Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Audio Won't Even Start

08 Oct 2011   #1
Guitaratomik

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Audio Won't Even Start

Hi. I just installed Win7 Ultimate and got everything up and running except for my audio. I'm hearing nothing out of my speakers though all of my drivers seem up to date and I'm not getting any errors. It refuses to even start audio playback. I've tried it in multiple programs and songs or audio files just will not start when I press play (video files do though I'm still getting no sound). I'm using an M Audio Delta 2496 card and the drivers are all up to date and I've tried switching to the on board Realtek device but I get the same result (Not sure if those ever worked actually). Any suggestions? Thanks.


My System SpecsSystem Spec
.

08 Oct 2011   #2
fireberd

Windows 7/8.1/10 64 bit
 
 

Check the Control Panel/Hardware and Sound and finally the Sound Panel. In the Playback section, make sure whatever you want for default playback device, either the MAudio or your on-board audio (speakers) is set as default playback device. Then Right Click what you have selected and then you can click to configure (speaker type) or Test.

(I have a home recording studio using Sonar).
My System SpecsSystem Spec
08 Oct 2011   #3
Guitaratomik

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
Check the Control Panel/Hardware and Sound and finally the Sound Panel. In the Playback section, make sure whatever you want for default playback device, either the MAudio or your on-board audio (speakers) is set as default playback device. Then Right Click what you have selected and then you can click to configure (speaker type) or Test.

(I have a home recording studio using Sonar).
Yeah, I tried that. I have two options for the card ("S\PDIF" & "Line 1/2") and I've tried setting them both as default and testing but nothing still :/.
My System SpecsSystem Spec
.


08 Oct 2011   #4
Guitaratomik

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I should add that I don't see any activity on the volume monitor when I start the tests.

EDIT: Actually I do when "Line 1/2" is the default. I have speakers plugged in to the card through the L/R in channels and the speakers are definitely on and turned up.
My System SpecsSystem Spec
08 Oct 2011   #5
fireberd

Windows 7/8.1/10 64 bit
 
 

Usually if you have the S/PDIF enabled or selected you won't get any analog (speaker) output. I'm not familiar with the MAudio card so I can't say for sure how it really works. The MAudio forum may be a good place to start for support with it. The Official M-Audio User Forums
My System SpecsSystem Spec
08 Oct 2011   #6
Guitaratomik

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Figured it out. Though I had disabled the onboard devices from the control panel they were still somehow active. Once I disabled it directly from Device Manager I was able to get audio.
My System SpecsSystem Spec
09 Oct 2011   #7
fireberd

Windows 7/8.1/10 64 bit
 
 

You should disable the on-board in the BIOS. That is the best place to disable it. I've had problems disabling in the Device Manager and sometime later it gets reenabled. Disabling in the BIOS eliminates that problem.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio Won't Even Start




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Audio Service won't start
I have read and tried all the solutions that i can find on this issue. I have contacted Microsoft for a possible solution but they want to charge me and i know there is a free fix. So my hope is that someone out there knows what it is. The issue i am having is i currently have an icon in my...
Sound & Audio
Audio Device Not Installed / Cannot Start
I reformatted to windows 7 proffesional. I have a clean installation, no aftermarket sound cards. Just using on board sound. I tried installing drivers, made sure it wasn't disabled in device manager. nothing seems to be working.
Sound & Audio
sigh. Windows Audio service won't start
i'm using a p5b deluxe motherboard with on-board sound. my sound was working when i installed se7en, but i had the speakers in the wrong port. fixed that. the very next reboot, i get a red x over the speaker icon in the system tray. when you mouse over it, it tells you that "the Audio...
Sound & Audio
realtek audio driver doesnt start
my sisters computer has realtek, we it was installed it worked fine, but when you restart it it doesn't show up. even if you take the jack out and put it back in again. the .exe file wont load eaither, but i dont know if it is the right file. also how would i get it to start on log in? thank you!...
Sound & Audio
Default audio changes on its own when I start up a game or youtube vid
I just recently built my own computer and everything has been working great so far besides one thing. I have my default audio set to my speakers but whenever I load up any game on steam or even watch a youtube video the sound changes to come out of my monitor speakers as well as making the monitor...
Sound & Audio
Audio device disable on every windows start up..!
Hi guys.. hope you all will be fine.. guys today I m seen a new kind of problem in win seven. every time when windows seven starts, the audio device is disable and the speaker Icon is marked with red cross.. and when I single left click on speaker icon, a diagnostics windows appear and...
Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:44.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App