Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Problem with the "Print Complete" sound

26 Feb 2012   #1
JC Zorkoff

Windows 7 Pro x64 - SP1
 
 
Problem with the "Print Complete" sound

My Windows 7 pro x64 system will not play the "Print Complete" sound after printing a document.

I get the pop-up saying that the print job has completed, just like it did with Win XP. However, the sound is not played.

The sounds applet in control panel has the "Print Complete" sound defined correctly and the Test button plays the sound. So I do not have an audio problem, and the .wav file is not blocked.

I have looked for any options that could control the sound, but have not found any.

Can anyone confirm that this sound actually works on any Win 7 system or is this a problem with the implementation?


My System SpecsSystem Spec
.
26 Feb 2012   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

The problem, most likely is in the printer application that sounds the "print complete" sound. It's not your PC or your sound card.

When you upgraded to Windows 7, from XP, did you install Windows 7 compatible drivers and applications software for the printer? If not, that is probably the problem. Some sound functions are handled differently in Vista/Windows 7 than they were in XP, thus Vista/Win 7 specific printer software is needed. If there is no Win 7 drivers except for "basic function" drivers built into Windows you will probably never get it to sound.
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2012   #3
JC Zorkoff

Windows 7 Pro x64 - SP1
 
 

Thank you for the reply.

I always thought that the sound was played by the print spooler; independent of any specific printer application/driver.

However, I will check on Win 7 driver updates and post back my results.
My System SpecsSystem Spec
.

26 Feb 2012   #4
JC Zorkoff

Windows 7 Pro x64 - SP1
 
 
Follow up for the "Print Complete" sound problem

I have checked the drivers for the printer and the PDF Print to file virtual printer. Both are Windows 7 64-bit updates, so this seems to be a dead end.

Printing to both printer definitions give a Pop-Up notification and no sound under Windows 7, but give a sound under Windows XP.

The Pop-Up Notification of print completion is controlled by the Print Server. There are check boxes under the "Print Server Properties" > Advanced tab to set notifications for both local and network printers. I have both boxes checked.

I tested this under Windows XP and the same boxes controlled the Pop-Up Notification and the "Print Complete" sound. I would expect Windows 7 to work the same.

Can anyone verify that the "Print Complete" sound ever plays under any Windows 7 configuration?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Problem with the "Print Complete" sound




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
[Realtek][Win7] "Scratchy" Sound Problem
Hello Ive been browsing this forum to see if I could find any solution to my problem but I havent been able to track down any. So I decided to go ahead and ask you guys ;) First a little info about my specs: Motherboard: Gigabyte GA-EX58-UD3R Soundcard: Onboard Realtek OS: Windows 7
Sound & Audio
"Static sound" problem; out of ideas to solve/fix
Hi guys, this has been something I've trying to solve for a little while and frankly I'm about ready to admit defeat. I must admit to reading a few threads on here that seem to pertain to similar issues, but as of yet I've been unable to solve this issue despite days and days of troubleshooting....
Sound & Audio
I Got Sound Card Problem "RealTek"
suddenly i lost the sound from the pc , i dont know wht happen , all wht i can notice tht the sound driver is installed ok but there is no sound , i will put a pic to describe wht happen http://i49.tinypic.com/34nji0w.jpg plz help me fast
Sound & Audio
Laptop speakers emit a "pop" sound after "Starting Windows"
For a couple weeks now, My laptop has been making a "pop" sound everytime on start up after the windows logo comes together it makes a faint pop sound then continues to the login screen. Everytime I muted or unmuted the speakers it would make the sound too. I changed my driver the the Windows...
Sound & Audio
outlook "new email sound" problem.
hi tnx for reading. i'm having litle problem over here: i've installed office 2010 and and set up office outlook and my accounts. now i wanna change a soud when new message arives. here are my settings: send/recive each 20 min. options>play sound... i've choose my custom sound.waw.
Browsers & Mail
Authentec Finger Print doesn't "read" Problem
Hi! I'm new to this forum and I would like to ask the following: I have a HP Pavillion dv6950la (64 bits) that came with W vista home premium, and now I recently made a clean install of win 7 professional. With windows update I manage to upgrade some drivers for my hardware to work on my...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:43.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App