Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: I lost sound and need help

28 Dec 2011   #1
herb1

windows 7 64 bit
 
 
I lost sound and need help

Hi, I have a hp pavillion desktop. AMD Athlonx2 running windows 7 with 6gb ram. I started my computer this morning and I have no sound. I ran the troubleshooter and it reported that windows audio wasn't running so I checked services and they are on automatic but not running so I clicked on start this service and got an error 1068 and it said that the dependency service or group failed to start. I also tried to start service on windows audio endpoint builder and got error 1722 and it said the RPC server is unavailable. Can you please help me out here. Herb1


My System SpecsSystem Spec
.

28 Dec 2011   #2
fireberd

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

You are looking (or starting) in the wrong area. Go to the device manager and see if there is an error (and what the code is, if there is an error). If there is no error and it shows as "working OK", check the Sound Panel, the "speakers" should be set as the default playback device.

If the speakers are set as the default playback device and it shows as working OK in the Device manager, RIGHT click on the entry for the sound in the Device Manager and then LEFT click "Uninstall". DO NOT check the box to uninstall the drivers. Restart the PC and when Windows starts it should detect and reinstall the sound. This fixes a lot of flakey problems and may fix yours.
My System SpecsSystem Spec
28 Dec 2011   #3
Muhsin

Windows 7 Home 32 bit
 
 

You are doing it right.To get rid of this error check whether these services are started and they startup type is set to Automatic
1.Plug and Play
2.Multimedia Class Scheduler
3.Windows Audio Endpoint Builder

Then Start windows audio and set it to automatic like you did

EDIT: sorry didnt see you tried enbaling Windows audio endpoint builder.Disable your firewall and try to enable it to see what it does

EDIT2: My bad I forgot to tell you, try enabling Power Service
My System SpecsSystem Spec
.


28 Dec 2011   #4
herb1

windows 7 64 bit
 
 

Thanks Muhsin, it worked I have sound now!!! I am very thankful, herb1
My System SpecsSystem Spec
Reply

 I lost sound and need help




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Lost sound, but windows thinks I still have it
My speakers and headset work just fine when plugged into another PC, neither work on mine in any port. This happened suddenly: I did a Windows Update to SP1 yesterday, and last night I put it on hibernate like usual. But when I woke up, my PC seemed to have restarted itself for an unknown reason;...
Sound & Audio
Movies lost their sound
All this happened suddenly, I was playing Counter strike and I could hear the back grounds but the dialouges and gunshots couldnot be heard. After that when I tried some movies, All the dialouges had been gone. I could hear the background music and background sounds but the midtones had been gone. ...
Sound & Audio
LOST SOUND
Hey, i installed Geforce 210 graphics card and after some days i lost sound As saw in some other posts i dont know where is onboard audio in bios.Speaker is plugged in.Motherboard is ASUS P5N-MX. Please help..
Sound & Audio
I lost my sound
It all started yesterday when I downloaded some new graphics(nvidia) and sound drivers(VIA) cuz I read in some threads that might be the problem for Fallout 3 crashing.After installing the drivers I lost my sound(And by the way after I lost the sound I ran the game without any problem...)...I tried...
Sound & Audio
Suddenly Lost All Sound
No sound at all. Have tried updating windows, and uninstalling/reinstalling my sound card drivers which are up to date. When audio is playing, my computer seems to detect that there is sound there. The little green meter is bouncing as if there is something playing and sound is coming out. ...
Sound & Audio
Volume Mixer lost IE sound...
So when you click the sound icon in the tray and then Mixer usually IE, Windows Media Player, and any other application that uses sound shows up, but now IE is missing there... does anyone know what could have caused this?
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:18.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App