Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 5.1 surround problems (realtek)

13 Jan 2009   #1

Windows 7 Beta
 
 
Windows 7 5.1 surround problems (realtek)

In my Windows 7 beta I cannot get the 5.1 surround sound to work properly. I have an integrated realtek hd chip (which works perfectly fine in Vista). The 5.1 sound works well when testing the sound in the windows sound settings but whenever I try some other playback (wmp or whatever) only the front left speaker works.
I have also tried installing latest drivers from Realtek (5.1 works in their sound control aswell), some older drivers and of course the standard windows driver, all with the same results.
Any solutions or hint available out there? Thanks.

My System SpecsSystem Spec
.

14 Jan 2009   #2

Windows 7
 
 

Same crap here. Been on this for hours now.. Have my setup hooked to Onkyo 5.1 surround sound and would like it back!
My System SpecsSystem Spec
17 Jan 2009   #3

Windows 7
 
 

I also have the exact same problem. I guess I am going to have to pull out the old audigy card and see if I can get that to work. But if you do figure something out please let me know.
My System SpecsSystem Spec
.


17 Jan 2009   #4

 

Are any / all / some of you using hte Windows 7 drivers or the Realtek 2.14 HD drivers?
My System SpecsSystem Spec
17 Jan 2009   #5

Windows 7 Beta
 
 

I have tried both several times with failure :/
My System SpecsSystem Spec
17 Jan 2009   #6

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I don't use the Realtek built in sound, but at first I had a similiar problem with my Creative X-Fi Platinum Champion card.

To make it work properly I had to go into the Sound applet from control panel and set the speakers as my default playback device as Windows chose the SPDIF out as the default which left me with................Yup one front left speaker working and none of the others even though creative diagnostics found nothing wrong. Once I did this it all works fine for me.

I realize that yous use a different sound card than I do but I do hope this works for you as it did for me.

Brubern
My System SpecsSystem Spec
17 Jan 2009   #7

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by johngalt View Post
Are any / all / some of you using hte Windows 7 drivers or the Realtek 2.14 HD drivers?
I have been using Windows 7 drivers, I downloaded the other drivers and Windows 7 said it didn't support them (XP and Vista version)
My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2009   #8

Win 7 Ultimate 64 RTM
 
 

The realtek HD drivers worked fine for me but what i really hate with this realtek HD on board sound is the Speaker Fill option... With Creative i could use cmss and Surround which put winamp music through all four speakers clearly. With this realtek it sounds like someone listening to music underwater(rears). The worst music rear sound i have ever heard from a sound source. I googled this and found others with the same issue there is a fix but its its just a hack job.
My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2009   #9

Windows Se7en Ultimate x64
 
 
Shower Option

Quote   Quote: Originally Posted by Neilsouth View Post
The realtek HD drivers worked fine for me but what i really hate with this realtek HD on board sound is the Speaker Fill option... With Creative i could use cmss and Surround which put winamp music through all four speakers clearly. With this realtek it sounds like someone listening to music underwater(rears). The worst music rear sound i have ever heard from a sound source. I googled this and found others with the same issue there is a fix but its its just a hack job.
Hi Neil, you weren't using it with the highlighted option below were you?


Attached Thumbnails
Windows 7 5.1 surround problems (realtek)-realtek-hd.png  
My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2009   #10

Windows 7 Beta
 
 

Just to let you know, I have got this to work pretty well now. Not sure exactly what made this work but I'm again using the latest Realtek HD drivers and after very much fiddling in the Realtek control panel I checked the 'Speaker fill' and 'Bass Management' options and voila! Also played around a little with 'Room correction' to enhance the sound.
I'm very much certain that I did test these settings before so I don't know what caused the 'working-trigger'. The Realtek control panel is just horrible anyways
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 5.1 surround problems (realtek)




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Windows 7 5.1 surround problems (realtek)
Thread Forum
Realtek HD Audio RCA Recieve No surround Sound & Audio
5.1 Surround Problems with Realtek HD Audio Manager Sound & Audio
Realtek Surround issues Sound & Audio
?Headphones Realtek Surround Problem? Drivers
Surround Sound + Realtek Sound & Audio
Realtek surround problems in 7 Sound & Audio
Windows 7 Sound Problems (Surround settings) Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:38 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33