Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: configuring system with two sound controllers installed.

04 Jan 2012   #1
Montana Andy

Windows 7 64-bit
 
 
configuring system with two sound controllers installed.

Hello. I'm running Windows 7, 64-bit on an Intel Corei32100T processor on a Gigabyte H67A motherboard with 8gb ram, connected via HDMI to a Sony Bravia. No sound or video card as its all on the processor. I want to set up the system to record a line-in source for (1) my turntable and mixer, and (2) interface for my guitar and microphone. My device manager shows both Intel(R) display audio and Realtek HD audio. Clicking on the speaker icon in the notification area brings up the Intel display audio mixer with three sources, the Sony, system sounds and Firefox. I'm sure this is controlling the system audio output. No way to a recording mixer. Bringing up the Realtek audio manager still shows me no way to set recording levels.
Since I'm planning to use the pc for recording LP to disc (on my second thousand, now, switching from favorite old programs on an XP machine to the newly built system)and for live recording, I would really appreciate any assistance in properly setting up the basic sound paths in the system before setting up Audacity and Artist One from Presonus.
Thanks, in advance, and best of the New Year to all at this GREAT site!


My System SpecsSystem Spec
.
05 Jan 2012   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

First issue, you can only have one "default" audio playback device - and thus whatever device is the default is what will playback either through the attached PC speakers or if you have the HDMI cable connected then through the HDMI.

I have a home recording studio with Sonar (X1) and I have an MAudio Fastrack Ultra 8R USB connected recording interface unit. When I'm recording with Sonar I only use the Fastrack Ultra 8R, I do not use the PC's sound device.

The first question, how are you connecting the turntable? Does it have built in RIAA equalization or are you connecting to a "phone" input on a stereo amp that has the built in RIAA EQ? You must have the RIAA preamp somewhere as that is needed to expand the recordings back to full fidelity.

I don't see any "Artist One" on the Presonus site. I do see "Studio One" recording software.

You really need a separate recording interface device, the PC sound card is not going to work properly. First, it requires a hotter signal (close to "line level") and a guitar output is low level "instrument level". Also, in order to play a record and record at the same time also really requires a separate recording interface device that you can connect the stereo line out (or an RIAA preamp out) into one channel on the recording interface and another input for the guitar.

There are many recording interface units from MAudio, Presonus, Focusrite, etc. Some have two mic/instrument inputs and some also have "line" inputs for more than two. This is what you need to do it right.
My System SpecsSystem Spec
05 Jan 2012   #3
Montana Andy

Windows 7 64-bit
 
 

You are right its the Studio Artist One (or 2... not sure as it has not arrived yet. Just purchased it at Christmas with the Presonus AudioBox interface, and it is backordered for a short time... (Patience, patience... it'll get here soon...)
I do have my turntable connected through an RIAA preamp. The comment about starting my second thousand LP's was an attempt to let it be known that part of the system is all working. Or, at least it was on my old machine. It has been a daily habit for a several years, now, to start my day by converting one LP to CD, and saving the album art. Part of this problem is moving from XP to Win 7 and getting set up. I'd been using Cool Edit Pro, but that won't run on a 64-bit system. So, I'm giving Audacity a try.
So, basically, I have to explore the Intel(r) display audio manager and the Realtek HD audio and find, first which is going to work best for my machine (the pc sound, by the way either goes through the TV speakers or via a Sony digital receiver to a pair of 15" Laney monitors (for more serious listening). Once I get a grip on which audio manager to use, I will figure out its settings. But how to change the default manager in Win 7? Thanks for the input!
My System SpecsSystem Spec
.

06 Jan 2012   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

The Sound panel is where you control audio in Windows 7. Go to Control Panel/Hardware and Sound and finally the Sound Panel. In the playback section you select what you want for default playback device. In the Recording section is where you control your recording devices (normally System Mixer (could be called Stereo Mix) is set as the default playback device).

However, when you use the Presonus recording software and the Presonus interface unit, they are separate from the PC's sound. You connect monitor speakers or headphones to the Presonus unit. Basically you have a complete separate sound system for recording.
My System SpecsSystem Spec
06 Jan 2012   #5
Montana Andy

Windows 7 64-bit
 
 

Thanks fireberd. The control panel is where I started this whole mess. In my control panel, under sound, I'm showing the Intel(R) display audio as the default playback device. But I can't find any way to change settings for anything. The Realtek system is showing (digital optical) as ready, too. If I open the realtek audio manager, I can find no mixer or any way to effect settings. (I've written Realtek to see if I can get some answers from them, too) Perhaps that will change after I hook the turntable in, but I was expecting to be able to set-up before all that. If I set the realtek system as the default, I lose all audio on the TV/monitor. Nothing I can find changes it until I re-enable the Intel audio.... Can it be that I have one system set for playback and another will be for recording? Your point is taken about the Presonus interface. I'm sure it will arrive with instructions. I'm just moving up from a little separate recorder to doing it on my computer....
Thanks again for the input!
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2012   #6
Montana Andy

Windows 7 64-bit
 
 

further info on sound conflict. I put my turntable (and RIAA preamp and mixer) to the line in on the motherboard and the line-in immediately showed up in the realtek audio manager. Earlier today, I attempted to use a 3rd party screen capture device to record a you tube video of an instrumental guitar piece. The video recorded fine, and there was NO audio. The capture software settings for sound showed the realtek line-in connection, and offered no other available choices. When I click on the speaker icon in the notification tray, the Intel(R) display audio manager comes up and shows the capture device in the mixer, but only the slightest indication of any incoming signal when the video plays. Under the hidden icon tab in the notification area is another speaker icon. This one for the Realtek manager. In the control panel>sound>manage audio devices, the Sony TV shows as the default device for the intel manager. Speakers, digital audio, and digital optical audio show up with the Realtek manager. When tested, the speakers show no sound. In my device manager, both the Intel and Realtek audio managers show up as working properly. If I disable the Intel audio manager, I lose all sound until it is re-enabled. If I disable the Realtek manager, there is no change. As I said earlier, my system is connected to the Sony Bravia via HDMI. There are no other speakers connected to the pc. The Bravia is connected (again via HDMI) to a Sony digital receiver that powers my big monitors (So, all pc sound comes through the TV. Anyone got any ideas about what might be going on here? All assistance appreciated!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 configuring system with two sound controllers installed.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
NO Sound video and game controllers, then lost USB ports
A friend of mine has an Acer desktop, i5, 3rd gen. Several months ago the sound stopped working. I checked Device Manager and found No Sound, video and game controllers. I downloaded the drivers from Acer for the Realtek and installed it. Still no Sound, video and game controllers. I bought and...
Sound & Audio
Sound, Video and game Controllers in device manager is missing,
no sound,(there is a white x surrounded by red color next to volume icon) troubleshooting results in message reading "hardware changes might not have been detected". Sound, Video and game Controllers in device manager is also missing, please help ! Model L655D-S5116 (toshiba satellite) I...
Sound & Audio
Subwoofer plays when configuring sound, but not when playing music.
So, here's my issue. I have Creative Inspire 5.1 Digital 5500 speakers. I originally had them connected to my computer via a single line. So, I took the inputs from the speakers' console and directly connected everything to my computer. Now, I have surround sound (Wahoo!). But, the subwoofer...
Sound & Audio
Configuring HDD and SSD after programs have been installed
Here's what I have: Custom Build 1 TB HDD 250 GB SSD My intention was to install the OS on the SSD (which I did) and manually install all of my future downloads, programs, etc. onto my HDD. However, some programs don't let me manually install each component. Quite often, most of the program...
Installation & Setup
Configuring Sound for 5.1
Hello, I recently bought a 5.1 surround sound set, Logitech Z506. Whenever I try to configure the sound, I only hear the bass and front speakers. When it's testing for the rear speakers and subwoofer all the sound comes through the 2 front speakers. I know the set isn't damaged or anything...
Sound & Audio
system interrupt controllers?
Im using a gigabye ex58-ud5 mobo corei7 920 cpu 3 gig corsair 1333 mhz ram (locked at 1066 cos of intel supporting faster speeds only on the 1000$ processor) geforce 8800 GTS 640 mb 2 7200 rpm Seagate barracuda 200 gig hdds in raid0 now in my device manager ive got 9 items in other...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:02.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App