Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Realtek AC'97 Audio (Code 10)

15 Jan 2009   #1

windows 7 x64
 
 
Realtek AC'97 Audio (Code 10)

I have a HP Pavilion zv6000
amd 64 3200 +

I used the Realtek AC'97 Audio driver when I had x64 vista business and the sound worked fine.

I used the same driver with Windows 7 and I get and error that says This device cannot start. (Code 10)

Has anyone had luck fixing this issue or had the same problem.


My System SpecsSystem Spec
.

16 Jan 2009   #2

Windows 7 beta 1, win xp home
 
 

i had a problem with my ac'97, not sure if that was the error code, but it was saying i had no audio installed, have you tried the lastest version from the website? i am running 6.01.6293 (16/09/2008) and after installing this version it was OK

Quote   Quote: Originally Posted by billdobeans View Post
I have a HP Pavilion zv6000
amd 64 3200 +

I used the Realtek AC'97 Audio driver when I had x64 vista business and the sound worked fine.

I used the same driver with Windows 7 and I get and error that says This device cannot start. (Code 10)

Has anyone had luck fixing this issue or had the same problem.
My System SpecsSystem Spec
16 Jan 2009   #3

 
 
Any luck?

Can you post the link to that driver (6.01.6293)? I'd like to test. (pvaillion zv5000)

Thanks
My System SpecsSystem Spec
.


16 Jan 2009   #4

Windows 7 beta 1, win xp home
 
 

ftp://202.65.194.211/pc/audio/6285_Vista_APO_PG536.zip

although the file date looks outdated on the website.

i just checked my windows update history and it appears windows updated it after i installed the above:

Realtek Semiconductor Corp. driver update for Realtek AC'97 Audio for VIA (R) Audio Controller
Installation date: ‎12/‎01/‎2009 12:20 AM
Installation status: Successful
Update type: Optional
This driver was provided by Realtek Semiconductor Corp. for support of Realtek AC'97 Audio for VIA (R) Audio Controller
More information:
Winqual Help
Help and Support:
Select a Product Solution Center
My System SpecsSystem Spec
16 Jan 2009   #5

windwos 7 beta
 
 
no sound on realtec

one more option to check is in control panel, find the sound option and make sure the output you intend to use is set to on and/or is the default. I am noticing a trend (good) that some defaults are set to off, which is what I found for the digital output on my pc.
hope this helps, so far I am very impressed, moreso than the vista beta
My System SpecsSystem Spec
25 Jan 2009   #6

Windows 7 6.1.7000 32 bit
 
 

I too am having the same error code 10. I have the latest driver both form Realtek & from Windows Update. Installs fine, reboots, and still error 10. Sounds in Control Panel shows no audio device detected. Any more ideas? Onboard sound Realtek VIA AC97 on a PC Chips M811LU Athlon 1800 1.5Gb DDR
My System SpecsSystem Spec
26 Jan 2009   #7

Windows 7 beta 1, win xp home
 
 

have you tried deleting the device from device manager and then rescanning for new hardware?

i have solved a few problems with onboard devices using this method. other than that, ia am out of ideas.
My System SpecsSystem Spec
26 Jan 2009   #8

XP/win7 x86 build 7127
 
 

something happened here with this driver. On initial install Windows 7 installed the driver just fine.... then after some play with windows, installing other programs, non audio-type but plenty of other drivers and such, the sound failed to work.

Even an uninstall or update drivers did not work of course. MS still said it had the best drivers and device was working properly. Well, no it wasnt.

I had this same sorta problem on laptop. Windows 7 only wanted to install the HD realtek drivers. That gave me no sound at all.

Eventually i tried and tested a few other drivers to find out the best one out there is the Vista_R12.zip from Realteks website. I tried the "Vista APO" driver, but it didnt work true for me, while the R12 worked without a hitch.
My System SpecsSystem Spec
27 Jan 2009   #9

Windows XP and Windows 7
 
 

I have this same issue, for some reason any driver I download does not work Code 10 error time after time.

http://www.realtek.com.tw/downloads/...&GetDown=false

Should this work?
My System SpecsSystem Spec
28 Jan 2009   #10

XP/win7 x86 build 7127
 
 

Here is the link for the vista driver R2.14. Dated 2009/1/9

http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=24&PFid=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false

I have found this to work with no problem. Also has the 3D SoundBack beta 0.1 (audio effect/enhancement for Vista) not tested by me yet.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Realtek AC'97 Audio (Code 10)




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:20 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33