Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No 5.1 speaker config

08 Dec 2011   #1
kcirevam

Windows 7 64 bit
 
 
No 5.1 speaker config

Hello, first of all thanks for any help that you can provide.

I am running a rig with a ati radeon hd 4800 that is connected to a sony str-dh820 via an hdmi cable, than its sent through another hdmi cable to a 46 inch sharp aquas. my operating system is windows 7 64 bit.

the problem is when i go to the speaker setup page in the playback devices it only says that a stereo setup is available. i would like to be able to have this work in 5.1.

thanks again


My System SpecsSystem Spec
.
08 Dec 2011   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Exactly what vendor ATI Radeon HD4800 do you have? There are several video card manufacturers that made this card.

Actually, go to the vendor site for the card and see if that card is supposed to have 5.1. Many Video cards only output two channel stereo.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2011   #3
kcirevam

Windows 7 64 bit
 
 

sapphire
My System SpecsSystem Spec
.

08 Dec 2011   #4
kcirevam

Windows 7 64 bit
 
 

the sapphire webs site says this


"Dolby® TrueHD and DTSHD Master Audio™ Support
Support for copy protected, high bandwidth, 7.1 channel surround sound over HDMI. Get a fully immersive, high definition audio experience with the latest Blu-ray movies. (Requires a DVI to HDMI dongle on some models, an HD capable monitor and a Blu-ray drive)"


my card includes the hdmi port
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2011   #5
carwiz

Windows 7 Pro-x64
 
 

Your Sony amp should show up as a device and have drivers. You need to select the Sony as the default output from the PC.
My System SpecsSystem Spec
09 Dec 2011   #6
kcirevam

Windows 7 64 bit
 
 

you could be right, however i don't understand how a how a remote speaker system should have drivers

also sonys site doesn't list any
My System SpecsSystem Spec
09 Dec 2011   #7
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

I have a Sapphire HD4850. The Sapphire site does not list an HD4800 (that I could find), just several different models of the HD4850 and HD4890. Exactly what model video card do you have. A google search just shows up HD4800 "Series" video cards.

I've never used the HDMI port on my HD4850 so I can't say for sure exactly how it works, but some PC output is only Stereo unless you have a video, for example, that does generate multi-channel audio.

Do you have the latest drivers for this card? If not go to www.ati.com and download the latest drivers (including the Catalyst Control Center) and then see if that helps.

The Sony would not have anything to do with the PC, it's not attached as the "Sound Card".
My System SpecsSystem Spec
09 Dec 2011   #8
kcirevam

Windows 7 64 bit
 
 

i have tried updating the drivers however its really weird when i install them it doesn't ask to restart. also the date of release in the properties doesn't change even though that on the ati website says they were released 11/15/2011


Attached Thumbnails
No 5.1 speaker config-speakers-1.png   No 5.1 speaker config-speakers-2.png   No 5.1 speaker config-speakers-3.png   No 5.1 speaker config-speakers-4.png  
My System SpecsSystem Spec
09 Dec 2011   #9
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

When you downloasded the driver from AMD, did you download the individual driver and CCC or the full Catalyst Suite? Reason for asking is that from that screen shot of your playback devices you don't have the AMD HDMI Audio driver installed, it is just running on the default Windows driver.

The audio driver is included in the full suite, but is not part of the driver only download.

@fireberd, it doesn't matter which 4800 series card he has (or any AMD card for that matter), as they all get the HDMI driver when you install the full Catalyst suite. Also they all have Realtek on them for the HDMI audio (no idea which Realtek chip it actually is). You can also get the audio driver directly from Realtek (ir under their high definition audio section),

Realtek

and they have the latest standalone version that is included in the full Catalyst suite.
My System SpecsSystem Spec
09 Dec 2011   #10
kcirevam

Windows 7 64 bit
 
 

i just installed the whole suite right now, again. i had removed the drivers trying to see if re-installing might help
however i am still haveing the same problem


Attached Thumbnails
No 5.1 speaker config-speakers-5.png  
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No 5.1 speaker config




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Right speaker thinks he's a left speaker
If the volume is low everything works fine, but once you turn it up using the volume button, the left speaker stops working. This only happens when I use the button, and not when I adjust the system sound. I tested it with the audio configuration, and I can hear what's supposed to be the left...
Sound & Audio
about:config
Caught my daughter typing "about:config" into the address bar and since then whenever i have used Firefox i am constantly reminded to enable javascript. Is there a way i could undo what-ever she has done?
Browsers & Mail
Analog Speaker not detected. USB speaker works
Hi, I remember deleting something named "Realtek HD blah blah" from the below screen. http://www.sevenforums.com/attachment.php?attachmentid=219076&stc=1&d=1341120073 From then my normal speaker (audio jack) at the back doesn't work. But my USB speaker works. I tried to reinstall the...
Sound & Audio
good config
I have 4GB DDR2 Ram core 2 duo t5550 GMA X3100 Is this config enough for home computing and for lite gaming purpose?
General Discussion
Config.reg
After completing a backup of the OS, I was surprised at now big it was, until I remembered that my TV tuner software is set to daily recording of a TV program, and its options does not include a way to set the download path manually. It uses C:Users\Public\Public Video\FusionHDTV\Capture\. ...
Software
Config
I wanted to use run and go to msconfig. I inadvertently typed config in my seaarch (by start button), my computer instantly shut down and restarted. What did I actually do?
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:31.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App