try help you further if needs be

Regards
Dan
My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2011   #3
armanditoh

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Solid Snake View Post
It may sound daft, but have you made any recent changes in your bios?

Regards
Dan
Uh, not really; not that I know of.
My System SpecsSystem Spec
.


12 Sep 2011   #4
Solid Snake

Windows 7 Ultimate 64bit SP1
 
 

I would be tempted to take a look in your bios setup anyway, if your notebook has any Compaq update related software installed there is a small chance it may have automatically updated your bios, lookout for settings such as Multimedia, Audio Codec and Onboard Audio, its usually found in the Advanced/Chipset submenu. If you do have an option for AC97 make sure it has been selected. Its a common problem with some systems which often causes some sound cards to fail if not configured correctly.
My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2011   #5
Solid Snake

Windows 7 Ultimate 64bit SP1
 
 

Also, let me know which version of bios your notebook uses.

If its Version 6 or less, the setup menu should look like this...


If its version 7 or higher...
My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2011   #6
armanditoh

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Ok, it say "BIOS Version F.08"
The tabs on top are not the same as in yours, it says "Principal". "Security". "System Configuration", "Diagnostic" and "Exit". (Sorry, it's in Spanish, I'm only translating it.)
I cannot find anything sound or multimedia related. What should I do?

EDIT: It does look a lot more like the first BIOS you posted. The "Version 6 or less" one.
My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2011   #7
Solid Snake

Windows 7 Ultimate 64bit SP1
 
 

The only place you will find the correct settings if you have them will be in the System Configuration menu, but if not you may not have the option to alter codecs in bios.

So as far as I understand Device Manager discovers either an "Unknown Device" or "Multimedia Controller" with a yellow exclamation mark, correct?

And when you attempt to install the software from Compaq it prompts you with a message "Device not detected"?

And the Audio has worked previously
My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2011   #8
Solid Snake

Windows 7 Ultimate 64bit SP1
 
 

If this is the case and its not a setting that has been altered in bios, I would next attempt using a system restore point back to a date when you know for sure your audio was working correctly.
Have you used system restore before?
My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2011   #9
armanditoh

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Hey! I was on the BIOS, and you know when you click something that isn't in the keys there, it does a sounds like... "EEEEENGH" or something? Like an error sound, I mean.
Well, it did that. It seemed weird to me, but didn't really look into it.

When I rebooted the computer, the X sign on the taskbar Volume icon was not there! I really don't know how it happened. I'm listening to music right now!
I'm going to reboot and tell you if it's still there, just in case; if it is, if I still have sound, I'll mark this post as solved

Thanks!
My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2011   #10
Solid Snake

Windows 7 Ultimate 64bit SP1
 
 

I hope your issue has been solved, there is nothing more worse than driver problems! a real headache sometimes.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Compaq Presario F756LA - 7 Ultimate x64 - Not getting any audio




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Compaq presario 2003
My baby computer (given to me) is a Compaq, presario s5200uk, AMD Athlon XP 2.60 GHz, 30GB HDD built in 2003 and today I finally got the audio lead to the Compaq monitor so now my old Computer is complete its in mint condition running Linux Light and I'm very happy with it :D
PC Custom Builds and Overclocking
Compaq Presario audio problem
Hello, I have Compaq Presario C784TU laptop with windows 7 updated on it. Recently while watchng a movie,the audio suddenly started giving problems. i updated my audio driver in the device manager and it installed Conexant High Definition Audio Driver 221. After installing that,my audio...
Drivers
Compaq Presario R4000 Audio Driver - Windows 7 problem
Please help!!! I have been searching for almost 3 days now in different forums for an answer and can't find ANYTHING that will work!!! SO FRUSTRATED!!! I have a compaq presario r4000 laptop that I just upgraded with more RAM and windows 7 which is awesome and everything went totally smooth...
Drivers
compaq presario
sir, can u help me, i can't fint my driver for compaq presario v3760TU previously, i used vista home basic but i convert to window seven.. but i can't find my driver in hp/compaq driver web.. plzz help me.. :cry::cry: -sory for my english so bad..:o:o
Drivers
Compaq Presario cq61
Hello, I have recently upgrade my OS from Vista to Windows 7 Ultimate by clean install method. I think so far everything works except microphone which I solved by installing updates from windows update. So my question is, Should I install some drivers or some updates from either compaq or hp...
Drivers
HP: Compaq, Presario SR1320NX: Driver help please
A friend of mine got windows7 and asked me to help him get it working on his Compaq; i think full computers specs can be seen here: Compaq Presario SR1320NX Desktop PC - HP Customer Care (United States - English) I looked arround for myself and the 3 major driver problems are: Ethernet...
Drivers

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:11.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App