Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Cannot get sound to work once I enable more than 4gb RAM

20 Sep 2011   #1

Windows 7 Professional x64
 
 
Cannot get sound to work once I enable more than 4gb RAM

Hello Everyone. I have read most of this thread and also a few other thread on other window forums about the sound issues w/ windows 7 upgrades, but i just cant get my issue sorted out. I have an Acer Aspire M3100 and installed 4gb of additional ram from crucial to bring the total ram to 6gb. i cannot get sound to work once i enable more than 4gb of ram. the computer recognizes all 6 gigs, but when i enable more than 4 gigs my computer says "no audio output device installed". i go change it to 4gb usable and sound comes back again. please help! here are some links below to help you help me

this is my PC (OS is Win 7 Professional x64)

Acer Support: Aspire M3100 Specifications

the RAM i ordered

4GB kit (2GBx2), 240-pin DIMM, DDR2 PC2-5300 upgrades for Acer Aspire M3100 Desktop/PC, CT700053 from Crucial.com


My System SpecsSystem Spec
.

20 Sep 2011   #2

win7 ultimate 32bit
 
 

there is no mention in the Acer M3100 specifications that it has 64bit drivers--you may need to install new drivers for 64 bit--see this page for the 'process' to do so--read the section that begins with "Follow the steps to install the Realtek ALC888 High Definition audio driver:"
(the driver download link is about half way down the page)

Realtek ALC888 High Definition Audio Driver for Windows 7/Vista/XP - DownloadAtoZ Drivers
My System SpecsSystem Spec
20 Sep 2011   #3

Windows 7 Professional x64
 
 

alright ill read up on it and give it a shot. i'll report back with the results, thanks
My System SpecsSystem Spec
.


21 Sep 2011   #4

Windows 7 Professional x64
 
 

i am trying to follow those instructions in the link posted above, but everytime i boot windows in safe mode or normally the new hardware wizard immediately starts installing the drivers again and i cant get it to stop. i uninstall the devices, rebot and they're back in the device manager every time. is there a way to disable the new hardware wizard? also does anyone else have suggestions?
My System SpecsSystem Spec
21 Sep 2011   #5

Windows 7 Professional x64
 
 

i figured out how to disable the hardware wizard here How To Disable Automatic Driver Installation In Windows 7 / Vista, and i was able to follow the instructions posted, still no luck
My System SpecsSystem Spec
21 Sep 2011   #6

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

With the 6GB installed, go to the Device Manager and see what it shows for status, either an error and code or working properly. The code can help in troubleshooting.

But, in either case, RIGHT click on the entry for the sound and then LEFT click "uninstall". DO NOT click the box to uninstall the drivers. Then restart the PC and note if Windows detects and reinstalls the sound. If it reinstalls, check the status .
My System SpecsSystem Spec
21 Sep 2011   #7

Windows 7 Professional x64
 
 

thanks, ill give it a shot later this afternoon when i get back home
My System SpecsSystem Spec
21 Sep 2011   #8

Windows 7 Professional x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
With the 6GB installed, go to the Device Manager and see what it shows for status, either an error and code or working properly. The code can help in troubleshooting.

But, in either case, RIGHT click on the entry for the sound and then LEFT click "uninstall". DO NOT click the box to uninstall the drivers. Then restart the PC and note if Windows detects and reinstalls the sound. If it reinstalls, check the status .
this also did not work (also no errors or codes are displayed)
My System SpecsSystem Spec
21 Sep 2011   #9

Windows 7 Professional x64
 
 

i think im going to just buy a new sound card. probably this one CompUSA.com | UGT-S100 | Vantec 7.1 Channel PCI Sound Card any opinions?
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2011   #10

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

That is cheap enough for a sound card, to at least see if will work. May not have all the features such as the System Mixer that is needed to record streaming audio from the internet.

Note that is PCI not PCIe. Many newer PC's only have PCIeX1 expansion slots for items such as sound card.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Cannot get sound to work once I enable more than 4gb RAM




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Cannot get sound to work once I enable more than 4gb RAM
Thread Forum
lenovo y460p touchpad sound and sound does not work Sound & Audio
How to enable sound when plugging/unplugging charger for laptop. Sound & Audio
Enable Nvidia graphics card to output sound. Graphic Cards
Disable/Re-enable Sound Acceleration possible..? Sound & Audio
Sound Recorder - Enable or Disable Tutorials
Startup Sound - Enable or Disable Tutorials
Sound will not work! Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:19 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33