Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No audio output device...

16 Aug 2009   #1
Mr Tickle

Vista and 7 RC 32bit
 
 
No audio output device...

I have installed an Asus Xonar DX 7.1 (Working in perfectly in Vista) and I have also installed the drivers from the cd which installed without errors. I have also downloaded asus win 7 beta drivers yet I still get no sound.

In device manager I can see my asus card with the yellow ! signs. If I try to update the drivers it says I have the latest up to date drivers

At the bottom right near the clock it still reports no audio output device is installed.

Any help would be greatly appreciated. Thanks in advance.


Mike


My System SpecsSystem Spec
.
16 Aug 2009   #2
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Right click on your card in Device Manager and select Properties, what does it list (if anything) for an error code?
My System SpecsSystem Spec
16 Aug 2009   #3
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Mr Tickle View Post
I have installed an Asus Xonar DX 7.1 (Working in perfectly in Vista) and I have also installed the drivers from the cd which installed without errors. I have also downloaded asus win 7 beta drivers yet I still get no sound.

In device manager I can see my asus card with the yellow ! signs. If I try to update the drivers it says I have the latest up to date drivers

At the bottom right near the clock it still reports no audio output device is installed.

Any help would be greatly appreciated. Thanks in advance.


Mike
I'm not sure why it's saying that no audio device can be found? But there is a patch you need for those Win7 Xonar drivers to work properly in Win7.

There is a patch on the Vista part of the Asus forum where you get the sound card drivers. That patch is needed if you want your Asus Xonar drivers to work with the newer builds of Win7 "7200" and up. You will first need to uninstall all remnants of the Win7 Xonar and Vista Xonar drivers and reboot.

You will also need the latest Win7 Xonar drivers from the Win7 section of the soundcard driver downloads.

After that go to the Vista section of the Asus Xonar driver page and download the patch at the top of the page. There is no mention that this patch fixes the problem but it works perfectly none the less.

After you get the patch reinstall the Win7 Xonar drivers again but, instead of rebooting when prompted, install the patch and then reboot. The patch is a very small file and only takes about a second to install.

After rebooting everything should work perfectly.
My System SpecsSystem Spec
.

16 Aug 2009   #4
Mr Tickle

Vista and 7 RC 32bit
 
 

My build of 7 is 7100. I tried the patch as per your instructions but still the same problem.

When I click properties of my card is says:-

Windows cannot load the device driver for this hardware. The driver may be corrupted or missing. (Code 39)
My System SpecsSystem Spec
17 Aug 2009   #5
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

You don't need the patch for 7200 and earlier. You should delate that driver and use driver sweeper to get rid of the extra parts of the driver. It would help to know your system specs because there is another fix that may apply.
My System SpecsSystem Spec
03 Sep 2009   #6
kwazz

win 7 pro pl
 
 
i solved this problem with hotfix

Yo.

i had many problems to make it right, but i did it xD

i got win 7 pro, and none of realtek's released drivers was working fine or wasn't working at all.

try to install UAA BUS Driver Hotfix (i've tried hotfix for vista) before other sound drivers, then just install drivers from win update. that works for me.


peace & love from poland!
My System SpecsSystem Spec
04 Sep 2009   #7
King64

WIN,XP,7,VISTA,SERVER
 
 

I had the same problem when i have installed my 7 ultimate 7600 rtm,i got the same thing like no audio devices and bla,bla,bla,where i have a sb x f extrem audio,from creative,i had googled across the net and i found the exactly updated drivers for my sound card right on time and works now like a charme,but don't install it via your cd driver installation,just take a look on the net to find the the exactly updated drivers for your card on the site of your sound card manufacturer.
Good Luck,maate.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No audio output device...




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
no audio output device is installed
Hello, I have exactly this problem : http://www.sevenforums.com/sound-audio/39547-no-audio-devices-installed.html and in the end they say "to make sure that the power service is started and set to automatique", now my question: where ??? is this option to put the power service to automatique???...
Sound & Audio
No audio output device is installed
I have a Sony Vaio laptop, I think the model is either VPCCW17FX or PCG-61112L, and I sent it in last week to Best Buy to have them fix the fan. When I got it back, the sound would not work, and the little speaker icon in the corner just has a red x and says "no audio output device installed." ...
Sound & Audio
No audio output device installed.
Hello, I have installed some software that auto shuts down my PC, next day when i turn on my PC the sound was gone, i have this red "x" on that sound icon near the clock, when i hover over it it says "No audio output device installed". If i click on it, some loading starts to detect problems,...
Sound & Audio
Realtek Audio: No Audio Output Device is Installed
Hello. Im having the dreadful "No Audio Output Device is Installed" problem on my realtek audio. It worked some months ago, but im in no position to do a roll back. Im sure the hardware is just fine, it works with Ubuntu. The computer is a Dell Vostro 430. My OS is win7 64bit. I tried...
Sound & Audio
No Audio Output Device
I have a Dell XPS M1330 with Intel Core Duo 2 and my OS is Windows 7 64 Bit. I have tried downloading drivers, windows updates, virus scans, browsed different forums for a solution, but none of them worked.. My sound just isn't working and I don't know what to do next. My SigmaTel High Definition...
Sound & Audio
NO audio output device
anyone help me.. i changed my os from xp to windows 7... but now same as the problems of the others, no audio output device with a red mark on the icon.. i just installed the cd windows 7. i cant install my graphics card because it says it's not supported with windows 7.. so i can open windows...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:42.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App