Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: X-Fi Titanium outputs 2.1 despite being set on 5.1


26 Aug 2009   #1

Windows 7
 
 
X-Fi Titanium outputs 2.1 despite being set on 5.1

OK, This is an X-Fi Titanium Professional installed on Windows 7 x64 with the newest drivers available from the Creative site.

I can test the audio from within the Console Launcher or Diagnostics and all 5.1 speakers have good clear audio, when I play from Itunes/Windows Media Player/Internet I only get sound from the Front left and right speakers.

I have adjusted every setting in the Creative control panel and Console Launcher as well as whatever Windows settings I could find.

I am 99.9% sure cables are plugged in the right inputs.

Why can't I get 5.1 sound!?!

My System SpecsSystem Spec
.

26 Aug 2009   #2
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Because most (more like all, with the exception of DVD-Audio) music/mp3's/etc are all stereo sources. Only way to get 5.1/surround sound is to use something like CMSS3D (check the manual that came with your card) or DDL (Dolby Digital Live).
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2009   #3

Windows 7
 
 

Card didn't come with a manual and I couldn't find a link to a pdf version.

Its even in 2.1 when playing Fallout 3, surely that would be 5.1 output right?
My System SpecsSystem Spec
.


26 Aug 2009   #4
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by JollyGreen View Post
Card didn't come with a manual and I couldn't find a link to a pdf version.
Check the cd that came with the card for the help files/manual.

Quote   Quote: Originally Posted by JollyGreen View Post
Its even in 2.1 when playing Fallout 3, surely that would be 5.1 output right?
You need to use Alchemy with that game,

Games - Fallout 3
My System SpecsSystem Spec
27 Aug 2009   #5

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by JollyGreen View Post
OK, This is an X-Fi Titanium Professional installed on Windows 7 x64 with the newest drivers available from the Creative site.

I can test the audio from within the Console Launcher or Diagnostics and all 5.1 speakers have good clear audio, when I play from Itunes/Windows Media Player/Internet I only get sound from the Front left and right speakers.

I have adjusted every setting in the Creative control panel and Console Launcher as well as whatever Windows settings I could find.

I am 99.9% sure cables are plugged in the right inputs.

Why can't I get 5.1 sound!?!
It might help to go into the Windows 7 sound crontrol panel and set up your speakers from there. Also try this setting adjustment out. The one on the right is important.


Attached Thumbnails
X-Fi Titanium outputs 2.1 despite being set on 5.1-application-control-device.png  
My System SpecsSystem Spec
Reply

 X-Fi Titanium outputs 2.1 despite being set on 5.1




Thread Tools



Similar help and support threads for2: X-Fi Titanium outputs 2.1 despite being set on 5.1
Thread Forum
X-FI Titanium and BSOD BSOD Help and Support
X-fi Titanium Problems: EMI etc. Sound & Audio
vga and dvi outputs not working Graphic Cards
Inputs but no outputs Sound & Audio
X-FI Titanium microphone Sound & Audio
3 Video Outputs? Graphic Cards
Two Outputs Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:40 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33