Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: onboard hdmi audio not working


12 Aug 2009   #1

windows 7 64 bit
 
 
onboard hdmi audio not working

hello i searched the forum but i iddn't see anyone fix the error so i just upgraded my hard drive and did a fresh install of 64 bit win 7 and everythnig went good except no audio out of hdmi. thats the only cable hooked up to my tv and the whole time i did the installation and got to teh desktop no audio whent to nvidia got the newest nforce drivers 15.37 i believe and installed it and restarted and everything but it selected spdif for audio and said hdmi is not connected but hdmi is the only cable connected to the tv and video works find 1080p but no audio. i have 64 bits windows and the video card i have is aonboard geforce 8200 and it is capable of audio pass through because it worked in windows xp so i know its not hardware isssue suggestions or comments are welcome

My System SpecsSystem Spec
.

12 Aug 2009   #2
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Did you remember to install the Realtek drivers for the onboard audio? If not you can find links to the latest version here,

Latest Realtek HD Audio Driver Version
My System SpecsSystem Spec
12 Aug 2009   #3

windows 7 64 bit
 
 

the realtek drivers are installed but no sound is coming out of the nvidia hdmii see it in control panel i can select all of them except nvidia hdmi says its not connected.
My System SpecsSystem Spec
.


12 Aug 2009   #4

windows 7 64 bit
 
 
screenshot of audio panel in cp

this is how it looks sorry tried to edit but i couldn't do that


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
17 Aug 2009   #5

windows 7
 
 

I kind of in a similar situation. I have realtek with nvidia 9400 GT with HDMI output. Initially I did not even see the HDMI in the list of audio devices. I went into BIOS and disabled the onboard audio, let it boot up competely and shutdown and restarted again after enabling the onboard audio. When it came up something triggered the HDMI audio device to be discovered, but still no audio through HDMI. I fiddled with TV audio setting as well but no avail.
I am planning to re-install nvidia drivers again to see if it makes any difference.

EDIT: reinstall of nvidia drivers did not help.
My System SpecsSystem Spec
02 Sep 2009   #6

windows 7 64 bit
 
 

this is how i got it work fresh install of windows then i did the realtek drivers then i downloaded the latest nvidia drivers and it started working new problem arised though once i put the system in standby its just totally messes up the audio like it stuters or something just can't hear ****.
My System SpecsSystem Spec
02 Sep 2009   #7

 

the hdmi output should be enabled..
if you still having stuttering problems now, uninstall sound devices from device manager then let windows automaticly install them for you after rebooting,
then just make sure the hdmi output is enabled

Quote   Quote: Originally Posted by ateam201 View Post
this is how i got it work fresh install of windows then i did the realtek drivers then i downloaded the latest nvidia drivers and it started working new problem arised though once i put the system in standby its just totally messes up the audio like it stuters or something just can't hear ****.
if your using hdtv just hdmi output need to be enabled

heres what my sound cp looks like

Name:  Capture.PNG
Views: 203
Size:  95.3 KB

im using graphics card with hdmi but also have it on motherboard ,just one output needs to be enabled if you want sound through HDTV


My System SpecsSystem Spec
Reply

 onboard hdmi audio not working




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:26 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33