Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Mic Boost Slider Not Working

16 Aug 2009   #1
eastdawg2k

Windows 7
 
 
Mic Boost Slider Not Working

Hello Guys,

This is Driving me insane.
My Mic Boost slider is not working since i Installed Windows 7 in my desktop
Downloaded the latest realtek drivers, and still it doesn't move
It's set to 0.0, its not grayed out or anything, just not sliding.
The microphone works, but extremely low even though mic volume is set to max.
i have to pretty much need to have the thing inside my mouth so people can hear me.
I tried the slider both in Windows Sound config setup and the realtek sound manager they both do not move.
I set the device as default as well.
turned on, and off the enhancements with no luck

I would deeply appreciate if any of you guys have a solution for this.

Thank you for your time


My System SpecsSystem Spec
.

16 Aug 2009   #2
Muad Dib

XP Pro & Vista Home Premium (x86); Windows Ultimate 7600 x64 Retail
 
 

Which version of Win 7 are you running? (RC 7100, etc)?

Onboard Audio and driver - Realtek?
My System SpecsSystem Spec
16 Aug 2009   #3
eastdawg2k

Windows 7
 
 

Yes I'm using on-board sound which is Realtek.
I was not able to find which RC I have. Is there a way we can find this information in the system? searched through all my emails, and wasn't able to find anything.
Thanks for your attention
My System SpecsSystem Spec
.


16 Aug 2009   #4
Sassa

 
 

Is your card realtek ac97 or realtek hd?
My System SpecsSystem Spec
16 Aug 2009   #5
eastdawg2k

Windows 7
 
 

Realtek hd im assuming because i tried to install ac97, and it wouldnt let me install
My System SpecsSystem Spec
16 Aug 2009   #6
Sassa

 
 

The latest realtek driver is Vista_Win7_R230 ant it can be be downloaded here: Realtek (if you didn't downloaded that version)
My System SpecsSystem Spec
16 Aug 2009   #7
Muad Dib

XP Pro & Vista Home Premium (x86); Windows Ultimate 7600 x64 Retail
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by eastdawg2k View Post
Yes I'm using on-board sound which is Realtek.
I was not able to find which RC I have. Is there a way we can find this information in the system? searched through all my emails, and wasn't able to find anything.
Thanks for your attention
Click START>RUN. Enter WINVER and press the Enter key. Should tell you your installed version.

The reason I ask is that I had trouble with both my mic and audio drivers until I upgraded my pre-release version(s) from 7100 & 7127 to 7232. May be it was just my setup, but I had tried EVERYTHING. Only the upgrade to 7232 "fixed" it.
My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2009   #8
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

You may need to do this which should give other applications control of your mic.


Attached Thumbnails
Mic Boost Slider Not Working-mic-application-control-device.png  
My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2009   #9
eastdawg2k

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Muad Dib View Post
Click START>RUN. Enter WINVER and press the Enter key. Should tell you your installed version.

The reason I ask is that I had trouble with both my mic and audio drivers until I upgraded my pre-release version(s) from 7100 & 7127 to 7232. May be it was just my setup, but I had tried EVERYTHING. Only the upgrade to 7232 "fixed" it.
Muad Dib, im on 7100 Version.
Do i have to install a fresh version?
or can i update??

Thanks
My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2009   #10
eastdawg2k

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
You may need to do this which should give other applications control of your mic.
Hey Chev.
I tried that before with no success.

Thanks
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Mic Boost Slider Not Working




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Brightness slider not working at all
Hi, I was just reading things and suddenly my screen blacked out entirely. For whatever reason, I felt like I should shut down the computer and restart, and now my screen is permanently dimmed. I'm running Windows 7 Professional 64 bit on a toshiba laptop, if that helps. I've tried the power...
Hardware & Devices
No Mic Boost Slider on Windows 7
Hi...Searched for similar problem but mine is a bit different then the ones I found... My OS is windows 7 x 64 bit, AMD-Asrock 890 Deluxe4 motherboard, and Sharkoon X-Tatic Pro Gaming Headset Sharkoon X-Tatic Pro Gaming Headset Review :: TweakTown USA Edition I am running the headset on optical...
Sound & Audio
Intel Turbo boost, When is it working?
i have a core i7 3610QM. i understand Turbo Boost is enabled through the motherboard bios. i understand i can monitor it when the Intel Turbo Boost Technology Monitor 2.5 program is open and running. what i am not sure of, is whether or not the turbo boost works all the time, with or without the...
Performance & Maintenance
Intel Turbo Boost Overclocking Not Working
Hi everyone, I have an Acer Aspire 7745g laptop, 8gb ram, ati 5650m graphics card, and an i5 460M dual core with hyperthreading, clock speed 2.53 ghz and Windows 7 64 bit When playing games like BF3, I notice that the processor is close to 100%, usually between 90% and sometimes going to 100%. I...
Hardware & Devices
Adjust Disk Space slider not working
I am trying to alter the amount of disk space usage for restore points. The slider is set at 1%, it moves but I cannot apply the change and it reverts to 1%. This messge appears: Could not apply the settings for the following reason: The file name directory name or volume label syntax is...
Backup and Restore
Intel Turbo Boost Technology Monitor not working! Pls help!
http://img857.imageshack.us/img857/3074/image1qw.png Uploaded with ImageShack.us As you all can see all my gadgets are working perfectly fine. Except my "Intel Turbo Boost Technology Monitor" which is the one on the far top left corner, the small white block with a "<" sign. I don't know why...
Gadgets

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:02.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App