Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Windows 7 5.1 surround problems (realtek)

28 Jan 2010   #191

Linux CENTOS 7 / various Windows OS'es and servers

Quote   Quote: Originally Posted by RST101 View Post
Jimbo here you go. Click on the button next to where it says reset and a graphic eq pops up so you can adjust to your own taste..
Hi there - it doesn't on my system and I'm sure I've downloaded the latest driver.

I'm running W7 Enterprise X-64.

I just get the "Canned Presets".

Thanks anyway for the info -- but I really like the idea of building a separate Multimedia server now -- also means I don't need to have a desktop server on 24 hours a day just for Multi-media apps.

The "Vortex" system uses as little as 30 Watts when its not "busy".


My System SpecsSystem Spec
29 Jan 2010   #192

8.1 x64

Quote   Quote: Originally Posted by mutha88 View Post
hdmi, excuse me, I don't think, you are helping.

My point was, that in Winamp, WMP or a DVD with LPCM/stereo stream... Under Windows XP SP3... I DON'T HAVE to TURN ON the SPEAKER FILL option, to have a 5.1 surround! (excuse me for the caps lock)

Besides, the Speaker Fill options doesn't sound NICE while upmixing stereo source. Have you tried it? And if you have tried it, what do you think? That it is better? Don't think so on my almost brand new Logitech G51 5.1 system...

Besides, the volume levels, while Speaker Fill is turned on are very random/scrambled... This drives me mad too. Speaker Fill isn't a diamond. Just a shaped rock.
Oh, sorry I misunderstood. Anyway, here's what you might be looking for:

Attached Thumbnails
Windows 7 5.1 surround problems (realtek)-renderer.png   Windows 7 5.1 surround problems (realtek)-mixer.png  
My System SpecsSystem Spec
29 Jan 2010   #193

windows 7 (for now)

hello to all of you,that same fhit happened to me last night and didn't bother to argue with people which don't want to help and read the full post and help me solve I found a soultion for winamp on my own,its "VL sound for vista" winamp output plug-in,hope it will work for all of you,and I hope that I helped
sorry for bad english
My System SpecsSystem Spec

30 Jan 2010   #194

8.1 x64

The 'Default Format' is limited to 2 channels only, but not in Windows XP. Yes, that is correct... To get more channels, you need to use software that's capable of running the audio device in 'Exclusive Mode' instead of using the 'Default Format'. Examples of such software are videogames, foobar2000 using ChannelMixer, and Media Player Classic Home Cinema (or GrapStudio) using AC3Filter. In my screenshot you can clearly see how I'm using AC3Filter to expand stereo music. If this is still not helping you, then good luck.
My System SpecsSystem Spec
30 Jan 2010   #195

Windows 7 x64

Yes, hdmi, I know about the AC3 Filter... And how to use it and so...

Now I use:

1. Media Player Classic Home Cinema x64 (DXVA enabled) + AC3 Filter (great sound, no worries)

2. foobar2000 + ChannelMixer (superb audio)

3. PC Games... the problem is, that the most of them have stereo output... can't upmix them to 5.1... I guess I'll have to buy a Creative audio card sooner or later...
My System SpecsSystem Spec
07 Feb 2010   #196

Windows 7

Any progress with this issue yet? I'm getting so sick of speaker-fill...

I have an external Presonus Firebox that I use for audio-editing.

If I bought 3 of these -

Would I be able to hook my surround speakers up to it? I really don't want to do that, though... I'm thinking it won't work.

Realtek needs to get their act together and make functioning drivers that worked as nice as the XP ones.

Even on my old compaq from '04 with AC'97 sounded amazing with 5.1. But this junky speakerfill make my music sound like a washed out cassette tape... lol
My System SpecsSystem Spec
11 Feb 2010   #197

Windows 7 Professional
Got 5.1 sound and it is great

Been fighting this for weeks. Here is how I got it.

1. downloaded the driver motherboard_driver_audio_realtek_azalia.exe from Gigabyte's site.

2. Executed motherboard_driver_audio_realtek_azalia.exe which extracted to Realtek folder.

3. Executed Setup.exe which uninstalled old driver and requested a reboot.

4. Rebooted.

5. Executed Setup.exe again with Run as administrator option which installed driver and again requested reboot.

6. Rebooted.

7. Went to Control Panel and clicked on Realtek HD Audio Manager.

8. Set up connections, set to 5.1 sound, tested sound.

9. Put in "Transformers Revenge of the fallen" and the sound is DTS 5.1 in all it's glory. My neighbor is going to hate me.

Hope this helps...
My System SpecsSystem Spec
11 Feb 2010   #198

Windows 7

Installed it twice? lol, I'm desperate enough to give that a try.
My System SpecsSystem Spec
11 Feb 2010   #199

Windows 7 Professional

Quote   Quote: Originally Posted by Melee54 View Post
Installed it twice? lol, I'm desperate enough to give that a try.

Not installed twice.

1st time it uninstalled old driver.

2nd time it installed new driver.
My System SpecsSystem Spec
11 Feb 2010   #200

Windows 7

Oh, sorry about that. I misread.

In that case, I've already done that. I have the latest azalia from Gigabyte installed, still no 5.1 in anything.
My System SpecsSystem Spec

 Windows 7 5.1 surround problems (realtek)

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek onboard sound card with 5.1 surround speaker fill problem
I recently installed a new motherboard Asus Sabertooth 990FX. It has an on-board sound card "Realtek® ALC 892 8-Channel High Definition Audio CODEC". I'm using 5.1 surround speakers from creative. Speaker fill with windows update driver, or Realteks driver from Asus' website, has the same outcome. ...
Sound & Audio
Realtek HD Audio RCA Recieve No surround
Hey all, I got a new (old/used) RCA Receiver (RV-9953A) and 5 monitors and a subwoofer. When I put in a cd or run the test tone on the receiver all of the speakers and subwoofer check out--no problems. When I run a test on the Realtek HD Audio Manager however, it doesn't want to play from...
Sound & Audio
5.1 Surround Problems with Realtek HD Audio Manager
Hi everyone! First post on the forums =P What the title says. Basically I have had to remove my soundcard (a Creative X-Fi Soundblaster) as it was completely blocking off the fan on my new graphics card (ATI Radeon HD 5850 - and yes there is no space left on my motherboard!). As a result I have...
Sound & Audio
Surround Sound + Realtek
OK So! Ive tried EVERYTHING even bought a new set of speakers thought the others were broken. I am running windows 7 ultimate and i have tried every realtek driver known to man. And I still can't get my surround sound to work I haven't re-assigned the jacks cause i am not to sure how to do that...
Sound & Audio
Surround Sound Problems Windows 7 64bit
Hi this is my first post so if I have'nt done something correct sorry in advance. But my problem is that I cannot get my surround sound to work on windows 7:cry:, it worked fine when i had XP. It has the option but just will not play it. I have a Abit AB9 pro motherboard, Quad Core 6600, 8GB...
Sound & Audio
Surround Problems
I just re-installed win 7 RTM and I can't get my sound drivers to work right. I have a Creative Soundblaster Extreme Gamer and a set of 5.1 surround speakers. I installed the drivers for win 7 and the console launcher to set up my sub. I clicked on 5.1 surround and bass redirection, the same thing...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:14.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App