Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: For the life of me i cannot get audio to work

09 Aug 2009   #1

W7 64bit
 
 
For the life of me i cannot get audio to work - SOLVED

Hey all

I hope someone can help. I have read a lot on the forums but have not come across my particular problem

Here is my system Processor (CPU) AMD ATHLON™ 64 X2 7750+ (2.7GHz) 2 x 512K L2 Cache (Socket AM2)
Memory (RAM) 2GB CORSAIR DOMINATOR 1066MHz
Motherboard ASUS® M3N78: DUAL DDR2, S-ATA II, PCIe x16, 2 x PCIe x1, 3 x PCI
Operating System W764Bit
USB Options 6 x USB 2.0 PORTS (4 REAR + 2 FRONT) AS STANDARD
Memory - 1st Hard Disk 160GB SERIAL ATA II
HARD DRIVE WITH 8MB CACHE (7,200rpm)
Graphics Card 1024MB GEFORCE 9800GT PCI Express + DVI + TV-OUT
Sound Card ONBOARD 8 CHANNEL (7.1) HIGH DEF AUDIO (AS STANDARD)
Modem NONE, I WILL BE USING BROADBAND
Network Facilities ONBOARD 10/100/1000 GIGABIT LAN PORT
Memory Card Reader INTERNAL 52 IN 1 CARD READER (READS XD, MS, CF, SD, etc)

I recently put on W764bit, and for some bizarre reason i have no sound at all.
In the sound options under playback i have to devices
1)Digital Audio (HDMI)
2) NVIDIA HDMI Output (Not plugged in)

I have tried disabling both and using just one, still no sound I downloaded the latest realtek (no idea if i need it or not) no change. The really strange thing is, when i play sound, it indicates that sound is playing but my speakers which are plugged into the desktop mic out. No sound. I tested the speakers with my laptop and no problems there so the speakers are fine

Does anyone have any suggestions? I also have the latest nvidia driver

Regards Surreall

EDIT: all solved check page 3

My System SpecsSystem Spec
.

09 Aug 2009   #2

vista x64/ win 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Surreall View Post
Hey all

I hope someone can help. I have read a lot on the forums but have not come across my particular problem
Unfortunately HDMI sound is something that isn't quite yet functional. Many people have issues. I use the spdif output myself.There are people who claim it's the drivers, i think it's the audio sublayer of windows 7 at fault.

For the sound output, did you check Device Advanced Settings in the Realtek Audiomanager panel?
My System SpecsSystem Spec
09 Aug 2009   #3

 

My system requires a particular adapter connected between the DVI out and the DVI-HDMI cable to the TV. I have ATI HD3850. A $15 part.
My System SpecsSystem Spec
.


09 Aug 2009   #4

vista x64/ win 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Antman View Post
My system requires a particular adapter connected between the DVI out and the DVI-HDMI cable to the TV. I have ATI HD3850. A $15 part.
stubborn old goat, Antman is stubborn and google is your best friend
My System SpecsSystem Spec
09 Aug 2009   #5

W7 64bit
 
 

With realtek, i cannot find where it is, no device manager for it, no program file. And yes i have installed it

With the cable thing, i didnt need one for xp, does that mean it was running with the onboard sound card? And now i cannot use it?

Regards

Surreall, and thank you for your help
My System SpecsSystem Spec
09 Aug 2009   #6

vista x64/ win 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Surreall View Post
With realtek, i cannot find where it is, no device manager for it, no program file. And yes i have installed it

With the cable thing, i didnt need one for xp, does that mean it was running with the onboard sound card? And now i cannot use it?

Regards

Surreall, and thank you for your help

ah, you have the default windows driver installed? if not, you'll find the cpl in the control panel. Else dl the realtekdrivers, see Sticky for latest drivers.
My System SpecsSystem Spec
09 Aug 2009   #7

W7 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by petrossa View Post
ah, you have the default windows driver installed? if not, you'll find the cpl in the control panel. Else dl the realtekdrivers, see Sticky for latest drivers.
I apologise for my stupidity, lamens terms? cpl? etc

Regards Surreall
My System SpecsSystem Spec
09 Aug 2009   #8

W7 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by petrossa View Post
ah, you have the default windows driver installed? if not, you'll find the cpl in the control panel. Else dl the realtekdrivers, see Sticky for latest drivers.
Yep got the latest realtek drivers, how do i find out about the default windows driver?

Regards

Surreall
My System SpecsSystem Spec
09 Aug 2009   #9

vista x64/ win 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Surreall View Post
I apologise for my stupidity, lamens terms? cpl? etc

Regards Surreall
sorry my fault, assuming information not supplied .

Download the latest drivers from Latest Realtek HD Audio Driver Version

after installation, you'll find a trayicon: a red speaker.

Open the audiomanager by rightclicking on the icon

Got to the page shown and check if your settings are accurate.


Attached Thumbnails
For the life of me i cannot get audio to work-realtek.jpg  
My System SpecsSystem Spec
09 Aug 2009   #10

vista x64/ win 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Surreall View Post
Yep got the latest realtek drivers, how do i find out about the default windows driver?

Regards

Surreall
if you uninstall the realtek driver and reboot windows installs its default driver.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 For the life of me i cannot get audio to work




Thread Tools



Similar help and support threads for2: For the life of me i cannot get audio to work
Thread Forum
Audio doesn't work during Skype. Sound & Audio
Half Life 2 won't work on my netbook Gaming
AC 97 audio problem: down't work Drivers
My audio doesn't work on Windows 7 64 bit ! Sound & Audio
Trying to get my audio to work! Sound & Audio
H.D. Audio not work?? Sound & Audio
Any experience with Audio work? (DAW's, etc) Software

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:05 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33