Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Microsft headset not being detected when plugged in

17 Mar 2012   #1
neilramchand

Windows 7 Home Premium x64
 
 
Microsft headset not being detected when plugged in

Hello,

I have a Microsoft headset which I have been using fine until today. When I attempted to use it today the computer shows it as unplugged. The interesting thing is that when i unplug it it shows as plugged in :s

Any help on solving this would be appreciated.


My System SpecsSystem Spec
.
17 Mar 2012   #2
neilramchand

Windows 7 Home Premium x64
 
 

ok it started to randomly work all of a sudden... however now it says my speakers are unplugged which they are not
My System SpecsSystem Spec
18 Mar 2012   #3
neilramchand

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Hmm it seems when I restart the original problem occurs again. Hopefully it will fix itself again. Any suggestions on what is causing this would be appreciated
My System SpecsSystem Spec
.

23 Mar 2012   #4
ibshaw

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

On the assumption the audio socket (3.5mm jack ?) does not have an intermittent hardware fault, do the headphones actually work ? It also may be a sound driver problem and may need re-installed.
My System SpecsSystem Spec
23 Mar 2012   #5
Indecl

64 Bit Windows 7 Home Premium
 
 

I am also having this problem with my Razer Carcharias headset. It's worked perfectly fine until today and now both my Razer and my other headphones on my laptop only have sound in the right set when fully plugged in.

Both work fine when connected to other devices, and I get sound in both headphones when I stick the plug in just enough for the tip to contact the 3.5mm jack. I've tried using other google searches to figure out what my sound card is in case it's gone bad and checked for driver updates but neither got me anywhere.

I ran the free windows repair tool that was suggested in another place and it's response to my problem was "external device needs to be plugged in for sound". I got this answer as I was listening to music through the plugged in headset, still only getting sound through my right headphone.

Edit: Wow, I forgot I had someone help me get all my specs when I first signed up for this website. Apparently it's integrated. Can it still be bad? How do I update or repair the driver, and what other things could be causing this?
My System SpecsSystem Spec
25 Mar 2012   #6
neilramchand

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Yes the headphones work. In the past few days the problem has come and gone. Sometimes Only one either the headset or the mic works while the other does not. A temporary by pass i have found is that when i plug in the sound chord for my headset halfway i am able to get it to work. However i have found no solution with the mic. I have tried rolling back my driver, reinstalling and updating it.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Microsft headset not being detected when plugged in




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
My headset has low volume when plugged in speakers
Hi, I bought a new headset today, identical to that of my sister, which is very loud ( in a good way). So, when I plugged the set to my speakers I was disappointed because it was lower than that of my sister's. But then I thought to plug it to front green panel of the unit and boom!!! the sound was...
Sound & Audio
Headset not detected after launching Day Z
Hey there, so I have a gaming PC and I play a game called Day Z (the Standalone version, not the mod for Arma II). Anyways, there seems to be an issue where whenever I am using the microphone to chat whilst playing the game such as through Teamspeak or Steam Voice Chat, the whole headset stops...
Sound & Audio
No sound when headset is plugged in
Hello all, I am on laptop using Windows 7 home premium 64bit. There is sound when nothing is plugged into the audio jack, but when something is plugged, there is no sound. I am using also Kubuntu on the same laptop, and the sound works perfectly even when a headset is plugged in the audio...
Sound & Audio
BH 503 headset cannot even be detected by my laptop
I have a Toshiba Portege R835 with Windows 7 Home Premium x64. I am using a Medialink BT Adapter 3.0+HS Class 2 specs. I am able to pair with my Nokia C3 00 mobile but my BH 503 headset cannot even be detected by my laptop. Please advise what drivers need to be downloaded for my BH 503 to be...
Hardware & Devices
Static background noises with my headset plugged in to sound card
Hey guy, I have an annoying problem with my Steelseries 7H headset. When I connect my headset to my sound card via front panel, I hear static background noises like when I scroll the mouse, I can actually hear it in my headset speakers, its very low and staticy but I can hear it, when I turn up all...
Sound & Audio
Headset isnt being detected
Hey all I just upgraded from xp to 7 and it stopped detecting my headset. It worked fine on xp 2 days ago and i already tried to see if it wasnt broken or anything and its not. My headset doesnt come with any cd for driver installation or anything My sound card is a SB audigy from creative....
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:25.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App